• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Нов рекордeн ръст от 17,9% на жилищните кредити

  Дата: 
  24.02.2022
  Категория: 
  Имотен пазар

  Хората взимат повече заеми от фирмите

  Гражданите с влогове за 66,7 млрд. лв.

  Увеличението на жилищните заеми достигна нов рекорд. Предоставените банкови кредити за покупка на къщи и апартаменти към края на януари са за 14,2 млрд. лв., обяниха от БНБ. Това е ръст със 17,9%, или с 2,165 млрд. лв. за година. Големият ръст на жилищните кредити се дължи на нарастващото желание на хората да живеят в по-голям и хубав дом. Допълнително заради ниските лихви и високата инфлация все повече хора искат да вложат парите си в имоти, като за покупката използват спестяванията си и взимат кредит.

  Потребителските заеми за домакинствата за година се увеличават с 11,2% до 13,3 млрд. лв. Домакинствата взимат двойно повече нови заеми от бизнеса. За година увеличението на заемите за домакинствата е с 3,47 млрд. лв., а кредитите за бизнеса са нараснали с 1,7 млрд. лв.

  За година депозитите са нараснали със 7,76 млрд. лв. Спестяванията на хората в банките са се увеличили с 5,1 млрд. лв., а на бизнеса – с 2,3 млрд. лв. През януари обаче депозитите на фирмите са намалели с 244 млн. лв. Вероятно това е свързано с високите сметки да ток, които бизнесът трябваше да плати през януари.

  Източник: 
  Труд онлайн

  Други новини

  Новини

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата