• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Позитиви и възможности на имотния пазар след кризата, през която преминаваме

  Дата: 
  31.03.2020
  Категория: 
  Имотен пазар

  Обърнахме се към заместник-председателя на УС на НСНИ Ирена Перфанова с въпроси относно развитието на имотния пазар по време и след извънредното положение.

  Каква е обстановката на имотния пазар в България и какво бихме могли да очакваме да се случи?

  Създалото се извънредно положение не само в България, но по целия свят постави хората в особена ситуация, в която по-голямата част от тях се налага не само да се справят с ежедневието си, но и да променят навиците си в бизнеса и като цяло в живота. Безспорен е фактът, че светът вече се промени и няма да бъде от тук нататък същият. Но промяната, която става, не е неочаквана – тя просто се случи по-бързо от планираното и по неочакван повод. Изведнъж.

  Недвижимият имот е мястото, в което прекарваме по-голямата част от живота си. Със създаването на нови навици ще се променят и нуждите ни как да изглежда имотът, който ползваме. Екстремната ситуация, в която се намираме в момента и която изисква хората да бъдат социално изолирани без физически контакт, също ще промени много от поведението на хората в бъдеще и то ще се отрази на избора им на място за живеене и работа.

  Технологиите, които за ден станаха наш спътник в живота, ще заместят голяма част от нуждата да работим в едно общо пространство с другите. Домът за сметка на това ще се превърне в още по-дълго обитаван. Като цяло технологиите скъсяват дистанциите и все повече компании ще ползват аутсорсинг услуги през граница. В този аспект много хора ще сменят мястото, в което живеят, дори държавата. Много млади специалисти има шанс да се завърнат в България. Големи компании започват да свиват площите, които заемат. Ще се промени като цяло дизайнът на пространствата и условията на комфорт в тях, така че да бъдат мултифункционални за повечето от нуждите на хората.

  Големите градове, които са технологично по-устроени, ще концентрират все повече хора от други населени места. А живеещите от дълги години в големия град, чийто бизнес вече е дистанционен, има тенденция да търсят по-спокойни места за живеене в сателитните зони.

  Отворя се нов наемен пазар, както и пазар, в който хората ще търсят смяна на имота с друг. Казано накратко – една пандемия се превръща в ново предизвикателство за имотния пазар.

  В момента хората са изолирани вкъщи. Имат повече време да проследяват имотния пазар чрез интернет и продължават да се интересуват от обявените имоти. Но обстановката не дава възможност за провеждане на огледи по досегашния ред и те са  голяма рядкост. Бизнесът с недвижими имоти се пренастройва за онлайн комуникации и максимална технологична интеграция. Много технологични процеси изпреварват дори законодателството, което постепенно ще трябва да се адаптира към новия начин за правене на бизнес. За всички тези процеси, от една страна, професионалистите ще трябва да се подготвят, а от друга, на клиентите ще им е нужно време да се адаптират.

  Всичко това поставя в момента пазара на недвижими имоти във временен застой. Но не го прави излишен. Напротив – трансформацията тепърва предстои.

  Как се отразява извънредното положение на новото строителство?

  И в момента прави впечатление, че новото строителство задържа интереса на по-младите купувачи, които търсят имот с цел лично ползване. Не малка част от тях планират да купуват недвижим имот с банков кредит. Новото строителство предлага много от тенденциите на бъдещето и отговаря в голяма част на новите изисквания. То е и по-лесно адаптивно към настъпилите социални промени. Но също така зависимо от поведението на банковата система и на национално, и на европейско ниво. Има стотици нови сгради в големите градове , които са в процес на строителство, други сега започват. Много са важни решенията, които банките предстои да вземат, за да подкрепят тази така търсена и нужна промяна в средата на обитаване, към която са насочени предимно младите работещи хора.

  А как очаквате да се отрази обстановката на пазара на старото строителство и на миграционните процеси?

  Не липсват на пазара и купувачите, които търсят имот с цел инвестиция. В момента те  са по-въздържани и наблюдават поведението на икономиката. Голяма част от тях очакват спад на цените. Пазарът обаче със своите специфики и предизвикателства вече ще показва драстични различия между два града, две местности, два квартала. Зоните в развитие ще задържат нива, може да отбележат и ръст. Пренаселените територии ще търсят баланс в цените в зависимост от съотношението търсене – предлагане. Модерните сгради, построени по съвременните изисквания и отговарящи на новите пазарни концепции, ще се открояват ценово над общия стандарт. Обновените обществени зони около жилищните и бизнес пространствата ще привличат повече обитатели в даден район и това ще влияе също на цената. Изостаналите зони в развитието си ще загубят много обитатели, но имат и шанса да посрещнат предприемчиви и иновативни нови такива, които да ги трансформират тотално. Очакваните икономически сътресения ще окажат неминуемо влияние върху имотния пазар, но по нов, различен от досегашния модел. Защото водещо няма да бъдат само доходите, а цялостната социална и битова трансформация.

  Наред с търсенето на по-нови имоти се очаква да се засили и вторичната продажба, в която да преобладава старото строителство. Този пазар ще бъде наблюдаван от купувачите със собствени средства за възможни бързи сделки.

  Като част от настъпващите промени в София вече има известно раздвижване на наемния пазар. Търсят се офиси между 120-300 кв.м. от компании, които до момента са ползвали по-големи площи или офиси в бизнес сгради клас А, където освен по-високите наемни нива има и допълнителни такси за управление. За бизнес сградите вероятно ще има ново предизвикателство за трансформация на площите в по-гъвкави пространства.

  Има ли отказ от вече започнати сделки?

  В момента клиентите не се отказват от сделките си. Вече започнати такива, за които има подписани предварителни договори, се изпълняват, като страните по сделките се стремят да спазват уговорените срокове, дори често избързват да приключат по-рано с подписването на нотариален акт, тъй като не са сигурни дали ограничителните мерки няма да засегнат напълно възможността да се изповядват сделки.

  Банките в момента приключват отпускането на кредити така, както са уговорени с клиентите.

  В очакване сме съвсем скоро да излязат с нови политики относно жилищното кредитиране. Новото строителство е в сериозно развитие и много зависимо от банковото финансиране. Като се има предвид, че банките разполагат с ресурс, с който могат да посрещнат по-трудни икономически времена, се надяваме политиките им да дават както сигурност на самите тях като инвеститори, така и възможности и подкрепа на пазара.

  Какво се очертава като тенденции и възможности? Има ли вече някаква динамика на цените?

  Извънредното положение постави в пауза световната икономика и започна да дърпа от резервите. Никой не знае колко дълго ще продължи съвземането. От една страна, това означава стопяване на излишък, но от друга - нова възможност за надграждане. Имотният пазар е част  от този процес. Но не трябва да забравяме, че имотът е бавно ликвиден инструмент, който носи дългосрочна стойност и е най-устойчивият на обезценяване във времето. Ако в краткосрочен план от 3 години неговата стойност падне, то в дългосрочен план от 7-10 години тя се компенсира и нараства.

  Имотът е свързан с всеки един човек и бизнес. Все още не се отчита някаква съществена промяна в цените на пазара и е рано да очертаваме пикове и падове, преди да се види колко дълго време ще продължи извънредното положение, какви ще са икономическите загуби, каква част от резервите ще отиде за компенсирането им, какъв дълг ще натрупа държавата, какви ще са политиките на банките и как всичко това ще се отрази на данъчните политики в страната и условията за бизнес и привличане на големи международни компании. България е малка държава и наред със сътресенията, които може да преживее, има и по-добрите предпоставки  точно сега да привлече световни компании и производители, запазвайки благоприятната си данъчна среда, което би дало и още един тласък – на образователната система и на възраждането на производствата и земеделието в страната. Предстоящата безработица ще изкара на пазара кадри, за които ще има нужда от нов пазарен потенциал и не малка част от тях ще имат нуждата от преквалификация. В тези сложни икономически времена пазарът отсява добре подготвените, опитни и квалифицирани кадри, които работят устойчиво и етично. Всичко това също са фактори, които ще окажат влияние на имотния пазар в България, без да чертаем сценарии от сега, а в търсене на новите му възможности.

   

  Източник: 
  НСНИ

  Други новини

  14.05.2020
  Fakti.bg

  Новини

  Сделките с имоти се оживяват през май

  3 June, 2020
  Сравнителен анализ за март, април и май 2020

  Засилва се интересът към ваканционните имоти

  26 May, 2020
  Пазарът на недвижими имоти няма да е сред толкова засегнатите средносрочно

  Предстои бързо възстановяване на пазара на имоти

  26 May, 2020
  Какво се случва на пазара на имоти?

  По-консервативно финансиране, по-малко имотни сделки, спад в цените с 10-15%

  26 May, 2020
  За един нощ от пазар на продавача влязохме в пазар на купувача

  МАКРОИКОНОМИКА, ИМОТИ, КРЕДИТИ - ОЧАКВАНИЯ СЛЕД COVID19

  26 May, 2020
  Пазарът на имоти излиза с оптимизъм от кризата

  Едва 15% от аутсорсинг компаниите ще се върнат физически на работа

  19 May, 2020
  Мнозинството от фирмите в сектора не усещат тежест заради коронавируса

  Интервю на гл.арх. на София Здравко Здравков

  15 May, 2020
  Кои са важните проекти в столицата?

  Всяка втора кадастрална услуга е онлайн

  15 May, 2020
  Обслужването на гражданите продължава както и досега

  Промени в ЗУТ

  14 May, 2020
  Ще бъде създаден единен регистър по устройството на територията

  Кога и колко ще паднат цените на жилищата

  8 May, 2020
  Брокерите говорят за 5-10% спад на нивата до края на годината

  Цените на имотите - без съществена промяна

  7 May, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред Bulgaria OnAir

  Нотариалната дейност се нормализира от 13 май

  5 May, 2020
  Извънредното положение няма да бъде удължено

  Чехия отменя данъка върху покупката на жилища

  4 May, 2020
  Мярката е част от усилията за стимулиране на пазара

  Wall Street Journal: Инвеститори влагат милиарди долара в нови имотни фондове

  1 May, 2020
  В началото на април в света е имало 939 фонда за бизнес имоти, което е рекорд

  Оптимизират дейността на Агенцията по кадастър

  27 April, 2020
  Преструктуриране на специализираната администрация на АГКК

  Възможно е наемите да поевтинеят

  20 April, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред БНР

  Изисквания за безлихвени кредити за физически лица

  15 April, 2020
  Подпомагане на самоосигуряващите се и наетите по трудови договори лица

  Жилищният пазар в България функционира на забавен каданс

  15 April, 2020
  СПЕЦИАЛИСТИ В СЕКТОРА КОМЕНТИРАТ ПАЗАРА

  Отпада срокът за подаване на заявление по схемата 60/40

  14 April, 2020
  Възможност на повече фирми да се възползват от схемата 60/40

  Как ще изглежда кредитният мораториум в България

  13 April, 2020
  Kлиенти с редовно обслужвани заеми ще могат да поискат кредитна ваканция

  Имотният пазар в България се настройва към дигитализация

  11 April, 2020
  Идва промяна на имотния пазар заради извънредното положение

  БНБ утвърди реда за отсрочване на задължения към банки

  10 April, 2020
  ДО 6 МЕСЕЦА ОТСРОЧКА ЗА ВНОСКИТЕ ПО КРЕДИТИ

  Ударна дигитализация на пазара на имоти

  10 April, 2020
  АГЕНЦИИТЕ ВЪВЕЖДАТ ВИРТУАЛНИ ОГЛЕДИ И Е-ДОГОВОРИ.

  Имотният пазар е жив, но диша трудно

  9 April, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред topnovini.bg

  Епидемията ще свали цените на имотите

  9 April, 2020
  Пазарът на жилища и офиси е замрял, но ще издържи два-три месеца

  Коронавирусът замрази бизнеса с имоти за краткосрочен наем у нас

  9 April, 2020
  Възможно е част от апартаментите да бъдат отдадени за средносрочен наем.

  Търсенето на имоти се премести в крайните квартали на София

  9 April, 2020
  Качествени сгради и добра инфраструктура

  Онлайн огледи на имоти предлагат брокерите в Перник

  5 April, 2020
  Не са оптимисти за предстоящи сделки в близките два месеца

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  0879590900 - по време на извънредното положение
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата