• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Fitch: Глобалният ръст на цените на жилищата ще продължи, но ще бъде по-умерен

  Дата: 
  10.12.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Рейтинговата агенция Fitch Ratings очаква цените на жилищата през 2022 г. да продължат да растат в глобален план с изключение на Китай, но с по-умерен темп, отколкото през 2021 г.

  В новия си доклад за перспективите пред глобалните жилищни пазари и ипотечното кредитиране Fitch отбелязва, че продължаващият ръст на цените се дължи на недостига на жилища, ниските лихви по ипотечните кредити, растящите строителни разходи и силното търсене.

  „Макар че повечето от тези фактори ще се запазят в краткосрочен план, очакваме известен натиск към понижаване на цените на жилищата през 2022 г., който ще ограничи растежа“, отбелязва рейтинговата агенция.

  Ръстът на цените ще се забави на редица пазари заради комбинация от растящи лихви наред с натиска от високите цени на жилищата, нивата на дълг на домакинствата и ограниченията пред достъпността за купувачите на първо жилище. Това ще засили политическия и икономически дебат за насоката и целта на жилищните политики и може да доведе до засилена регулаторна намеса в някои страни или дори до ограничаване на ипотечното кредитиране в други, пише Fitch.

  „Заради двуцифрените ръстове през последно време някои жилищни пазари станаха надценени, следвайки ограниченото предлагане и прекомерната помощ за доходите на домакинствата от правителствата по време на пандемията“, коментира Ала Сиротич, старши директор на отдела за анализи на Fitch.

  По-силен от очакванията ръст на цените на жилищата през 2022 г. ще създаде условия за големи корекции, счита рейтинговата агенция.

  „Въпреки изтичащите програми за помощ по време на пандемията очакваме стабилност на повечето пазари. Тя се дължи основно на подобряването на трудовите пазари, високите спестявания и растящите цени на жилищата“, коментира Микеле Куено, старши директор на отдела за анализи на Fitch.

  Представянето на ипотечното кредитиране ще продължи да зависи от икономическата активност, развитията около COVID-19 и тенденциите при лихвите. Повишаване на лихвите се очаква в САЩ, Великобритания и Латинска Америка.

  В анализа на Fitch са включени 15 жилищни пазара.

  Източник: 
  Инвестор.бг

  Други новини

  Предстоящи събития

  Новини

  Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2022?

  4 Януари, 2022
  Вижте коментарите на мениджъри от водещи компании за недвижими имоти в България

  ГРАФИК СЪБИТИЯ 2022

  23 Декември, 2021

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата