• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Регистърът на брокерите защитава потребителите при сделки с недвижими имоти

  Дата: 
  09.06.2021
  Категория: 
  НСНИ

   

  Националното сдружение Недвижими имоти (НСНИ) създаде електронен Професионален регистър на агенциите, брокерите и агентите на недвижими имоти. В платформата до този момент са се включили над 300 фирми и професионалисти от бранша, които присъстват със своя опит, мисия, визия и бизнес модел, както и с информация за образованието, професионалните квалификации, специализации, сертификати на брокерите и агентите. 

  Справката в Регистъра е напълно безплатна за гражданите. Професионалният регистър дава допълнителна защита на потребителите, като чрез него те могат да изберат посредник при сделката с недвижими имоти, който гарантирано присъства на пазара, както и да се запознаят с наличната информация за него. Това намалява риска от измами на клиентите от страна на мними брокери и недобросъвестни фирми.

  "Създали сме един инструмент, който е от взаимен интерес и колкото повече потребители търсят в Регистъра, толкова повече фирми и компании ще се включат в него" – каза в предаването "Днес" Ирена Перфанова, зам.-председател на Националното сдружение Недвижими имоти.

  Клиентите на услуги при сделки с недвижими имоти, които се доверяват на случайни обяви на посредници в интернет, могат да пострадат финансово заради неправилно взети решения. Сред най-нелоялните практики се регистрират такива на взето и невърнато капаро, депозит, изчезнали посредници, които нямат офиси и др. "Една от лошите практики е посредник да сключи договор за екслузивни права с клиент, след което да ограничи тази оферта от голяма част от участниците на пазара и по този начин да лимитира възможностите тази оферта да бъде реализирана по най-добрия начин на пазара." – каза Ирена Перфанова. Сред лошите практики, посочени от Ирена Перфанова са спекулациите в начините, по които се оферират имотите – посочване на различна квадратура, различна цена, заблуда със снимков материал или заблуда в локацията и т.н.

  Професионалният регистър е поредната стъпка към регулация на бранша на услугите при сделки с недвижими имоти, която цели изчистване на нелоялните играчи от пазара и гарантиране на по-високо качество на предоставяната услуга. Платформата за момента е доброволна, но полага основата за бъдещия задължителен регистър, който ще бъде част от създаването на Камара на брокерите. 

  Ирена Префанова можете да чуете в звуковия файл

  https://bnr.bg/blagoevgrad/post/101480475/registarat-na-brokerite-zashti...

   

  Източник: 
  БНР

  Други новини

  Новини

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата