• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Според националната статистика: Най-бързо поскъпват жилищата в София

  Дата: 
  18.08.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  София запази първото си място сред големите градове в страната в класацията за най-бързо поскъпване на жилищата. През първото тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите в столицата са с 11,6% по-високи от същия период на миналата година, показват данни на Националния статистически институт. София не само остава на първо място, а и увеличава преднината си по поскъпване на жилищата пред другите големи градове.

  София е на първо място с почти еднакъв значителен ръст на цените, както на новото строителство, така и на съществуващите апартаменти. Жилищата в нови сгради в столицата поскъпват с 11,9%, докато цените на апартаментите и къщите старо строителство нарастват с 11,4% в рамките на година. Така София държи първото място сред градовете с над 120 хил. жители по ръст на цените и на новото и на старото строителство.

  Само в рамките на първото тримесечие лидер на пазара отново е столицата с повишение на цените на имотите от 4,6%. Новите жилища в София са поскъпнали с 5,9% в рамките на три месеца, а при старото строителство повишението е с 3,6%. Второто място е за Стара Загора, където поскъпването е с 3,4% за три месеца. Оказва се, че пазарът на имоти е много силен не само в столицата, а и в редица други градове на страната, въпреки икономическата криза, предизвикана от Covid-19.

  На второ място по поскъпване на имотите за година отново е Стара Загора с ръст на цените от 7%. Цените на новите апартаменти и къщи в града са нараснали с 4,6%, а на съществуващите жилища - със 7,9%. Това показва, че има сериозно търсене и в двата сегмента на пазара.

  На трето място в класацията се изкачва Русе, където поскъпването на жилищата е с 5,3% за година. Но в града има съществена разлика между движението на цените на новото и старото строителство. При новите жилища в Русе има минимален спад на цените, а при съществуващите повишението е значително - с 6,5%.

  През миналата година във всички големи градове на страната старото строителство се представи по-добре по отношение на движението на цените. През 2021 г. това се променя и в половината от големите градове поскъпването на новото строителство е по-голямо отколкото на съществуващите апартаменти.

  Четвъртото място в класацията за поскъпване на имотите е за Бургас, където повишението на цените е с 4,9% в рамките на година. Поскъпването на новите жилища в морския град е с 5,5%. При старите жилища повишението на цените е с 4,6%.

  Пловдив е на пето място в класацията. Като има съществена разлика в движението на цените на новите и съществуващите апартаменти. При новите има малък ръст от 0,8%, а при старото строителство повишението на цените е със 7,1%. Последното шесто място в класацията остава за Варна.

  Източник: 
  в-к Труд

  Други новини

  Новини

  Какво е професионалният брокер според НСНИ

  16 July, 2021
  Позиция опровержение по статия във вестник „Капитал“

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата