• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Очаква се спад на търсенето на имоти в София

  Дата: 
  06.12.2019
  Категория: 
  Имотен пазар

  На пазара в София има реална необходимост от жилища, тъй като млади хора продължават да се установяват в столицата. Очаква се обаче до две-три години за първи път в историята на града населението да започне да спада, а това ще доведе и до намаляване на фундаменталното търсене на имоти. Това стана ясно по време на бизнес закуска, организирана от сайта Imoti.net, който е част от Investor Media Group.

  „Данните на НСИ сочат, че през последните години населението на София нараства с около 2000 души, докато преди десет години увеличението беше с 15 хил. души. Това има своето обяснение назад във времето, тъй като през 1997 г. беше отчетена най-ниската раждаемост в България. Сега тези хора трябва да създават семейства и да купуват имоти“, отбеляза Георги Павлов, основател на проптех общността в България.

  Той посочи, че София все още не е достигнала не само цените от предишния бум на имотния пазар, но и броя на сделките, който е почти два пъти по-малък. „Това се случва при положение, че имаме ръст на населението, двукратен ръст на доходите и двукратен спад на лихвите. Погледната от тази перспектива, ситуацията на пазара не изглежда розова“, каза Павлов. Неговата прогноза е, че следващият бум на пазара ще е с още по-малко сделки именно заради очаквания спад на населението на София.

  Според него в момента за жилищния пазар се знае по-малко, отколкото преди 10 години, тъй като достоверната официална информация за пазара е недостатъчна. Павлов прикани Агенцията по вписванията да бъде по-точна в информацията, която предоставя за сделките с имоти (колко от тях са със земеделска земя и колко с жилищни имоти – къщи и апартаменти) и за ипотеките (колко от тях са за покупка, колко са рефинансиранията или повторно вписаните ипотеки след изтичането на 10-годишния срок). „Банките също трябва да започнат да публикуват данни за пазара – брой на новоотпуснатите ипотеки, средна цена на жилищата, които се финансират, среден процент, който финансират, както се случва в цял свят“, посочи Павлов. Според него тези данни ще дадат и по-добра представа за реалната ситуация на пазара.

  Според Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), еуфорията от предишните две години, когато сделки са се сключвали бързо и лесно, е отминала и сега се наблюдава задържане на цените и устойчивост на пазара. Данните на асоциацията са за ръст на цените между 3% и 5% през тази година. В същото време броят на сделките не намалява, но те се сключват по-трудно заради нарасналите изискванията на купувачите към жилището, инвеститора и финансирането, коментира още Шопов.
  Той се върна към кризата през 2008 г., когато за няколко месеца цената на квадратен метър в София е нараснала от 530 на 1000 евро. „Сега наблюдаваме съвсем друга картина, цените се покачват нормално и плавно, ръстът се доближава до процента на инфлацията, което е тенденция в цял свят“, посочи Шопов.

  Разширяване на периметъра

  Периметърът на търсенето и предлагането на жилища ново строителство се разширява към северните и западните квартали благодарение на по-добрите цени там и развитието на инфраструктурата, показват наблюденията на имотната комапния Bulgarian Properties.

  Според Добромир Ганев, председател на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ), някои купувачи се насочват към по-крайни райони, защото от една страна там са се появили по-качествени сгради с добър дизайн, функционалност и прилежащи площи, а от друга страна, защото инфраструктурата в някои атрактивни райони не отговаря на разрастването им. „Това наред с недоброто съотношение между цената в дадения квартал и наличната социална и инженерна инфраструктура, кара хората да търсят по-справедливи решения“, смята той.

  Сред купувачите преобрадават млади хора, които се установяват в София и се нуждаят от жилище, както и двойки, обитаващи малки жилища, които се насочват към по-голям имот след разширяването на семейството им и собственици на панелни жилища, които могат да си позволят да ги заменят с имоти ново строителство, отбеляза Георги Шопов.

  Качеството е било определящо при търсенето на имоти тази година, смята Николай Лазаров, началник управление „Индивидуално банкиране и алтернативни канали“ в Пощенска банка. Основно са се търсели по-големи жилища с площ от над 90 кв. м. Клиентите на банката са се съсредоточили върху нови проекти в райони с добра инфраструктура и с наличие на зелени площи.

  Потребителите са предимно хора на възраст между 30 и 40 години със средни или над средните доходи между 1000 и 2000 лв. на месец, като голяма част от тях са имали самоучастие. „85% е средното финансиране, което правим. За разлика отпреди десет години сега хората не тръгват на 20-30-годишно пътешествие с банките без тяхно лично участие“, посочи Лазаров.

  Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, увеличаването на доходите на населението, ниските лихви по ипотечните кредити и вътрешната миграция към големите градове са основните фактори, които движат пазара.Имотите ново строителство имат превес в предпочитанията на купувачите, които са предимно български граждани и това според Стойкова е здравословна ситуация.

  Пазарът извън София

  Пазарът в Пловдив е бил активен през тази година, но купувачите са възприели изчаквателен подход заради силния ръст на цените. И тук обаче темповете се забавят – ако през 2018 г. цените на жилищата в града са се увеличили с 14%, тази година повишението е около 6%, сочат данните на Bulgarian Properties. Водещо в предпочитанията на купувачите е новото строителство.

  Във Варна се наблюдава устойчиво нарастване на цените през последните години, като те остават по-ниски от тези през 2008 г. И тук доминиращо е новото строителство, като през последно време в града са се появили луксозни проекти за купувачи с по-високи доходи. „Варна малко изостана, но ще навакса и ще се движи бързо през следващите години“, смята Полина Стойкова.

  По морето годината е била по-тиха, но през есента се наблюдава наваксване на темпото. „Купувачите се готвят за лято 2020 в собствен имот на морето“, коментира Стойкова. Доминиращи сред купувачите са българите. По данни на Bulgarian Properties 50% от купувачите в Слънчев бряг и Банско и 100% от тези в Боровец и Пампорово са наши сънародници.

  Бизнес закуската в София е част от проекта „Годишни награди на Imoti.net”, който насърчава добрите практики в сектора и, който се осъществява с генералното партньорство на Пощенска Банка и подкрепата на Теленор, Бокони и Realtor Assitant Pro.

  Източник: 
  Imoti.net

  Други новини

  Новини

  Среща с представители на търговските мисии в България

  28 Януари, 2020
  По инициатива на Съвета на браншовите организации при БТПП

  Ръст от 6% в сделките за недвижими имоти в София през 2019 г.

  24 Януари, 2020
  Няма особена промяна от последните няколко месеца от 2019 г. в сравнение с началото на тази

  Жилищният пазар в България през 2020 г.: Купувачите ще властват

  23 Януари, 2020
  Собствениците на стари жилища да са внимателни при оценяването на имота си заради повишеното предлагане

  Как да се защитим от инфлация и да реализираме доходност?

  22 Януари, 2020
  Имотите са една от малкото инвестиции днес, които могат да ни защитят от инфлация

  602 млн. лв. приходи от наеми за година у нас

  10 Януари, 2020
  Това показват данни на Националната агенция по приходите (НАП)

  Наемите на имоти - държавна собственост ще се определят на пазарен принцип

  2 Януари, 2020
  Това ще става на база оценка от независим оценител

  НСНИ в края на 2019 г. - бюлетин

  31 Декември, 2019
  Бюлетин на НСНИ за 2019 г.

  С луд купон бургаските брокери изпратиха поредна успешна година

  17 Декември, 2019
  За 27-и път бургаските брокери, членове на НСНИ, се събраха, за да отпразнуват края на годината

  Брокери с големи сърца отново дариха средства за повишаване на успеха на деца от институции

  9 Декември, 2019
  За втора поредна година РС на НСНИ в Бургас участва в проект „Шестица – жълтица“

  Очаква се спад на търсенето на имоти в София

  6 Декември, 2019
  Очаква се обаче до две-три години за първи път в историята на града населението да започне да спада

  Годишните награди на БТПП събраха видни представители на бизнеса, властта и дипломацията в България

  5 Декември, 2019
  „Национално сдружение Недвижими имоти“ бе отличено с първото място в категория „Браншови организации"

  Кои чужденци ще могат да купуват земеделска земя у нас

  25 Ноември, 2019
  От 2020 г. граждани на Европейския съюз (ЕС) ще могат да купуват българска земеделска земя

  България е сред държавите в ЕС с най-голям годишен ръст на строителната продукция през септември

  20 Ноември, 2019
  Лидер е Румъния с увеличение от почти 29%, следвана от Унгария с почти 18%.

  Ново иновативно онлайн приложение на Банка ДСК за всички потребители с оферта за ипотечен кредит

  18 Ноември, 2019
  Така процесът по получаване на ипотечен кредит става много по-бърз и удобен за клиентите

  100% от земеделските и горски територии с кадастър

  14 Ноември, 2019
  Това ще се случи до края на 2019 г., заяви заместник-министър Валентин Йовев

  Ръст в търсенето на по-големи имоти и повишен интерес към жилищното кредитиране

  13 Ноември, 2019
  Основно се търсят 3-стайни жилища над 90 кв. м., показва анализ на Пощенска банка

  Общината внася закон за презастрояването на София

  13 Ноември, 2019
  Прeдлoжeниe зa прoмeни в ЗУТ, Зaкoнa зa уcтрoйcтвo и зacтрoявaнe нa Cтoличнa oбщинa и някoи нaрeдби

  Кристофор Павлов: На пазара в София има значителен дял надценени жилища

  12 Ноември, 2019
  Tези нива са далеч от третото тримесечие на 2008 г.

  Ръст от 60% при готовите жилищни сгради

  11 Ноември, 2019
  Строят се най-много двустайни жилища

  Бъдещата индустриална зона край Варна е възможност за развитие

  5 Ноември, 2019
  Проектът за новата индустриална зона на Варна в момента се разглежда в МОСВ

  Скиците за имоти вече са безсрочни

  4 Ноември, 2019
  С 30% по-евтини са кадастралните електронни услуги

  Добромир Ганев: Имотният пазар е стабилен, добър и прогнозируем

  31 Октомври, 2019
  Благодаря на екипа на в. „Строител“, че дава трибуна за изявите на НСНИ

  Обръщение на инж. Александър Лазаров, Laris MLS

  30 Октомври, 2019
  По случай Професионалния празник на брокерите и агентите на недвижими имоти

  Обръщение на Добромир Ганев, председател на НСНИ

  30 Октомври, 2019
  По случай Професионалния празник на брокерите и агентите на недвижими имоти

  Инвестиции и пари - какво става на пазара на недвижими имоти?

  25 Октомври, 2019
  За ипотечните кредити, падането на лихвите, какви са спекулациите по темата инвестиции и пари

  Обзор на КОНФЕРЕНЦИЯ INSPIRE TO HIGHER

  25 Октомври, 2019
  С усещане за приятелско отношение, колегиалност, уют, сигурност в бъдещите партньорства

  Купувачите на недвижими имоти са в златен период

  25 Октомври, 2019
  През 2020 г. пазарът ще бъде стабилен без осезаема промяна в цените на жилищата

  Подходящ ли е моментът да си купим жилище?

  24 Октомври, 2019
  Вижте коментарите и прогнозите на експерти за състоянието на пазара на имоти у нас

  Добромир Ганев: Ситуацията на имотния пазар е стабилна

  22 Октомври, 2019
  Интервю на Диана Дончева с Добромир Ганев за предаването „Преди всички“

  Имотният пазар запазва стабилност въпреки опасенията за рецесия

  22 Октомври, 2019
  "Няма притеснение, което да окаже драматична промяна на пазара във всички градове в България"

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата