• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Предстои бързо възстановяване на пазара на имоти

  Дата: 
  26.05.2020
  Категория: 
  Имотен пазар

  След въвеждането на извънредното положение пазарът на имоти бе поставен на пауза, но не спря и в началото на май наблюдаваме активност.
  Купувачи и наблюдатели на пазара очакват цените да паднат. Продавачите, които искат да се освободят от собственост или инвестиция се тревожат, че цените може да паднат.
  Какво се случва на пазара на имоти? - онлайн дискусия, организирана от Националното Сдружение Недвижими имоти /НСНИ/ с участието на мениджъри на водещи агенции за недвижими имоти, икономисти и банкери.
  Около мнението, че имотите с добра локация и високо качество ще държат цена и възстановяването на икономиката е възможно да стане много по-бързо в сравнение с предишни кризи се обединиха почти всички участници.
  Според Добромир Ганев - председател на НСНИ статистиката показва, че спадът на сделките е от 1 до 10%  предимно, но Русе, Варна и Стара Загора отчитат ръст на сделките в периода на извънредното положение. Спад има и при издаването на разрешителни за строеж и при започването на ново строителство.

  "Проучване сред аутсорсинг компании показва, че работата от вкъщи може да продължи и само 15% от служителите им се очаква да се върнат в офисите" - каза Ганев.

  "Около 20% от служителите ни не спряха да работят и успяхме да въведем дистанционно подписване на договори с електронен подпис, виртуални огледи, 360-градусово заснемане за видеооглед" - каза Страхил Иванов, собственик на Явлена. Той посочи, че за разлика от рязката дигитализация, която се е наложило на бранша да въведе в работата си, това не се отнася до електронното правителство - все още има услуги, които не могат да се свършат дистанционно през сайтовете на общините и администрацията. "Забелязва се активност от началото на месец май. Увеличават се сделките и интереса към ваканционни имоти, търсят се също и къщи до големи градове на разстояние до 50 км. Пазарът се обърна за 10 дни и стана пазар на купувачите" - добави той.
  Неговото очакване е през следващите 6 месеца да има видимо нарастване на интереса и броя на сделките. "Хората търсят пристан за парите си", коментира той по адрес на тези купувачи, които искат да инвестират в имоти или да повишат стандарта си на живот чрез покупката на качествен имот. "Хората, които имат свободен капитал и могат да договорят с 10% по-ниски цени, сега е моментът да купуват", посочи той.
  Според Антон Андонов - изпълнителен директор на Ера България - през април от пазара са се отдръпнали хората, които купуват с кредити, защото на тях им трябва повече време да преценят възможностите си в този момент.
  "За разлика от много страни по света, ние не бяхме принудени да затворим по време на извънредното положение и продължихме да работим, макар и в намален обем. Същото важи и за строителния сектор. Продължи се работата по обектите и много позитивно въздействие оказа напредъкът, хората се изненадаха приятно, когато пуснахме строителни новини в началото на месец май с вече завършени фасади, дори озеленени градинки." -  започна изложението си Полина Стойкова - изпълнителен директор на Бългериан Пропъртис.
  "Не е ясно дали ще има скоро лекарство за коронавируса, но самата епидемия стана лекарство за пазара на недвижими имоти и накара всички да се замислят:
  • Строителите да внимават с ценообразуването и с новите си проекти
  • Банките да имат по-високи изисквания към своите кредитополучатели
  • Собствениците да осмислят добре на каква цена продават своите имоти и да станат по-гъвкави и склонни към преговори
  • Купувачите да преценявят по-добре възможностите си" - продължи тя.
  Нарастването на интереса към имоти в по-малки градове от страната ще подпомогне балансираното развитие на пазара и на регионите като цяло - смята Стойкова.

  "Към момента отчитаме сериозен ръст на интереса към къщи на село, както и към ваканционни имоти в морските и планинските курорти. С оглед на желанието на хората да са на зелено, на открито, на собствено пространство и да не зависят от хотелски резервации, ние сме оптимисти за развитието на ваканционния сегмент от имотния пазар, където в момента има отлични цени и много богат избор." - допълни Полина Стойкова.

  Новите технологии помогнаха да се работи по-гъвкаво, от дистанция, да се намираме извън големите градове и дори да сме на местата, които най-много харесваме, но да продължим да работим.
  "Животът се рестартира и може би спадът, който ще отчетем в икономическия растеж и други показатели като брой сделки, издадени разрешителни и т.н. ще се дължи на паузата, през която преминахме, която реално направи така, че през 2020 г. ще имаме само 10 активни месеца, а не 12. Най-оптимистичната прогноза е, че ще можем да наваксваме това забавяне." убедена е Стойкова.
  "През април бяхме като луксозен магазин, който затвори врати", разказа Весела Илиева, управляващ партньор в Юник Естейтс. Тя посочи, че това е било време, в което клиентите на луксозни имоти за пръв път са имали достатъчно време подробно да огледат и обсъдят пазара. Според нея, тъй като тези клиенти планират да останат лятото в България, те търсят под наем къщи по крайбрежието, но на практика индивидуални имоти на първа линия свободни няма. В същото време през април силно се е активизирал пазарът на наеми за луксозни имоти заради завръщането на множество българи, които е трябвало някъде да отседнат.

  Настоящите купувачи на имоти извън София в общия случай плащат в брой, а не разчитат на кредити. За цените на жилища там това е и възможно, докато в София в общия случай не може да се купи само със спестявания.
  Банките са станали по-предпазливи и се въздържат да финансират проекти на представители от секторите, които най-много пострадаха до момента - хотелиери, ресторантьори - казаха участници в дискусията.
  По наблюдение на Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България, големите банки са насочили усилията си в момента да обработват искания за преструктуриране на кредити, а средните и малките по-активно предлагат същите услуги като преди извънредното положение, но с уточнението, че се изисква малко повече собствен ресурс при покупка на имот. Преди извънредното положение и с 0 лева спестявания можеше да се купи имот с комбинацията между потребителски и ипотечен кредит, сега това вече е невъзможно, посочи той. Част от банките са въвели и временни ограничения за финансирането на имоти в строеж.
  Съвсем леко сме вдигнали процента на самоучастие за всички видове имоти и не зависи от типа строеж и локацията, каза Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц банк България. Според него повишението е в рамките на 5 процентни пункта. "Подобна политика гласно или негласно и други банки са приложили, това ни дава комфорта, че клиентът повече ще милее за този имот при по-голямо самоучастие", допълни той.

  Сравнение между кризата от 2008-2010 и настоящата направи Заманов и поясни, че предишната е започнала от финансовия сектор и е била криза на доверието и ликвидността, като е прераснала в криза в реалния сектор. Днес имаме здравословна криза, която преминава през реалния сектор, стопира различни реални дейности и отива във финансовия сектор. Но "правителството и банковия сектор работят в синхрон, което дава известна сигурност" - каза Георги Заманов.
  От агенциите за имоти посочват, че на практика новото строителство не е спирало и строителите отчасти са поели ролята на банките като са разсрочили плащанията във времето.
  Според анализатора Георги Ангелов - "Най-лошото вече се случи. Предстои възстановяване и то ще е бързо".

  Източник: 
  Imoti.net

  Други новини

  Новини

  НСНИ започва издаването на месечен електронен бюлетин

  25 September, 2020
  Всички желаещи да получават изданието могат да се абонират за него

  Коронакризата спря ръста на цените на жилищата

  24 September, 2020
  Индексът на жилищните цени се понижава с 1,1% през второто тримесечие

  В брокерския бранш няма регулация и това отблъсква потребителите

  21 September, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред Investor.bg

  Искат по-строги правила за Airbnb имотите

  18 September, 2020
  Платформата все по-често влиза в конфликт с общинските власти

  Добромир Ганев: Годишните данни могат да покажат спад в цените на имотите

  8 September, 2020
  Обемът на започнато ново строителство намалява, което ограничава натиска върху пазара, смята експертът

  Излезе наръчникът „Как да изберем агенция за недвижими имоти и брокер?“

  3 September, 2020
  Изданието на НСНИ предлага практически съвети как да се насочим сред компаниите на пазара

  Облекчават режима при подаване на годишните финансови отчети

  1 September, 2020
  Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети за 2019 г. изтича на 30 септември 2020 г.

  Колко струват жилищата в Монако и Ню Йорк?

  31 August, 2020
  Градът-държава продължава да е най-скъпият пазар на луксозни имоти в света и да държи най-високи наеми

  Къде са новите технологии и AI в сектора на недвижимите имоти?

  28 August, 2020
  Човешкият контакт все още е от решаващо значение, но proptech подготвя нов начини за водене на бизнес

  Инвестициите в имоти в Европа са по-добър вариант от фиксирания доход

  25 August, 2020
  Очаква се лихвените проценти да останат ниски далеч по-дълго от очакваното

  62 минимални заплати за най-евтиното жилище в София

  24 August, 2020
  Немалка част и от най-ниските оферти може да са повтарящи се, неактуални или фалшиви

  Засилва ли се интересът към сделки по Черноморието?

  20 August, 2020
  Българите са на вълна ваканционни жилища, а руснаците масово продават собствеността си

  СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ PUBLICREGISTER.BG

  20 August, 2020
  До 30.09.2020 - безплатна регистрация на всеки втори брокер

  Българите, които се връщат в страната, ще катализират пазара на недвижими имоти

  14 August, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред радио "Фокус" - част 2

  7 причини за оптимизъм за Европа

  13 August, 2020
  Анализ на Георги Ангелов

  Обемът от сделки на имоти е сериозен въпреки кризата с Covid-19

  12 August, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред радио "Фокус"

  Какво движи имотните покупки в последните месеци у нас?

  10 August, 2020
  5 основни причини хората да се насочват към недвижимото имущество

  Почти цялата страна е с кадастър

  27 July, 2020
  Големите масиви земеделска земя са собственост предимно на фирми

  Продажбите на имоти започват да се възстановяват

  23 July, 2020
  28% по-малко сделки средно за второто тримесечие

  Имотният регистър с нов онлайн адрес

  22 July, 2020
  Автоматизираното разплащане през ePay 25 и 26 юли няма да работи

  Българите в чужбина са сред най-активните на имотния ни пазар

  17 July, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред Монитор

  Забраняват продажбата на имот без енергиен паспорт

  15 July, 2020
  Tова условие е залегнало в Национална стратегия за енергийна ефективност.

  Само за две седмици близо 50 регистрирани агенции

  2 July, 2020
  Как клиентите да ви намират по-лесно

  Стартира Професионалният регистър на брокерите и агентите на недвижими имоти

  16 June, 2020
  От 16 юни започва да действа ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ РЕГИСТЪР

  Стартира единен портал на Имотния и Търговския регистър

  10 June, 2020
  От 27 юли спира функционирането на сайтовете - brra.bg и icadastre.bg

  Сделките с имоти се оживяват през май

  3 June, 2020
  Сравнителен анализ за март, април и май 2020

  Засилва се интересът към ваканционните имоти

  26 May, 2020
  Пазарът на недвижими имоти няма да е сред толкова засегнатите средносрочно

  Предстои бързо възстановяване на пазара на имоти

  26 May, 2020
  Какво се случва на пазара на имоти?

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  0879590900 - по време на извънредното положение
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата