• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Как войната в Украйна влияе на пазара на имоти?

  Дата: 
  13.04.2022
  Категория: 
  Имотен пазар

  Отразява ли се войната в Украйна на имотния пазар? По темата говори Ирена Перфанова, зам.-председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“. По думите й, не можем да отделим събитията в Украйна от тези, които са се случвали преди това, като пандемията и, че това е един процес, който е започнал с нея и продължава със събитията в Украйна.

  „Дали са се покачили цените в тази година, или в предходната година зависи много от това, инвеститорите кога и как са отреагирали на покачването на себестойността на строителството“, каза Перфанова и добави, че по нейни наблюдения това покачване се е случило миналата година, а сега все-още не се е отразило.

  По думите й, спекулация се получава, ако има изкуствено задържане по складове на строителни материали с идеята те да бъдат в последствие извадени на пазара на по-високи цени.

  „Не малка част от строителните компании са склонни да искат промяна на договорените продажни цени или да се отказват от изпълнение на договори“, сподели Перфанова и допълни, че в момента има по-скоро желание за наемане на имоти от украински граждани, отколкото от закупуване, а предпочитаните имоти от тях са на Черноморието, защото там имат създадени общности.

  „В момента по-скоро това, което се получава е раздвижване на пазара и все-още не е стигнал пазарът до една точка, в която да прекипи и да започне да покачва цените заради това, че има прекалено много търсене. По-скоро покачването на наемните нива в момента е един естествен процес, който се получава в следствие на хиперинфлацията, която постъпи през последните две години и продължава в момента, както и покачването на продажните цени на недвижимите имоти, които са отнесени към старите наемни нива дават една много ниска доходност“, каза Перфанова.

  По думите й, ако строителните компании забавят строителството изчаквайки да се балансира себестойността на строителството е възможно да се отвори нов дефицит.

  Повече подробности можете да чуете в звуковия файл: https://bit.ly/3M3a3Qc

  Източник: 
  БНР

  Други новини

  Новини

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата