• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Пазарни експерти: Достъпността на имотите ще се влоши

  Дата: 
  01.09.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Цените на имотите в най-големите жилищни пазари в света се повишиха сериозно след началото на пандемията, като може би са достигнали своя пик. Достъпността за хората, или парите, които са ни нужни, за да закупим 1 кв. м, ще се влоши, или ще остане на настоящото ниво.

  Проучване на Reuters сред 100 пазарни експерти, осъществяващи дейност в общо 8 ключови пазара – САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Китай, Индия и Дубай, показа че имотите ще станат по-недостъпни в следващите 2-3 години.

  Централните банки по света се очаква да поддържат ниските лихвени нива поне до следващата година, но нарастването на инфлацията ще продължи да изпреварва повишението на заплатите.

  Тези факти, както и поскъпването при цените на материалите, както и липсата на жилища на достъпни цени, накара много хора да търсят по-големи пространства по време на пандемията. Това обаче се отрази на цените на имотите във възходящ темп, като тенденцията по всяка вероятност и ще продължи. От своя страна това ще затрудни младите семейства, търсещи дом, при закупуването на такъв в бъдеще.

  „Ръстът в цените на имотите, неутрализира достъпността на жилищата при настоящите ниски лихви по ипотечните кредити, което отказа част от желаещите да купят нов дом в момента“, каза Марк Витнер, главен икономист в Wells Fargo. Общо 80 от участниците в допитването на Reuters посочват, че достъпността до имотите ще се влоши, или ще остане на подобно на настоящото равнище.

  Близо 50 на сто от експертите са на мнение, че този показател ще се влоши, като най-големите песимисти са в Австралия и Канада и САЩ. Цените на имотите в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зелендия се очакват да поскъпнат с двуцифрен процент през 2021 г., след което този ръст постепенно да намалява през 2022 г.

  Имотите в САЩ, Канада, Великобритания, Индия и Австралия се оценяват на над 5 по скалата от 1 до 10, докато в Нова Зеландия оценката им е 9, което означава, че те са изключително скъпи за хората, желаещи да закупят своето първо жилище. Общо 40% от анализаторите посочват, че спирането на фискалните стимули от страна на Централните банки е един от най-сериозните фактори за евентуалното поевтиняване на имотите. Другите причини, които биха повлияли негативно на цените, са слабият икономически ръст, понижено търсене, по-висока безработица и др.

  Източник: 
  Профит.бг

  Други новини

  Предстоящи събития

  Новини

  Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2022?

  4 Януари, 2022
  Вижте коментарите на мениджъри от водещи компании за недвижими имоти в България

  ГРАФИК СЪБИТИЯ 2022

  23 Декември, 2021

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата