• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Румяна Георгиева: Цената на старите имоти е в пъти над пазарната

  Дата: 
  11.07.2018
  Категория: 
  Имотен пазар

  Интервю с Румяна Георгиева, член на УС на НСНИ

   

  Г-жо Георгиева, предстои поредното издание на „Имоти Експо `2018“, какво ни очаква на 14 и 15 юли във Флората?

  Тази година очакваме изложението „Имоти Експо“ да привлече още повече потребители на пазара за недвижими имоти. На изложението ще участват над 20 фирми, членове на НСНИ. За откриването очакваме кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител, новия председател на НСНИ, както и целия управителен съвет. Като цяло този тип събития са обърнати както към жителите, така и към летните посетители в региона.  Изложението се провежда за четвърти път под егидата на НСНИ, със съдействието на Община Бургас, Търговско-промишлената палата и медийните ни партньори. Осъществяват се директни контакти с професионалистите в бранша. На тези събития  човек може да получи по-ясна представа за пазара на недвижими имоти, както и да открие своя професионален брокер ако в близките му планове присъства идеята за покупка или продажба на имот. Самият процес на покупко-продажба на недвижим имот е достатъчно сложен, проблемите, свързани с придобиването, които могат да възникват постфактум, не са желателни и затова е важно да се работи с професионалист от бранша.

  Как може един потребител да различи професионален брокер от всеки друг?

  На това изложение ще присъстват само професионални брокери, обучени да помагат на хората при сключването на най-изгодната сделка за тях. Другият сигурен начин е да намерите своя брокер в сайта на НСНИ. Тези специалисти непрекъснато надграждат своите знания и умения чрез обучения, семинари, участия в конференции и други.

  Това означава ли, че трябва да си член на НСНИ, за да се определиш като професионален брокер?

  В момента в България има два университета, в които има специалност „Управление на недвижимата собственост“. Вече и магистратура по специалността в УНСС. Това са първите хора, които излизат обучени от университета. Младите хора, които излизат от тези специалности, обаче трябва да натрупат опит, както е във всяка една професия. Сигурно има и брокери, които практикуват в България с образование от чужбина и също могат да се определят като професионалисти. Но основните обучения винаги са били организирани от НСНИ през годините, а сега и в Академията за брокери на недвижими имоти към НСНИ.

  Каква конкретно ценна информация могат да получат продавачите на недвижима собственост по време на изложението?

  Могат да получат ценни съвети и консултация от това как да се ориентират към фирма, която да предлага имота им, до това как да подготвят имота си за продажба, така че да има добър търговски вид. Всеки продавач може да направи това и като покани в имота си няколко различни пофесионалисти, които да му дадат различни мнения за него и най-вече за това в какъв ценови диапазон да се ориентира, така че да реализира успешно имота си на пазара. Всеки има какво да научи на изложението без значение дали ще продава, или ще купува. Дори една обща информация би била полезна за бъдещите ви планове.

  Повече купувачи или повече продавачи очаквате на „Имоти Експо `2018“?

  Вероятно повече купувачи, защото пазарът в момента е пазар на купувачите. Те са по-активната страна. Но съветвам и тези, които имат имот за продажба, отдават под наем или търсят специалист за управление на имот,  да посетят изложението.

  Казахте, че в момента има повече купувачи на пазара на недвижими имоти, което означава, че той трябва да има един устойчив ръст, но докога имотите ще поскъпват, макар и с малко, всяка година?

  Това коментирахме с колеги съвсем скоро. От няколко месеца се наблюдава едно задържане на ценовите нива на имотите, което означава, че продавачите, слушайки и четейки прогнозите на анализаторите за ръст от 8-12 %, отново започнаха да надценяват имотите си. Става въпрос предимно за продавачи на старо строителство, които се водят от локацията на имота, от чистите квадрати и т. н., но много често не си дават сметка, че техните имоти са изоставени от години, както и общите части на сградите, а това определено влияе негативно върху цената. Това кара купувачите  да предпочитат имоти от типа ново строителство до тапа.

  Има и един друг важен показател, който вдигна цената на старите панелки, а именно санирането. Не са ли надценени тези имоти?

  Санирането също, ако става въпрос за добро саниране, а в Бургас то е много добро. Хората трябва да разберат, че санирането на един панелен блок не го прави монолитно строителство. Един к-с „Изгрев“ винаги ще има различна ценова база в сравнение с „Лазур“. Санирането е сериозен показател при определяне цената на жилището, към момента покачва цената от 5 до 10 % за конкретния имот.

  Колко е пазарна в момента цената на санираните панелки?

  Панелките се вдигнаха заради факта, че имат една реална истинска и по-голяма квадратура за обитаване - чистата жилищна площ е от особено значение за младите хора с деца. И все пак придобиването на  апартамент в нова сграда, построена качествено с издаден сертификат за енергийна ефективност, е една от най-добрите инвестиции към момента.

  Какъв е профилът на купувача в момента?

  Купувачите в момента са млади хора между 30-45 години и търсят да купят жилище за собствени нужди. Интересът им е продиктуван и от добрите лихви по кредитите на банките. Вторият сегмент е от хора, които искат да инвестират с цел отдаване под наем и да си осигурят по-добра доходност. Засилва се интересът и от българи, които работят и живеят в чужбина. Те влагат пари в големите градове като Бургас или във ваканционни имоти по Черноморието. Руските купувачи  намаляват, дори някои от тях продават имотите си в България.

  Ще се възстанови ли руският пазар?

  На този въпрос ми е трудно да отговоря. Моите лични впечатления са, че рускоговорящите се чувстват добре тук и обичат България, но през последните години икономическата ситуация  поставя много от тях в ролята на продавачи. Поевтиняването на рублата определено прави престоя им в България много по-скъп.

  Какво се случва с бизнес имотите в Бургас. Всяко ново строителство в града представлява не само жилищна, но и голям процент търговски площи. Продажбите на апартаменти вървят, но имаме хиляди квадратни метри търговски площи, които стоят празни. Какъв знак за бизнеса в Бургас е това?

  Въпросът Ви до голяма степен е реторичен, защото празните търговски площи са показателни за бизнеса в Бургас. Никога в града не се е случвало по улица „Фердинандова“, улица „ Алеко Богориди“, улица „Александровска“ и много други в центъра на града да стоят с месеци празни търговски помещения. Прави впечатление, че малкият и среден бизнес в Бургас сериозно буксува, а с него и предприемаческият дух на хората. Празните търговски площи, предлагането и търсенето на складове, парцели и помещения за промишлени цели са показателни за икономическото развитие на града. В момента наистина хиляди квадратни метри бизнес имоти стоят на пазара и чакат реализация.

  Какво мислите за презастрояването в определени райони на Бургас?

  Така или иначе всички неусвоени площи в града ще бъдат застроени. Включително и малките градски парцели. Въпрос на време е.  Ние не можем да определим териториалната ситуация, която има в Бургас.  Градът съвсем логично ще се развива към квартал „Ветрен“ и в посока Меден рудник, зона „Д“.

  Проблемът е, че строителите и инвеститорите търсят парцели с изградени комуникации, а българската действителност през последните 25 години показа, че частната инициатива изпреварва държавната и общинската. В много от случаите предприемачите се натовариха с изграждането на канализации, трафопостове, пътища..., което в европейските страни не е така и ние трябва да се стремим към добрите европейски практики.

  Това означава ли, че новият ОУП на Бургас може да остане само на картинка?

  Общите устройствени планове са от изключителна важност за балансираното развитие на всеки регион, но да бъдем оптимисти за Бургас и региона и да си пожелаем по-добро бъдеще за тези от нас,които искаме да живеем и работим тук.

  Източник: 
  faragency.bg

  Други новини

  Новини

  Покрай преброяването ще се направи регистър на всички жилища с техните координати

  20 March, 2019
  Това съобщи председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски

  „Чети етикета”: Как да спрат скандалите за таксите във входа?

  18 March, 2019
  Предвиждат се промени в Закона за етажната собственост, а граждани могат да дават своите предложения

  Репортаж на Нова ТВ за някои нелоялни практики в бранша

  18 March, 2019
  Добрата практика е подписването на посреднически договор, придружен от протокол за оглед

  Форум под патронажа на Президента на РБ събра правителството и бизнеса

  15 March, 2019
  НСНИ участва като представителна браншова организация на агенциите за недвижими имоти

  Промени в Закона за устройство на територията

  15 March, 2019
  Устройствените планове и разрешителните за строеж ще бъдат качени на единен портал

  Позиция на УС на НСНИ по два конкретни случая от практиката в бранша

  14 March, 2019
  Позиция на УС на НСНИ по решение № 15567 от 13.12.2018 г. и решение № 10570 от 16.08.2018г. на ВАС

  МРРБ смята да промени правилата за стопанисване на етажната собственост

  12 March, 2019
  Предлагат се глоби за неподдържани жилищни сгради и лицензирани домоуправители

  МРРБ ще изработи нови правила за по - качествена поддръжка на сградния фонд

  12 March, 2019
  Предложенията ще са част от измененията и допълненията в ЗУЕС, по които стартира обществен дебат

  Управителният съвет на НСНИ ще обсъжда решенията на ВАС за нелоялните брокерски практики

  8 March, 2019
  Интересите на упражняващите професията "брокер" биват защитавани успоредно с тези на потребителите в

  Koдeĸc нa ycтpoйcтвeнoтo плaниpaнe и cтpoитeлcтвoтo пpeдлaгaт ĸaмapитe

  8 March, 2019
  Изгoтвeн e пpoeĸт нa пpoмянa нa Hapeдбa 4 зa oбxвaтa и cъдъpжaниeтo нa инвecтициoннитe пpoeĸти

  Обсъждане на ново законодателство в строителството

  8 March, 2019
  Това съобщи заместник–министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев

  ВАС потвърди решение на КЗП за забрана на някои практики на агенции за недвижими имоти

  7 March, 2019
  Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по „Дарик” радио

  Имаме собствени жилища, но живеем на тясно

  2 March, 2019
  В българските градове процентът на пренаселени жилища е много по-висок от средния за държавите от ЕС

  Очаква се стабилност на пазара на недвижими имоти през 2019 г.

  1 March, 2019
  Забавянето на ръста на цените и броя на сделките през миналата година ще продължи и през настоящата

  Ще могат да се ползват електронни скици на имотите в администрацията и пред съда

  28 Февруари, 2019
  Министерският съвет одобри промени в Закона за кадастъра и имотния регистър

  Геодезистите ще могат да издават скици

  27 Февруари, 2019
  Пред администрацията и съда ще може да се представя електронна скица на имота

  Арх. Любомир Георгиев: Инфраструктурата е на ръба, дори е крайно недостатъчна

  26 Февруари, 2019
  София расте, но не старее. Докъде обаче е възможно да се разпрострат границите на столицата ни

  България и Северна Македония вече са с единна нивелачна мрежа

  22 Февруари, 2019
  Съвместен проект на агенциите по кадастър на Република България и Република Северна Македония

  Нова услуга за потребителите с фирмени профили в Imoti.net

  7 Февруари, 2019
  Брокерите вече могат да отбелязват в обявата си, ако предлагат имот С ЕКСКЛУЗИВЕН ДОГОВОР.

  Добромир Ганев: Рискът при покупката на имот на зелено

  28 Януари, 2019
  Купувачите трябва да бъдат особено внимателни, особено към компанията-инвеститор

  Добромир Ганев за новото строителство във Варна през 2018 година

  28 Януари, 2019
  63% е ръстът на започнатото ново строителство във Варна през деветмесечието на 2018 година

  Добромир Ганев за борбата с лошите практики в бизнеса с имоти

  16 Януари, 2019
  Потребителите могат да помогнат за изчистването на някои не съвсем лоялни играчи

  Разширено събрание на агенциите за недвижими имоти в Стара Загора

  11 Януари, 2019
  45 участника откликнаха на поканата на новоизбраното ръководство на РС-Стара Загора на НСНИ

  Ще продължи ли поскъпването на имотите?

  9 Януари, 2019
  Вижте прогнозите на мениджъри от различни компании в бизнеса с недвижими имоти

  Новите данъци за недвижими имоти

  4 Януари, 2019
  Засегнати са собствениците на вили и къщи в провинцията, които имат и други жилища

  НСНИ на прага на 2019 г. - бюлетин

  2 Януари, 2019
  2018г беше интензивна и пълна с инициативи, положителните резултати от които предстои да се увеличават

  Новият квартал на София ще бъде дом на 12 000 души

  20 Декември, 2018
  Toй щe ce нaмиpa в бившaтa нayчнo-пpoизвoдcтвeнa зoнa "Xлaдилниĸa" в paйoнa cpeщy мoл "Πapaдaйc

  "Сграда на годината" отличи най-добрите проекти за 2018 г.

  18 Декември, 2018
  Haгpaдитe в Haциoнaлeн ĸoнĸypc „Cгpaдa нa гoдинaтa 2018“ oт пoвeчe oт 60 yчacтвaщи пpoeĸтa в 16 ĸaтeгopии

  През 2019 г. ще започне работата по нов Закон за кадастъра

  17 Декември, 2018
  Документите ще се изработват автоматично от информационната система

  Брокери на недвижими имоти в Бургас с голям жест към сираци

  17 Декември, 2018
  РС на НСНИ събра 1060 лв. за повишаване успеха на деца без родители по проект "Шестица-жълтица"

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата