• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Особености на ипотечното кредитиране и жилищния пазар през 2021 г.

  Дата: 
  18.03.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Пандемията определено разби световния ред, като много сектори бяха сериозно засегнати, но остави недвижимите имоти и ипотечното кредитиране доста устойчиви. Въпреки, че жилищния пазар спря за кратко през март изминалата година, няколко месеца след това бе наблюдаван бум в търсенето. Има основания да се смята, че през следващите месеци търсенето на имоти ще се увеличи, тъй като брокерите вярват, че по-сериозното разпространение на ваксините се очаква да облекчи опасенията на продавачи и купувачи, което би подобрило тенденциите в предлагането през цялата година.

  Ниска лихва по ипотечните кредити и тази година 

  Средният ипотечен лихвен процент е спаднал до 2.6% през средата на изминалата година за левовите заеми, като запазва същите и дори на места по-ниски стойности през тази година. Разликата от изчислението на лихвения процент произтича от това дали е фиксиран или плаващ, като нефиксирания лихвен процент е за предпочитане, когато ипотечния кредит е за по-дълъг период. Към момента 90% от изтеглените или предоговорени кредити са в лева, тъй като най-разумното решение е заемът да е във валутата, в която е доходът на кредитоискателя. Ако във времето човек няма гарантирани доходи, възникне ситуация на загуба на работа или друга причина, поради която се налага забава на изплащането на месечни вноски - е добре да се предоговорят условията. Поради тази причина е за предпочитане да се тегли ипотека за максималния възможен срок, където и вноската е най-ниска. 

  И тази година кредитните консултанти съветват, че не е добре да се погасяват предсрочно ипотечните заеми през първата година на кредита, тъй като в масовия случай има наказателна лихва в размер на 1%. Някои банки започнаха да финансират до 90% от стойността на желания имот, като процента е по-нисък за панелното строителство. Когато желаещия да закупи имот разполага с по-малко средства за самоучастие е по-добре оценката да бъде предварително съгласувана с банката. С предварителното одобрение за ипотечен кредит, купувачът може да разбере каква ще е максималната сума, която ще отпусне конкретна банка и при какви условия. Предимството на предварителното одобрение е, че не е нужно клиента да има фиксиран имот. Не всички, но повечето банки продължават да финансират жилища на зелено, когато сградата е с акт 14. Тези банки, които го предлагат имат предварителен списък с одобрените инвеститори и строителни обекти, като задължително трябва да бъде прехвърлена собствеността на купувача, като направената експертна оценка е с давност няколко месеца. 

  Предложенията, които могат да отправят банките са различни и индивидуални за всеки. Най-подходящото решение при търсене на ипотечен кредит е да се сравнят всички оферти на банките, като се използва жилищен кредитен калкулатор и кредитен консултант. Консултантът е компетентното лице, което съдейства на кредитоискателя по отношение на документалната част, изготвя най-разумното за него предложение, съпоставяйки различни условия и такси за жилищен кредит. 

  Жилищният пазар и тази година се запазва стабилен

  Според икономисти и наблюдатели на пазара стойностите на жилищата растат с най-бързите си темпове и не показват признаци на забавяне през 2021 г. Купувачите трябва да се изправят пред по-голяма конкуренция и да действат по-бързо от обикновено, за да заловят мечтания си дом. Цените на жилищата вече бяха започнали да се покачват преди пристигането на пандемията, но тя създаде условия за забавяне на пазара на имоти. Очаква се цените на жилищата да останат повече или по-малко стабилни в средносрочен план, на фона на спадащото търсене, както и предлагането. Цените на новите жилища в България за изминалата година са се повишили с близо 2%, а на вече съществуващите с около 6%. Наблюдава се скок на новопостроените жилища и спад в издадените разрешителни за стартиране на строежи. Това може да бъде предпоставка за намаляване на предлагането в краткосрочен план и запазване на цените. Според действащата нормативна уредба, след 2022г. няма да може да се продават или отдават под наем жилища без технически паспорти. Към момента такива паспорти имат сградите, построени и въведени в експлоатация след 2007г. Експертите в сферата са на мнение, че документалната процедура с валидирането на технически паспорт ще окаже влияние върху цените на имотите, тъй като достъпът до тези техническите характеристики могат да аргументират цената на имота от страна на купувача или продавача.

  Какви са предпочитанията в България?

  Интересът към селските райони и предградията нараства, за сметка на градските. Пандемията  увеличи желанието за къщи с малко повече пространство и градина. Отбелязаните рекордно ниски лихвени проценти на ипотечните кредити стимулират кредитоискателите да вземат бързо решение за закупуване на имот.  През последните години незначителните лихвени проценти по банкови депозити, насърчават хората да инвестират в недвижими имоти. Това е и причината през последните шест години пазарът на жилища да се увеличава значително.

  Всички големи градове в България отчитат умерено покачване на цените на жилища. Пловдив отбеляза най-силен ръст на цените за изминалата година, последван от Стара Загора, София, Варна и Русе. Продажбите в София за 2020г. са намалели. Въпреки всичко, столицата си остава едно от най-предпочитаните места в страната. Предпочитани за българските и чуждестранни купувачите си остават южните квартали и центъра, въпреки високите им цени. В центъра на София средните цени на кв.м са 1800 евро, докато в южните квартали варират между 1100-1500 евро на кв.м. Търсени области още са кварталите около големи търговски центрове, с подобрена инфраструктура, в близост до метростанции, гледка към планината и т.н. 

  Голяма част от инвеститорите насочиха вниманието си към планинските курорти в страната, където се забелязва ръст на сделките за последната година. Инвеститорите търсят инвестиции, които им осигуряват капиталови печалби и възвръщаемост на наемите. Към настоящия момент ваканционните домове в ски курортите се считат за привлекателна инвестиция за доходи от наем. 

  Може да  обобщим, че ипотечния пазар в България продължава да расте, като само за първото полугодие на изминалата година са изтеглени заеми на стойност 2 млрд. лв. Прогнозите за тази година са лихвените нива по ипотечните кредити да се запазят и през второто полугодие да започне така дълго чаканото възстановяване на икономиката.

  Източник: 
  Investor.bg

  Други новини

  Новини

  Ирена Перфанова: Много участници влизат спекулативно на имотния пазар

  17 May, 2021
  Взето и невърнато капаро, изчезнали брокери без офиси, непроверени документи са част от рисковете за клиента

  НСНИ: Ще предложим на новата власт проектозакон за брокерите на имоти

  17 May, 2021
  С приемането на закона за дейността на брокерите, Професионалният регистър може да стане задължителен

  Ипотечното кредитиране и имиграцията дават тласък на имотния пазар у нас

  14 May, 2021
  Завръщащи се от Турция българи се оформят като нова група купувачи на жилища в Пловдив

  Милен Денев, "Сандрамакс": Нужно е премахване на практиката "обяви за частни лица"

  13 May, 2021
  Блиц-интервю с Милен Денев, "Сандрамакс", София

  Професионалният регистър улеснява потребителите в избора на консултант

  10 May, 2021
  Професионален регистър събира брокерите и агенциите на имоти на едно място

  Разходите за строителство в София - по-високи от тези в Барселона и Мадрид

  28 April, 2021
  Разходите за строителство в София са по-високи от тези в големи европейски градове

  Бизнесът и НПО-та искат промени в проекта за енергийна ефективност на сградите

  23 April, 2021
  Според проекта 1,5 млрд. лв. ще бъдат насочени към саниране на жилищни сгради

  Злати Димитров, "СитиБул": Оптимизмът се завръща на пазара на имоти

  22 April, 2021
  Блиц-интервю със Злати Димитров, "СитиБул", София

  България подкрепя европейската стратегия за обновяване на сградите

  21 April, 2021
  Страната ни остава на позицията, че трябва да се взимат предвид националните специфики при определянето на еко

  Добромир Ганев: Наемите падат, жилища и търговски площи остават празни

  20 April, 2021
  Има преориентиране от големите градове към селата и по-спокойни населени места

  Компании реализират печалби на гърба на собствениците на имоти

  19 April, 2021
  Порочните практики на имотния пазар са проблем, с който и браншът, и обществото се борят от години

  Петко Петков, "Алба Имоти": Индустрията определя имотния пазар в Стара Загора

  15 April, 2021
  Блиц-интервю с Петко Петков, "Алба имоти", Стара Загора

  Компаниите продават свои имоти с най-бърз темп в историята

  14 April, 2021
  Фирми от Европа, Близкия изток и Африка са продали корпоративни имоти на стойност 27 млрд. евро през 2020 г.

  Карибите – предпочитано място за инвестиции в недвижими имоти по време на пандемията

  12 April, 2021
  Карибите – предпочитано място за инвестиции в недвижими имоти по време на пандемията

  Жилищата в България са поскъпнали с над 30% от 2010 г. насам

  9 April, 2021
  Жилищата в България са поскъпнали с над 30% от 2010 г. насам

  Галина Максимова, "Софконсулт": Инвеститорите очакват инфлация

  8 April, 2021
  Блиц интервю с Галина Максимова, "Софконсулт"

  Ще промени ли 3D-принт технологията пазара на имоти?

  7 April, 2021
  В началото на тази година на пазара в САЩ се появи първата изцяло 3D принтирана къща с разрешение за обитаване

  Рим се превръща в "умен град"

  5 April, 2021
  Рим ще намали разходите и ще създаде по-добра среда за жителите си

  София се изкачи с 50 места в глобална класация за поскъпване на жилищата

  2 April, 2021
  Столицата заема 40-о място в индекса на Knight Frank за четвъртото тримесечие

  Павлина Тодорова, "Престиж-П": Българи в чужбина вдигат цените на имотите в Добрич

  29 March, 2021
  В района на областния град най-много сделки се извършват със земеделска земя

  Фалшиви обяви за имоти в интернет

  29 March, 2021
  Най-малко 20% са неистински или зарибяващи

  COVID-19 обърна търсенето на жилища у нас

  29 March, 2021
  Все по-желани стават апартаменти край парк и метро

  Цените на световните пазари на недвижими имоти отбелязват рекордни нива

  23 March, 2021
  Недвижимите имоти в международен план са поскъпнали средно с 5,6% през миналата година

  Особености на ипотечното кредитиране и жилищния пазар през 2021 г.

  18 March, 2021
  Средният ипотечен лихвен процент е спаднал до 2.6%

  Необвързаните жени подминаха необвързаните мъже в покупката на жилища

  15 March, 2021
  Дамите притежават с 44% повече имоти от силния пол в 50-те най-големи метрополиина САЩ

  Какви са цените на недвижими имоти в Занзибар?

  9 March, 2021
  Танзанийският остров се превърна в една от най-търсените дестинации за почивка през зимата

  Ходът на епидемията очертава 2 сценария пред пазара на жилища във високия сегмент

  5 March, 2021
  През изминалата година, въпреки трудностите и ограниченията заради пандемията, броят на сключените сделки през

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата