• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Ще промени ли 3D-принт технологията пазара на имоти?

  Дата: 
  07.04.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Телефонът на Стивън Кинг започва да звъни почти веднага, след като на 25 януари тази година публикува в мулти-листинг системата (MLS) в САЩ информация за продажбата на къща с три спални и две бани в Ривърхед, Ню Йорк. Огромният интерес е предизвикан не само от твърде добрата за лонгайлъндския пазар цена за ново сторителство. Описанието на имота съдържа забележителна подробност: това е първата в страната легална продажба на 3D-принтирана къща.

  Предвид вложената вълнуваща технология, не е изненадващо, че водещите медии в страната се надпреварват за интервю с Кинг, брокер от Ню Йорк и член на Националната асоциация на реалторите. Кинг е залят и от обаждания от потенциални купувачи, привлечени от примамливата цена от 299 000 долара за 1 400 кв. фута къща. „В Лонг Айлънд не съществуват недвижимости под 300 000 долара“, обяснява брокерът.

  До началото на март, за имота е сключен договор, въпреки че строителството... принтирането му все още не е започнало. Кинг и компанията за 3D-принтиране, която ще изработи къщата в Ривърхед, получават стотици оферти. Според брокера, за създателите на конструкцията е по-важно къщата да бъде населена, отколкото закупена с инвестиционна цел. Благодарение на подобренията, извършени от местния бизнес, имотът е продаден на по-висока от обявената цена, макар и все пак под пазарната му стойност.

  Достъпността на цената е критична в момент, в който в САЩ се наблюдава недостиг на къщи. Националното предлагане се срина с 49% през февруари, в сравнение със същия месец на миналата година, докато средната им цена нарасна с 13,7% на годишна база до 353 000 долара. Голямото търсене и ниските лихви движат покачването на цените. Но оскъпяването на строителните материали също допринася за възходящия тренд. Цената на дървения материал се е увеличила със 180% от април 2020 г., като това добавя около 24 000 долара към стойността на средностатистическата еднофамилна къща.

  3D-принтирането предлага решение за този проблем, казва Лоурънс Руизи от SQ4D – компанията, която ще изгради къщата в Ривърхед. Принтирането на имота е планирано да започне през април и се очаква къщата да бъде готова през юни. Автономната роботизирана строителна система на компанията изстисква бетона като паса за зъби, за да създаде конструкцията на имота, включително стъпките, основата, вътрешните и външни стени, тръбопровода, което представлява 41% от завършения продукт. Процесът е три пъти по-бърз от традиционното строителство с дървена конструкция и намалява стойността му със 70%. Само трима работници са били необходими на SQ4D, за да създадат модела на къщата в Ривърхед, който е бил принтиран за 48 часа. Покривът, електричеството, вентилационната система и комуникационните връзки са добавени впоследствие, като с това общото време за построяване на сградата достига няколко седмици.

  Резултатите са революционни за строителния бранш, който за разлика от телекомите и компютърната индустрия остава статичен. „Ние строим по същия начин, както и преди 75 години. И сега искаме да намерим начин да строим къщите по-евтино“, казва Руизи.

  Подготовката за излизане на пазара на къщата в Ривърхед отнема над три години. Според Кинг, строителите първо трябва да намерят град, който би издал разрешително за обитаване, да закупят земя и да принтират тестови модели. Районът не е от съществено значение, доколкото къщата е стандартна бетонна конструкция.

  „Предизвикателството беше в проверките. Инспекторите са свикнали да посещават обекта на два-три месеца, за да проверяват всеки етап от строителството при неговото завършване. Това не работи, когато принтираш конструкцията за 48 часа. Затова трябваше да намерим място, което е по-гъвкаво с проверките и може да се приспособи към графика“, обяснява Кинг.

  Кинг е въвлечен в процеса рано, чрез нетуъркинг група, в която членува. Щом SQ4D се свързват с него, той грабва възможността да се включи в проекта. Запитан от какво се нуждае един брокер, за да продаде 3D-принтирана къща, Кинг казва: „От целия си потенциал. Това е изцяло ново и има много неща, които не могат да бъдат предвидени.“ Относно маркетирането, Кинг добавя, че къщата в Ривърхед на практика се продава сама. „Моите възможности за маркетиране дори не могат да се докоснат до силата на националните медии.“

  Брокерът показва на клиентите модела на конструкцията, който е вече завършен в Ривърхед, за да ги убеди в потенциала на проекта. Когато публичността му се разраства, местният бизнес дарява подобрения за къщата, като прозорци, врати, плоскости и слънчеви панели, които да бъдат добавени към завършената конструкция.

  Обявата на Кинг вероятно открива нова ера на 3D-принтирани домове, които скоро ще са широко достъпни. И други компании в САЩ – в Калифорния и Тексас строят сгради с тази технология, но те все още не са публикувани в MLS. „Майти билдингс“ са продали няколко 3D-принтирани модулни къщи. Те варират от 400 до 1 400 кв. фута и клиентите могат да ги поръчат онлайн. След това модулите биват транспортирани и сглобени, но клиентите трябва да осигурят земята. "Майти билдингс“ планира създаването на квартал от 3D-принтирани къщи в Калифорния през следващата година.

  През март 2020 г. ICON завършва цяло 3D-принтирано селище, в сътрудничество с неправителствения сектор, чието предназначение е да подслони бездомни хора. Първите му обитатели се нанасят през септември същата година. На 4 март 2021 г. ICON обяви, че предлага частично 3D-принтирани къщи за продажба в Остин, Тексас. Четирите сгради имат 3D-принтиран първи етаж и традиционно построен втори етаж. Според уебсайта им, едната къща вече е продадена, а за втората е сключен договор.

  ICON дори планира да изнесе строителството на ново, буквално по-високо ниво. Компанията е получила финансиране от НАСА, за да започне проучвания и разработка на космически-базирана строителна система, която ще спомогне бъдещите изследователски мисии на Луната.

  А за бъдещето в строителството на къщи тук, на Земята, Кинг казва, че то вече е пристигнало. „3D технологията трябва да стане мейнстрийм. Трудно може да се намери нещо едновременно по-евтино, по-добро, по-бързо и по-здраво.“

  Източник: 
  Realtor Magazine

  Други новини

  Новини

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата