• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Презастрояването погубва най-ценните активи на Пловдив

  Дата: 
  23.02.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  „Малка сграда на ТОП локация”. Така пловдивска агенция за недвижими имоти рекламира 9-етажна сграда в страницата си във Фейсбук. Очевидно критериите за "малка сграда" под тепетата вече са различни и на фона на никнещите мастодонти в града, подобни сгради са почти бутикови.

  Мръсен въздух, кошмарни задръствания, липса на зелени пространства, липса на социална инфраструктура, войни за паркоместа, булеварди, които не могат да поемат увеличаващия се брой автомобили, липса на жизнено пространство, нови квартали без елементарна инфраструктура. Не, това не е София. Това е нерадостното бъдеще на Пловдив в рамките на 7-8 години. На път сме да загубим най-ценните активи на града – неговата идентичност и спокойствие.

  Архитектурните шедьоври - сградите от края на XIX, началото на XX век неумолимо се рушат, а беглите опити да бъдат съхранени потъват в блатото на бюрократичните процедури. Предизборните обещания на партиите, които обещават да сложат край на презастрояването, си остават на хартия, а 2020 година ще остане в архивите на града като рекордна в строителството.

  През 2020 г. общинските администрации на територията на област Пловдив са издали разрешения за строеж на 924 нови жилищни сгради, в които има 7047 жилища с обща разгърната площ (РЗП) от 739 961 кв. м. Регистрите показват, че от 2005 г. насам не е регистриран по-голям брой жилища. Строителната „пандемия” в Пловдив е функция на бизнес климата в града и добрите икономически параметри. За разлика от икономическия сектор обаче, социалният и екологичният изостават видимо. Което, в бъдеще ще се отрази върху устойчивото развитие на града и качеството на живот в него.

  Докато дългоочакваният Общ Устройствен план на града (който изобщо не е революционен) бъде приет, строителството под града продължава със стремителни темпове. Преди седмица Общинският съвет разгледа искането на инвеститора, който е закупил през 2020 г. един от най-скъпите имоти в Пловдив. Съветниците почти без дебати гласуваха за изменение на ПУП-а на терена, внесено от заместник-кмета по "Устройство на територията и общинска собственост" Невена Балчева и така удовлетвориха желанието на инвеститора „Олимпия Парк Инвест” ЕООД за 70% застрояване при кинт 4 на терена, който е 48 декара и се намира между булевардите „Шести септември” и „Цариградско шосе”. При положение, че параметрите на тази зона са кинт 3 и 50% застрояване. Така строителят ще разполага със 192 000 кв. м разгъната площ или около 2 800 апартамента. И в момента тази зона е с изключително натоварен трафик, а какво би станало ако там се появят още 5-6 хиляди автомобила?

  И тъй като в града има още такива терени на ключови места в "Тракия", Северен и Западен, за които се подготвя промяна на ПУП-овете, на тези места ще изникнат нови комплекси - малки градчета за по няколко хиляди човека (за сравнение населението на Калофер е 3 600 души).

  Първоначалният проект на предприемача Таха Рахман, който е собственик на два терена в района на Захарна фабрика, предвиждаше плътно застрояване и няколко хиляди апартамента. През юли Община Пловдив му отказа разрешително за строеж за мегакомплекса, който трябва да бъде изграден върху терен от 21 дка, с лице към река Марица. Причината за това бяха нерегламентирани строителни дейности на терена и изсичане на дървета. Рано или късно, при така действащото законодателство, общината ще трябва да му даде строително разрешение и край Марица ще изникнат няколко нови „оазиса”.

  Строително разрешение има и за 8-етажен комплекс на паркинга на хотел „Санкт Петербург”, където в момента се полагат тръби по Водния цикъл. Така ще изглежда комплексът в съседство на хотела.

  Район Западен също е атрактивен за строителите заради свободните терени и близостта на парк „Отдих и култура”. Там комплексите никнат като гъби. Предвид растящите цени на терените в града, желанието на предприемачите за по-голяма височина и максимално усвояване на площите, е напълно обяснимо. От тях не се очаква да бъдат благотворителни дружества или да строят на загуба. Затова топката е в тези, които са отговорни за визията на града – Общината, Общинския съвет, ЕСУТ и главният архитект.

  Разбира се, трябва да отчетем и факта, че презастрояването не е нов проблем. Всяка поредна управа оставя поне по няколко „бомби със закъснител” за следващата власт. Като парка зад хотел "Санкт Петербург", където фирма, свързана с Таха Раман, иска да строи жилищен комплекс; огромни парцели в парк "Отдих и култура", дадени на частни фирми през съмнителни публично-частни партньорства; десетки зелени площи в междублокови пространства. Повечето собственици са си "написали домашното" и документите им за собственост и за строеж в конфликтни зони, трудно могат да бъдат атакувани, а стигайки до съд - претенциите на Общината са обречени.

  Тук можем да припомним как собствениците на склада на ул. "Одрин" 8 почти успяха да го разрушат, но в съда се оказа, че нямат вина. Последната отбранителна линия на парка зад "Санкт Петербург" се явяват руините на една общинска тоалетна. Това, което пропускаме обаче, е визията на града след 10, 20 или 30 години. Вероятно за управляващите този хоризонт е прекалено дълъг предвид 4-годишните им мандати, но за развитието на един голям град този период изобщо не е дълъг. Това, което в момента ни дразни - трафикът, паркирането, мръсният въздух, липсата на достатъчно зелени площи, са заложени преди 10-20 години проблеми. И в момента те не се решават, а се залагат нови.

  Спасението от презастрояването е в доброто устройствено планиране. Общият устройствен план на града трябва да е направен така, че да създава устойчиво развитие – когато един инвеститор иска да строи, той да знае какви са възможностите на съответната територия и от самото начало да е наясно докъде може да стигне намерението му. И също така да не се допуска заобикаляне на правилата - нито по отношение на височината, нито за задължителното озеленяване, нито с паркирането.

  Презастрояването в дългосрочен план ще има негативен ефект както върху цените на имотите в града, така и върху стандарта на живот на хората. Разликата между цените на имотите в добре планираните и изпълнени зони и тези на жилищата в модерните гета ще бъдат огромни, но появата на жилищни мастодонти ще рефлектира върху стойността на имотите в целия квартал.

  Конфликтите, които съпътстват презастрояването, са неминуеми, а те от своя страна принуждават гражданите да минат в режим на самозащита. И средата, в която живеем, няма да бъде нито сигурна, нито безопасна. Не може вечно да се оправдаваме със съществуващата нормативна база, защото законите се пишат от хора за хора. Градът остава и след нас и за да го развиваме е необходимо цялостно мислене, а не проектиране на парче.

  Пловдив има собствен дух и визия, които трябва да съхраним. Без да го нараняваме. Да го развиваме с цялото уважение към неговата история. И да поставим реперите на дългосрочното градско развитие.

  Източник: 
  trafficnews.bg

  Други новини

  Предстоящи събития

  Новини

  Компании реализират печалби на гърба на собствениците на имоти

  19 April, 2021
  Порочните практики на имотния пазар са проблем, с който и браншът, и обществото се борят от години

  Петко Петков, "Алба Имоти": Индустрията определя имотния пазар в Стара Загора

  15 April, 2021
  Блиц-интервю с Петко Петков, "Алба имоти", Стара Загора

  Компаниите продават свои имоти с най-бърз темп в историята

  14 April, 2021
  Фирми от Европа, Близкия изток и Африка са продали корпоративни имоти на стойност 27 млрд. евро през 2020 г.

  Карибите – предпочитано място за инвестиции в недвижими имоти по време на пандемията

  12 April, 2021
  Карибите – предпочитано място за инвестиции в недвижими имоти по време на пандемията

  Жилищата в България са поскъпнали с над 30% от 2010 г. насам

  9 April, 2021
  Жилищата в България са поскъпнали с над 30% от 2010 г. насам

  Галина Максимова, "Софконсулт": Инвеститорите очакват инфлация

  8 April, 2021
  Блиц интервю с Галина Максимова, "Софконсулт"

  Ще промени ли 3D-принт технологията пазара на имоти?

  7 April, 2021
  В началото на тази година на пазара в САЩ се появи първата изцяло 3D принтирана къща с разрешение за обитаване

  Рим се превръща в "умен град"

  5 April, 2021
  Рим ще намали разходите и ще създаде по-добра среда за жителите си

  София се изкачи с 50 места в глобална класация за поскъпване на жилищата

  2 April, 2021
  Столицата заема 40-о място в индекса на Knight Frank за четвъртото тримесечие

  Павлина Тодорова, "Престиж-П": Българи в чужбина вдигат цените на имотите в Добрич

  29 March, 2021
  В района на областния град най-много сделки се извършват със земеделска земя

  Фалшиви обяви за имоти в интернет

  29 March, 2021
  Най-малко 20% са неистински или зарибяващи

  COVID-19 обърна търсенето на жилища у нас

  29 March, 2021
  Все по-желани стават апартаменти край парк и метро

  Цените на световните пазари на недвижими имоти отбелязват рекордни нива

  23 March, 2021
  Недвижимите имоти в международен план са поскъпнали средно с 5,6% през миналата година

  Особености на ипотечното кредитиране и жилищния пазар през 2021 г.

  18 March, 2021
  Средният ипотечен лихвен процент е спаднал до 2.6%

  Необвързаните жени подминаха необвързаните мъже в покупката на жилища

  15 March, 2021
  Дамите притежават с 44% повече имоти от силния пол в 50-те най-големи метрополиина САЩ

  Какви са цените на недвижими имоти в Занзибар?

  9 March, 2021
  Танзанийският остров се превърна в една от най-търсените дестинации за почивка през зимата

  Ходът на епидемията очертава 2 сценария пред пазара на жилища във високия сегмент

  5 March, 2021
  През изминалата година, въпреки трудностите и ограниченията заради пандемията, броят на сключените сделки през

  Технически паспорт на сграда ще струва между 100 и 500 лева на апартамент

  1 March, 2021
  До 2022 г. всяка жилищна сграда в страната трябва да има технически паспорт

  Как се развива пазарът на имоти в пандемията?

  25 Февруари, 2021
  Спадът в обема от сделки в големите градове е по-нисък от очакваното, но наемният пазар страда сериозно

  Още една мечта на бранша се сбъдна

  25 Февруари, 2021
  Министерски съвет официално обяви 30 октомври за професионален празник на брокерите и агентите на недвижими им

  Презастрояването погубва най-ценните активи на Пловдив

  23 Февруари, 2021
  Агенции рекламират 9-етажни билдинги като "малки сгради"

  Онлайн сделките за жилища набират скорост по време на пандемията

  22 Февруари, 2021
  Технологиите позволяват на купувачите да придобият нов дом, дори без да са го виждали на живо

  Масово разпродават хотели в Гърция, заради кризата

  18 Февруари, 2021
  Към днешна дата се оферират над 300 обекта, но броят им вероятно ще се удвои в края на лятото

  Бизнес имотите в София носят най-висока доходност в ЦИЕ

  16 Февруари, 2021
  Наемите на офиси и на първокласни площи в търговски центрове в столицата са най-ниските в региона

  Ръстът в строителството на жилища се забавя в края на 2020 г.

  9 Февруари, 2021
  НСИ отчита повече нови къщи, блокове и вили и по-голяма средна площ на жилищата

  Над 30% от жилищата в България са необитаеми

  2 Февруари, 2021
  Лошото състояние на жилищния фонд, липсата на подкрепа за придобиване на първи дом и енергийната бедност са ср

  Спад в събираемостта на наеми притиска собствениците на жилища в САЩ

  1 Февруари, 2021
  Първоначално многофамилните жилища бяха светъл лъч по време на COVID-19, но сега банките поставят повече креди

  Какви са били средните цени на 1 кв.м жилищна площ в Европа през 2020 г.?

  19 Януари, 2021
  Statista публикува резултатите от проучване за цените на недвижими имоти в Европа, които държат най-високи сто

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата