• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Паспортизацията на сградите отпада окончателно

  Дата: 
  12.08.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Регионалният министър Виолета Комитова е подписала промени в Наредба 5, с които отпада изискването за технически паспорти за частните сгради, построени преди 2006 г. Такива ще се изискват само за обществени сгради и за такива, при които има конструктивни изменения. 

  Задължението за паспортизация на сградите е записано в Наредба 5 за техническите паспорти от 2006 година. Срокът за издаване на документите до момента бе удължаван четири пъти, като последният бе до края на 2021 г. Преди парламентарните избори на 4 април зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков призова то да се отложи за след края на на 2022 година. Тогава той обясни, че техническите паспорти са нужни, за да осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради. След встъпването си в длъжност служебният министър Виолета Комитова каза, че графиците за паспортизация са безумие и изготвянето на техническо досие за по-старите сгради трябва да е задължително само когато се направи реконструкция или по-сериозен ремонт.

   

  От 2007 г. новите строежи задължително се предават с паспорт, в който е включена информация за основните им характеристики - конструкция, енергийна ефективност и т.н.

  Източник: 
  в. Дневник

  Други новини

  Новини

  Какво е професионалният брокер според НСНИ

  16 July, 2021
  Позиция опровержение по статия във вестник „Капитал“

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата