• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Очаква се спад на търсенето на имоти в София

  Дата: 
  06.12.2019
  Категория: 
  Имотен пазар

  На пазара в София има реална необходимост от жилища, тъй като млади хора продължават да се установяват в столицата. Очаква се обаче до две-три години за първи път в историята на града населението да започне да спада, а това ще доведе и до намаляване на фундаменталното търсене на имоти. Това стана ясно по време на бизнес закуска, организирана от сайта Imoti.net, който е част от Investor Media Group.

  „Данните на НСИ сочат, че през последните години населението на София нараства с около 2000 души, докато преди десет години увеличението беше с 15 хил. души. Това има своето обяснение назад във времето, тъй като през 1997 г. беше отчетена най-ниската раждаемост в България. Сега тези хора трябва да създават семейства и да купуват имоти“, отбеляза Георги Павлов, основател на проптех общността в България.

  Той посочи, че София все още не е достигнала не само цените от предишния бум на имотния пазар, но и броя на сделките, който е почти два пъти по-малък. „Това се случва при положение, че имаме ръст на населението, двукратен ръст на доходите и двукратен спад на лихвите. Погледната от тази перспектива, ситуацията на пазара не изглежда розова“, каза Павлов. Неговата прогноза е, че следващият бум на пазара ще е с още по-малко сделки именно заради очаквания спад на населението на София.

  Според него в момента за жилищния пазар се знае по-малко, отколкото преди 10 години, тъй като достоверната официална информация за пазара е недостатъчна. Павлов прикани Агенцията по вписванията да бъде по-точна в информацията, която предоставя за сделките с имоти (колко от тях са със земеделска земя и колко с жилищни имоти – къщи и апартаменти) и за ипотеките (колко от тях са за покупка, колко са рефинансиранията или повторно вписаните ипотеки след изтичането на 10-годишния срок). „Банките също трябва да започнат да публикуват данни за пазара – брой на новоотпуснатите ипотеки, средна цена на жилищата, които се финансират, среден процент, който финансират, както се случва в цял свят“, посочи Павлов. Според него тези данни ще дадат и по-добра представа за реалната ситуация на пазара.

  Според Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), еуфорията от предишните две години, когато сделки са се сключвали бързо и лесно, е отминала и сега се наблюдава задържане на цените и устойчивост на пазара. Данните на асоциацията са за ръст на цените между 3% и 5% през тази година. В същото време броят на сделките не намалява, но те се сключват по-трудно заради нарасналите изискванията на купувачите към жилището, инвеститора и финансирането, коментира още Шопов.
  Той се върна към кризата през 2008 г., когато за няколко месеца цената на квадратен метър в София е нараснала от 530 на 1000 евро. „Сега наблюдаваме съвсем друга картина, цените се покачват нормално и плавно, ръстът се доближава до процента на инфлацията, което е тенденция в цял свят“, посочи Шопов.

  Разширяване на периметъра

  Периметърът на търсенето и предлагането на жилища ново строителство се разширява към северните и западните квартали благодарение на по-добрите цени там и развитието на инфраструктурата, показват наблюденията на имотната комапния Bulgarian Properties.

  Според Добромир Ганев, председател на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ), някои купувачи се насочват към по-крайни райони, защото от една страна там са се появили по-качествени сгради с добър дизайн, функционалност и прилежащи площи, а от друга страна, защото инфраструктурата в някои атрактивни райони не отговаря на разрастването им. „Това наред с недоброто съотношение между цената в дадения квартал и наличната социална и инженерна инфраструктура, кара хората да търсят по-справедливи решения“, смята той.

  Сред купувачите преобрадават млади хора, които се установяват в София и се нуждаят от жилище, както и двойки, обитаващи малки жилища, които се насочват към по-голям имот след разширяването на семейството им и собственици на панелни жилища, които могат да си позволят да ги заменят с имоти ново строителство, отбеляза Георги Шопов.

  Качеството е било определящо при търсенето на имоти тази година, смята Николай Лазаров, началник управление „Индивидуално банкиране и алтернативни канали“ в Пощенска банка. Основно са се търсели по-големи жилища с площ от над 90 кв. м. Клиентите на банката са се съсредоточили върху нови проекти в райони с добра инфраструктура и с наличие на зелени площи.

  Потребителите са предимно хора на възраст между 30 и 40 години със средни или над средните доходи между 1000 и 2000 лв. на месец, като голяма част от тях са имали самоучастие. „85% е средното финансиране, което правим. За разлика отпреди десет години сега хората не тръгват на 20-30-годишно пътешествие с банките без тяхно лично участие“, посочи Лазаров.

  Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, увеличаването на доходите на населението, ниските лихви по ипотечните кредити и вътрешната миграция към големите градове са основните фактори, които движат пазара.Имотите ново строителство имат превес в предпочитанията на купувачите, които са предимно български граждани и това според Стойкова е здравословна ситуация.

  Пазарът извън София

  Пазарът в Пловдив е бил активен през тази година, но купувачите са възприели изчаквателен подход заради силния ръст на цените. И тук обаче темповете се забавят – ако през 2018 г. цените на жилищата в града са се увеличили с 14%, тази година повишението е около 6%, сочат данните на Bulgarian Properties. Водещо в предпочитанията на купувачите е новото строителство.

  Във Варна се наблюдава устойчиво нарастване на цените през последните години, като те остават по-ниски от тези през 2008 г. И тук доминиращо е новото строителство, като през последно време в града са се появили луксозни проекти за купувачи с по-високи доходи. „Варна малко изостана, но ще навакса и ще се движи бързо през следващите години“, смята Полина Стойкова.

  По морето годината е била по-тиха, но през есента се наблюдава наваксване на темпото. „Купувачите се готвят за лято 2020 в собствен имот на морето“, коментира Стойкова. Доминиращи сред купувачите са българите. По данни на Bulgarian Properties 50% от купувачите в Слънчев бряг и Банско и 100% от тези в Боровец и Пампорово са наши сънародници.

  Бизнес закуската в София е част от проекта „Годишни награди на Imoti.net”, който насърчава добрите практики в сектора и, който се осъществява с генералното партньорство на Пощенска Банка и подкрепата на Теленор, Бокони и Realtor Assitant Pro.

  Източник: 
  Imoti.net

  Други новини

  Новини

  НСНИ започва издаването на месечен електронен бюлетин

  25 September, 2020
  Всички желаещи да получават изданието могат да се абонират за него

  Коронакризата спря ръста на цените на жилищата

  24 September, 2020
  Индексът на жилищните цени се понижава с 1,1% през второто тримесечие

  В брокерския бранш няма регулация и това отблъсква потребителите

  21 September, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред Investor.bg

  Искат по-строги правила за Airbnb имотите

  18 September, 2020
  Платформата все по-често влиза в конфликт с общинските власти

  Добромир Ганев: Годишните данни могат да покажат спад в цените на имотите

  8 September, 2020
  Обемът на започнато ново строителство намалява, което ограничава натиска върху пазара, смята експертът

  Излезе наръчникът „Как да изберем агенция за недвижими имоти и брокер?“

  3 September, 2020
  Изданието на НСНИ предлага практически съвети как да се насочим сред компаниите на пазара

  Облекчават режима при подаване на годишните финансови отчети

  1 September, 2020
  Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети за 2019 г. изтича на 30 септември 2020 г.

  Колко струват жилищата в Монако и Ню Йорк?

  31 August, 2020
  Градът-държава продължава да е най-скъпият пазар на луксозни имоти в света и да държи най-високи наеми

  Къде са новите технологии и AI в сектора на недвижимите имоти?

  28 August, 2020
  Човешкият контакт все още е от решаващо значение, но proptech подготвя нов начини за водене на бизнес

  Инвестициите в имоти в Европа са по-добър вариант от фиксирания доход

  25 August, 2020
  Очаква се лихвените проценти да останат ниски далеч по-дълго от очакваното

  62 минимални заплати за най-евтиното жилище в София

  24 August, 2020
  Немалка част и от най-ниските оферти може да са повтарящи се, неактуални или фалшиви

  Засилва ли се интересът към сделки по Черноморието?

  20 August, 2020
  Българите са на вълна ваканционни жилища, а руснаците масово продават собствеността си

  СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ PUBLICREGISTER.BG

  20 August, 2020
  До 30.09.2020 - безплатна регистрация на всеки втори брокер

  Българите, които се връщат в страната, ще катализират пазара на недвижими имоти

  14 August, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред радио "Фокус" - част 2

  7 причини за оптимизъм за Европа

  13 August, 2020
  Анализ на Георги Ангелов

  Обемът от сделки на имоти е сериозен въпреки кризата с Covid-19

  12 August, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред радио "Фокус"

  Какво движи имотните покупки в последните месеци у нас?

  10 August, 2020
  5 основни причини хората да се насочват към недвижимото имущество

  Почти цялата страна е с кадастър

  27 July, 2020
  Големите масиви земеделска земя са собственост предимно на фирми

  Продажбите на имоти започват да се възстановяват

  23 July, 2020
  28% по-малко сделки средно за второто тримесечие

  Имотният регистър с нов онлайн адрес

  22 July, 2020
  Автоматизираното разплащане през ePay 25 и 26 юли няма да работи

  Българите в чужбина са сред най-активните на имотния ни пазар

  17 July, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред Монитор

  Забраняват продажбата на имот без енергиен паспорт

  15 July, 2020
  Tова условие е залегнало в Национална стратегия за енергийна ефективност.

  Само за две седмици близо 50 регистрирани агенции

  2 July, 2020
  Как клиентите да ви намират по-лесно

  Стартира Професионалният регистър на брокерите и агентите на недвижими имоти

  16 June, 2020
  От 16 юни започва да действа ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ РЕГИСТЪР

  Стартира единен портал на Имотния и Търговския регистър

  10 June, 2020
  От 27 юли спира функционирането на сайтовете - brra.bg и icadastre.bg

  Сделките с имоти се оживяват през май

  3 June, 2020
  Сравнителен анализ за март, април и май 2020

  Засилва се интересът към ваканционните имоти

  26 May, 2020
  Пазарът на недвижими имоти няма да е сред толкова засегнатите средносрочно

  Предстои бързо възстановяване на пазара на имоти

  26 May, 2020
  Какво се случва на пазара на имоти?

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  0879590900 - по време на извънредното положение
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата