• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Хосписите стават все по-интересни на инвеститорите в имоти в Европа

  Дата: 
  24.06.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Хосписите като дял от инвестиционните обеми изместват продажбите на жилища за възрастни хора за първи път от пет години през 2020 г. и през първото тримесечие на 2021 г., показват данни на консултантската компания в сектора на имотите Colliers.

  Ръстът в търсенето на повече възможности за жилища на възрастни хора ще доведе до по-високия дял на тези активи на инвестиционния пазар в дългосрочен план, посочват експертите в нов доклад.

  В осем европейски страни, включени в проучването – Германия, Великобритания, Франция, Италия, Испания, Полша, Нидерландия и Дания, населението на възраст над 65 години се очаква да достигне една четвърт от общото население на страните и да наброява 21,7 млн. души между 2020 и 2035 г. Това е повече, отколкото съвкупното население на Лондон или Париж и Ил дьо Франс.

  Това е и значителна пазарна сила, която трябва да бъде удовлетворена от гледна точка на жилищните активи, посочват експертите.Последното глобално проучване на Colliers сред инвеститорите показва, че 21% от анкетираните са заявили интерес към жилища за възрастни като инвестиционни активи през 2021 г.

  Въпреки че обемите от около 7 млрд. евро годишно са малки в сравнение с други сектори, непрозрачният и все още незрял характер на здравните имоти като инвестиционен клас означава, че отчитането на обемите на сделките несъмнено е по-ниско от това, което се случва на място, посочва се в доклада.

  Независимо че инвестиционното търсене на първични и вторични здравни заведения е по-ниско, секторът ще се възползва от силните фактори за растеж. В повечето държави през последното десетилетие се наблюдава намаляване на нивото на болнични легла и медицински грижи, осигурени от държавата, като недостигът се компенсира от частните оператори със стопанска и нестопанска цел.

  Само във Великобритания, Полша и Дания по-голямата част от болничните легла се предоставят от държавата. В Германия, Франция, Испания и Италия този процент спада средно до около 60% и различни инвеститори и оператори от тези страни очевидно разширяват сферата си на влияние на целия континент.

  Ръстът на потребителските разходи за частно здравеопазване и частно здравно осигуряване ще продължи да стимулира основното търсене на по-широк спектър от здравни активи, тъй като разширяването на държавното осигуряване ще остане слабо. Това ще създаде допълнителни възможности за инвеститорите, макар и с по-сложен и нишов характер.  

  Източник: 
  Инвестор.бг

  Други новини

  Новини

  Какво е професионалният брокер според НСНИ

  16 July, 2021
  Позиция опровержение по статия във вестник „Капитал“

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата