• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Сделките за тристайни започват от 160 хил. евро

  Дата: 
  15.12.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  150 хил. евро за двустаен с гараж в София

  Най-голям интерес има към кварталите Център, Банишора и Кръстова вада

  В кв. Бояна са по 1250 евро/кв. м

  Сделките със завършени двустайни апартаменти в Софи най-често са в диапазона от 120 хил. до 140 хил. евро, като тази сума може да достигне и до 150 хил. евро, ако жилището е с включено паркомясто, показват данни на компания за недвижими имоти. Търсенето на двустайни жилища расте през последните месеци като се изравнява с интереса към тристайните апартаменти. В София тристайните жилища най-често струват поне 160 хил. евро.

  Купувачите търсят предимно завършени (с акт 16) имоти, но нарастват сделките с апартаменти “на зелено”. Хората, които искат да се нанесат в новото си жилище веднага, се насочват към завършените имоти. А тези, които могат да изчакат, се интересуват от имотите на етап в строеж, тъй като цените им са по-ниски.

  Забелязва се тенденция за по-къси срокове за сключване на сделките. Запитванията в агенцията за недвижими имоти са по-скоро за жилища за лично ползване. Но има и доста запитвания за покупка на имоти с цел инвестиция - за отдаване под наем или препродажба.

  Преобладава търсенето в кварталите Център, широк център, Банишора, Кръстова вада, Манастирски ливади и Бояна. Засилен интерес представляват и крайните столични квартали, където цените все още държат по-ниски нива и сделките с инвестиционна цел са по-изгодни.

  Търсенето на парцели през последните месеци остава непроменено. Постъпват запитвания за парцели за жилищни сгради в града, а в района около София активно търсят парцели за къщи.

  На пазара преобладава предлагането на апартаменти. Но нараства и предлагането на къщи в района на София. По-голямата част от предлагането е монолитно строителство с по-голям дял на новото строителство на етап “в строеж”.

  В крайните квартали на София има засилено строителство и предлагане, като цените там варират в диапазона 950-1400 евро/кв. м. Като по-ниските цени са за апартаменти в начален етап на строителството.

  Заради повишената активност на купувачите, водени от желанието да инвестират парите си или да купят имот за живеене, се наблюдава и задържане на имотите от страна на продавачите с цел изчакване цената им да се покачи. Най-голямо е предлагането на имоти в кварталите Кръстова вада (средно 1325 евро/кв. м), Манастирски ливади (1360 евро/кв. м), Малинова долина (1110 евро/кв. м) и Бояна (1250 евро/кв. м).

  Хората все още са консервативни

  Само 1% от българите купуват имоти онлайн

  Искат оглед на живо

  Онлайн сделките с имоти не са нещо ново за България.

  Само 1% от българите сключват сделки с имоти онлайн, тъй като в България сме все още консервативни по отношение на дигитализацията в имотния сектор.

  Това заяви председателят на Национално сдружение “Недвижими имоти” Добромир Ганев. Между 95 и 99 на сто от потребителите у нас, които купуват жилищни имоти, предпочитат да направят поне един оглед на живо.

  “Това е логично, тъй като в този имот те ще прекарат дълъг период от живота си”, коментира Ганев.

  Онлайн-сделките с имоти обаче не са нещо ново за България. “Такъв вид сделки се случваха най-много по времето на инвазията на английски граждани в периода между 2005 и 2009 година”, поясни Добромир Ганев.

  Все по-разпространени стават виртуални и видео-огледи, както и отдалечено подписване чрез квалифициран електронен подпис. За да е всичко изрядно обаче, е необходима регулация на имотния пазар, според Добромир Ганев. Такава в България все още няма, въпреки многократните опити на сдружението “Недвижими имоти” да бъде прокарана.

  Други новини

  Предстоящи събития

  Новини

  Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2022?

  4 Януари, 2022
  Вижте коментарите на мениджъри от водещи компании за недвижими имоти в България

  ГРАФИК СЪБИТИЯ 2022

  23 Декември, 2021

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата