• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Петко Петков, "Алба Имоти": Индустрията определя имотния пазар в Стара Загора

  Дата: 
  15.04.2021
  Категория: 
  НСНИ

  Г-н Петков, как се развива пазарът на недвижими имоти в района на Стара Загора?

  Ако трябва да опиша с една дума пазара на недвижими имоти в Стара Загора, то тя би била „интересен“. В последните 6-7 години много строители построиха нови и красиви сгради по европейски изисквания. Също така, за тези години се направи доста в сферата на инфраструктурата и на социалните обществени услуги и Стара Загора все повече заприличва на град от Западна Европа.

  От 2010 г. насам цените на жилищата в града са се повишили с около 30%. Най-голям ръст наблюдаваме от 2015 г. насам, като при сградите ново строителство този процент е още по висок. Покачването на цените бе продиктувано от исторически най-ниските нива на лихвите по жилищни кредити, което като ефект доведе до по-голяма достъпност на хората до жилища и повиши търсенето. Върху него повлия и засилващата се тенденция много хора да напуснат селата и малките градчета и да заживеят в града ни, както и от високото качество на новопостроените сгради.

  Значителен спад в търсенето се появи в първото полугодие на 2020 г., който плавно започна да се преобръща още през второто шестмесечие на годината. Към момента отново наблюдаваме плавен ръст на цените. При жилищата това се дължи на годишната инфлация от 4-5%, повишената покупателна способност и на фактора сигурност, който дават средствата вложени в недвижим имот. При новото строителство поскъпването е обусловено най-вече от поскъпването на някои строителни материали, новата наредба от март месец тази година, касаеща новите сгради и достъпноста на всеки апартамент в тях на хора с двигателни увреждания и т.н. От друга страна, откакто в страната ни влезе вирусът, наблюдаваме спад на доходността на отдаваните под наем имоти и също така намаляване на броя нови, новозапочващи да се строят сради.

  Какви са спецификитена пазара в района, в сравнение с останалата част от страната?

  Ситуацията е сходна с тази на големите градове в България, може би с изключение на голямата локална зависимост на пазара на имоти с ТЕЦ-овете в Маришкия басейн. Тенденцията на преход към чиста енергия дава една несигурност за комплексите в дългосрочен план, като в близките 4-5 г., според говорители на правителството, съкращаване на работни места от комплексите не се очаква. От Община Стара Загора вече са направени постъпки за изграждането на нова модерна индустриална зона, в която да се настанят нови високотехнологични производства, които ще отворят нови работни места.

  Какви имоти се търсят най-много? В кои сектори от пазара се осъществяват най-много сделки?

  На първо място са жилищата с две и повече спални, двустайните жилища, изобщо жилища в града и на второ място къщи в града и крайградските райони сред природата и с крайградски транспорт.

  Кои са най-сериозните проблеми на бранша? Как могат да бъдат преодолени, според Вас?

  Липсата на ясен и точен към момента закон, регламентиращ дейността на агенциите на недвижими имоти. Друг проблем са доста раздробените разпоредби и нормативни актове в ЗУТ, предразполагащи към много различни тълкувания, съответно към доста неуредици и възможност за административен произвол, а може би и корупция.

  Сблъсквате ли се с лоши практики в сектора и кои са най-често срещаните?

  Незрелостта на участниците в процеса на покупко-продажба на имот относно това какво да очакват едни от други и как да се държат и отнасят едни с други.

  Какви са основните предизвикателства пред Вашата компания и екипа Ви?

  Да не изгубим ежедневното желание и хъс за работа, с които работим.

  Какви са ползите от членството Ви в НСНИ? Какво Ви донесе то?

  Професионализъм, добри връзки, етичен кодекс, високи стандарти на работа и точна и ценна информация.

  Други новини

  Новини

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата