• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Румяна Георгиева: Цената на старите имоти е в пъти над пазарната

  Дата: 
  11.07.2018
  Категория: 
  Имотен пазар

  Интервю с Румяна Георгиева, член на УС на НСНИ

   

  Г-жо Георгиева, предстои поредното издание на „Имоти Експо `2018“, какво ни очаква на 14 и 15 юли във Флората?

  Тази година очакваме изложението „Имоти Експо“ да привлече още повече потребители на пазара за недвижими имоти. На изложението ще участват над 20 фирми, членове на НСНИ. За откриването очакваме кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител, новия председател на НСНИ, както и целия управителен съвет. Като цяло този тип събития са обърнати както към жителите, така и към летните посетители в региона.  Изложението се провежда за четвърти път под егидата на НСНИ, със съдействието на Община Бургас, Търговско-промишлената палата и медийните ни партньори. Осъществяват се директни контакти с професионалистите в бранша. На тези събития  човек може да получи по-ясна представа за пазара на недвижими имоти, както и да открие своя професионален брокер ако в близките му планове присъства идеята за покупка или продажба на имот. Самият процес на покупко-продажба на недвижим имот е достатъчно сложен, проблемите, свързани с придобиването, които могат да възникват постфактум, не са желателни и затова е важно да се работи с професионалист от бранша.

  Как може един потребител да различи професионален брокер от всеки друг?

  На това изложение ще присъстват само професионални брокери, обучени да помагат на хората при сключването на най-изгодната сделка за тях. Другият сигурен начин е да намерите своя брокер в сайта на НСНИ. Тези специалисти непрекъснато надграждат своите знания и умения чрез обучения, семинари, участия в конференции и други.

  Това означава ли, че трябва да си член на НСНИ, за да се определиш като професионален брокер?

  В момента в България има два университета, в които има специалност „Управление на недвижимата собственост“. Вече и магистратура по специалността в УНСС. Това са първите хора, които излизат обучени от университета. Младите хора, които излизат от тези специалности, обаче трябва да натрупат опит, както е във всяка една професия. Сигурно има и брокери, които практикуват в България с образование от чужбина и също могат да се определят като професионалисти. Но основните обучения винаги са били организирани от НСНИ през годините, а сега и в Академията за брокери на недвижими имоти към НСНИ.

  Каква конкретно ценна информация могат да получат продавачите на недвижима собственост по време на изложението?

  Могат да получат ценни съвети и консултация от това как да се ориентират към фирма, която да предлага имота им, до това как да подготвят имота си за продажба, така че да има добър търговски вид. Всеки продавач може да направи това и като покани в имота си няколко различни пофесионалисти, които да му дадат различни мнения за него и най-вече за това в какъв ценови диапазон да се ориентира, така че да реализира успешно имота си на пазара. Всеки има какво да научи на изложението без значение дали ще продава, или ще купува. Дори една обща информация би била полезна за бъдещите ви планове.

  Повече купувачи или повече продавачи очаквате на „Имоти Експо `2018“?

  Вероятно повече купувачи, защото пазарът в момента е пазар на купувачите. Те са по-активната страна. Но съветвам и тези, които имат имот за продажба, отдават под наем или търсят специалист за управление на имот,  да посетят изложението.

  Казахте, че в момента има повече купувачи на пазара на недвижими имоти, което означава, че той трябва да има един устойчив ръст, но докога имотите ще поскъпват, макар и с малко, всяка година?

  Това коментирахме с колеги съвсем скоро. От няколко месеца се наблюдава едно задържане на ценовите нива на имотите, което означава, че продавачите, слушайки и четейки прогнозите на анализаторите за ръст от 8-12 %, отново започнаха да надценяват имотите си. Става въпрос предимно за продавачи на старо строителство, които се водят от локацията на имота, от чистите квадрати и т. н., но много често не си дават сметка, че техните имоти са изоставени от години, както и общите части на сградите, а това определено влияе негативно върху цената. Това кара купувачите  да предпочитат имоти от типа ново строителство до тапа.

  Има и един друг важен показател, който вдигна цената на старите панелки, а именно санирането. Не са ли надценени тези имоти?

  Санирането също, ако става въпрос за добро саниране, а в Бургас то е много добро. Хората трябва да разберат, че санирането на един панелен блок не го прави монолитно строителство. Един к-с „Изгрев“ винаги ще има различна ценова база в сравнение с „Лазур“. Санирането е сериозен показател при определяне цената на жилището, към момента покачва цената от 5 до 10 % за конкретния имот.

  Колко е пазарна в момента цената на санираните панелки?

  Панелките се вдигнаха заради факта, че имат една реална истинска и по-голяма квадратура за обитаване - чистата жилищна площ е от особено значение за младите хора с деца. И все пак придобиването на  апартамент в нова сграда, построена качествено с издаден сертификат за енергийна ефективност, е една от най-добрите инвестиции към момента.

  Какъв е профилът на купувача в момента?

  Купувачите в момента са млади хора между 30-45 години и търсят да купят жилище за собствени нужди. Интересът им е продиктуван и от добрите лихви по кредитите на банките. Вторият сегмент е от хора, които искат да инвестират с цел отдаване под наем и да си осигурят по-добра доходност. Засилва се интересът и от българи, които работят и живеят в чужбина. Те влагат пари в големите градове като Бургас или във ваканционни имоти по Черноморието. Руските купувачи  намаляват, дори някои от тях продават имотите си в България.

  Ще се възстанови ли руският пазар?

  На този въпрос ми е трудно да отговоря. Моите лични впечатления са, че рускоговорящите се чувстват добре тук и обичат България, но през последните години икономическата ситуация  поставя много от тях в ролята на продавачи. Поевтиняването на рублата определено прави престоя им в България много по-скъп.

  Какво се случва с бизнес имотите в Бургас. Всяко ново строителство в града представлява не само жилищна, но и голям процент търговски площи. Продажбите на апартаменти вървят, но имаме хиляди квадратни метри търговски площи, които стоят празни. Какъв знак за бизнеса в Бургас е това?

  Въпросът Ви до голяма степен е реторичен, защото празните търговски площи са показателни за бизнеса в Бургас. Никога в града не се е случвало по улица „Фердинандова“, улица „ Алеко Богориди“, улица „Александровска“ и много други в центъра на града да стоят с месеци празни търговски помещения. Прави впечатление, че малкият и среден бизнес в Бургас сериозно буксува, а с него и предприемаческият дух на хората. Празните търговски площи, предлагането и търсенето на складове, парцели и помещения за промишлени цели са показателни за икономическото развитие на града. В момента наистина хиляди квадратни метри бизнес имоти стоят на пазара и чакат реализация.

  Какво мислите за презастрояването в определени райони на Бургас?

  Така или иначе всички неусвоени площи в града ще бъдат застроени. Включително и малките градски парцели. Въпрос на време е.  Ние не можем да определим териториалната ситуация, която има в Бургас.  Градът съвсем логично ще се развива към квартал „Ветрен“ и в посока Меден рудник, зона „Д“.

  Проблемът е, че строителите и инвеститорите търсят парцели с изградени комуникации, а българската действителност през последните 25 години показа, че частната инициатива изпреварва държавната и общинската. В много от случаите предприемачите се натовариха с изграждането на канализации, трафопостове, пътища..., което в европейските страни не е така и ние трябва да се стремим към добрите европейски практики.

  Това означава ли, че новият ОУП на Бургас може да остане само на картинка?

  Общите устройствени планове са от изключителна важност за балансираното развитие на всеки регион, но да бъдем оптимисти за Бургас и региона и да си пожелаем по-добро бъдеще за тези от нас,които искаме да живеем и работим тук.

  Източник: 
  faragency.bg

  Други новини

  03.12.2018
  НСНИ

  Новини

  Посредници заробват клиенти с договори до сделка

  13 Декември, 2018
  Четири са основните неща, които трябва да се спазват при договор с изключителни права

  Анкета: Очаква ли се спад на цените на имотите?

  26 Ноември, 2018
  Коментари на експерти от различни компании за недвижими имоти в страната

  Дипломиране - катедра „Недвижима собственост“ при УНСС

  26 Ноември, 2018
  Ирена Перфанова приветства абсолвентите от името на Председателя и УС на НСНИ

  Добромир Ганев: 30% от офертите в сайтовете са подвеждащи

  23 Ноември, 2018
  Най-добре е да се избира доверен брокер, а не цена

  Добромир Ганев: Инвеститорите трябва да бъдат гъвкави, а купувачите - внимателни

  22 Ноември, 2018
  За покупката на имоти „на зелено“ вижте какво сподели председателят на НСНИ пред Economy.bg

  Пазарът на наемите в България трябва да се регламентира, смятат експерти

  21 Ноември, 2018
  Пазарът на наемите в България трябва да се регулира чрез специфично законодателство, за да се развива.Това ком

  Анкета: Каквo се търси на пазара на имоти?

  21 Ноември, 2018
  Коментари на експерти от различни компании за недвижими имоти в страната

  Брокерът е посланик и мениджър на процесите, свързани с недвижими имоти

  21 Ноември, 2018
  Интервю с Ирена Перфанова е доскороешен Председател, а в момента Зам председател на НСНИ

  Все повече българи купуват имот за отдаване под наем в Airbnb

  21 Ноември, 2018
  Наемен пазар в страната има в най-големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и С Загора

  Жилищните политики - основен акцент днес на форума „Моят град, моят дом, моят бизнес“

  15 Ноември, 2018
  Събитието се организира от Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ),съвместна инициатива с ООН

  До 5 години ще имаме пълна информация за всеки имот

  21 Ноември, 2018
  Предстои завършването на имотния регистър

  Мерки за млади семейства и висококвалифицирани кадри са заложени в НЖС

  20 Ноември, 2018
  Облекчаване на процедурите за строителство на еднофамилни жилища и застраховка срещу некоректни наематели

  Планира се създаването на специализиран портал за наличните жилища в България

  19 Ноември, 2018
  Само 5% от апартаментите в страната се дават под наем

  "Моят град, моят дом, моят бизнес" - устойчивото развитие на жилищния сектор

  13 Ноември, 2018
  Добромир Ганев, председател на НСНИ и Ирена Перфанова, зам.-председател на НСНИ, Бизнес старт, 13.11.2018

  Ирена Перфанова: Най-скъпи са малките софийски апартаменти

  8 Ноември, 2018
  Купувачите не купуват на всяка цена, а на цената, която могат да си позволят или да им бъде финансирана

  Как ще бъде отбелязан професионалният празник на брокерите?

  2 Ноември, 2018
  Повече за инициативите, които са предвидени, разказва Ирена Перфанова – зам.-председател на НСНИ

  НСНИ събира международни експерти от ООН през ноември в София

  3 Октомври, 2018
  Събитието ще се проведе на 15 и 16 ноември 2018 г., част от него ще е и V-ият Професионален празник

  Какво предвижда Националната жилищна стратегия?

  21 September, 2018
  НСНИ участва активно в консултациите по Националната жилищна стратегия с МРРБ

  МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ РАЗВИТИЕТО НА УСТОЙЧИВ ЖИЛИЩЕН СЕКТОР

  19 September, 2018
  През ноември с участието на международни и български експерти, представители на UNECE и UN-Habitat

  Ирена Перфанова: Очаква се балансиране на наемния пазар

  18 September, 2018
  Безспорно темпът на повишаване на наемите изпревари този при цените поради няколко причини

  Първа международна конференция за Индустриални имоти, София 2018

  18 September, 2018
  Дигитализацията, модернизацията и персонализацията ще бъдат акценти в програмата тази година

  Добромир Ганев: Увеличава се търсенето на по-големи жилища

  10 September, 2018
  Няма да има голяма разлика в наемите тази есен в сравнение с предходния учебен сезон

  Виолета Коритарова, изп.директор на АГКК: Кадастър имат 13 милиона имота

  3 September, 2018
  Малко над 60% от територията на България, или 68 500 кв.км, е покрита с кадастрална карта и регистри към нея

  Ирена Перфанова: Дисбалансът на имотния пазар има и своите плюсове

  24 August, 2018
  Перспективното териториално планиране и контролът на изпълнението са ключови

  Внимавайте с покупката на зелено! Винаги търсете съвети на специалист!

  22 August, 2018
  Какви рискове крие покупката на недвижим имот на зелено коментира Добромир Ганев

  Как ще се отрази „синята зона“ върху наемите на недвижими имоти във Варна

  7 August, 2018
  От 12 август във Варна ще започне да функционира „синята зона“, която въвежда правила за паркиране

  Броят на разрешителните за строеж намалява през първото полугодие

  3 August, 2018
  Броят на жилищата в тях и разгъната им застроена площ (РЗП) обаче се увеличават

  За първи път тази година има сериозен ръст на броя на сделки с ваканционни имоти

  2 August, 2018
  Влизането ни в ERM2 и в банковия съюз ще повлияе позитивно на икономиката ни и бизнеса с недвижими имоти

  Селските къщи – хит на пазара на недвижими имоти в Бургас

  1 August, 2018
  Проблемът е, че няма много подходяща земя, което от своя страна води до завишаване на цените

  МРРБ обсъди с браншови организации Националната жилищна стратегия

  30 July, 2018
  Проектът на жилищната стратегия предвижда създаване на специален фонд

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата