• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Милен Денев, "Сандрамакс": Нужно е премахване на практиката "обяви за частни лица"

  Дата: 
  13.05.2021
  Категория: 
  НСНИ

  Визитка: "Сандрамакс" е компания създадена през 1994 г. и от тогава работи без прекъсване, като е съсредоточена в посредничеството при покупко-продажбите и наемите, както и в инвестициите в недвижими имоти. Работи коректно и е с добро име сред своите клиенти и колеги. Извършва дейността си с офис в София, но обслужва сделки в цялата страна.

  Как се развива пазарът на недвижими имоти в страната?

  Болшинството смяташе , че ще има срив на цените , както и търсенето на имоти ще се окаже в някаква криза предизивикана от пандемията Covid 19. Смело може да се твърди, че това не се случи с имотите. Дори напротив - отчитаме за миналата 2020 г. ръст в цените при продажбите от около 6-8 %. При наемите се забелязва спад с около 10-15 %.

  Към днешна дата пазарът на жилищни имоти е нормален, при офисите се забелязва слабо търсене и това е в резултат на ниски наемни нива и свободни площи. Парцелите се развиват и има значително търсене както за жилищни сгради, така и за еднофамилни къщи. Банките също допринасят за нормалното търсене с нивата на лихвените проценти, които се задържаха през миналата и тази година.

  Каква е прогнозата ви за развитието на пазара през 2021 г.?

  Очакванията са противоречиви с оглед на продължаващата пандемия. С оглед на това, че се забелязва търсене и нормализиране на наемните нива при жилищните нужди, както и че не се забелязва спад в търсенето на апартаменти, къщи, парцели и селски къщи, смятам че тази година е възможно да се очаква ръст в търсенето на качествените имоти след акт 16. Липсата на достатъчно предлагане на старо строителство, дори и панели, също определя задържане на тези нива.

  Кои са най-сериозните проблеми на бранша? Как могат да бъдат преодолени, според Вас?

  На първо място законова основа, по която виждам, че се работи. На второ място единни правила за всички, възнаграждения, договори и др. На трето място, всяка фирма и брокер да допринасят всеотдайно за доброто име на гилдията.

  Сблъсквате ли се с лоши практики в сектора и кои са най-често срещаните?

  Да се премахнат всички порочни практики вероятно ще се реши със законова форма исъответния контрол и по точно да се определи кой има право да изпълнява професията като агенция, брокер или агент. Трябва да се премахне завинаги практиката за "директни клиенти" или за "частни лица". Винаги ще има лоши практики и ще останат компании, работещи на тъмно, но поне клиентите ще знаят кой работи почтено.

  Друг проблем са фалшивите обяви, измислените фирми и брокери при наемите. Компании, имащи самочуствието за професионалисти, също използват тези практики, което е лошо за нашите клиенти. А една от основните необходимости в нашата работа е доверието на клиента, което се гради с години и непрекъснато.

  Какви са основните предизвикателства пред Вашата компания и екипа Ви?

  Постоянната работа и професионализъм ни дава възможност да се запазваме, като екип и да работим с всички стари и нови клиенти.

  Какви са ползите от членството Ви в НСНИ? Какво Ви донесе то?

  Благодаря за усилията, които полагате в годините да постигнем целите си! Постоянните организирани събития с различни лектори, обученията на младите брокери също са от значение за повишаване нивото в професията. Организацията, в лицето на Сдружението, е от голямо значение за бъдещето развитие  фирмите да работят под единна форма. Членството е знак, че фирмата декларира своята лоялна практика и се съобразява с правилата.

  Източник: 
  НСНИ

  Други новини

  Новини

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата