• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2022?

  Дата: 
  04.01.2022
  Категория: 
  Имотен пазар

  Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“:

  Ограничено предлагане и леко повишение на лихвите

  Предизвикателна година, защото вероятно ще станат неща, които не са се случвали през последните 5-6 години - с малко повишаване на лихвите и ограничено предлагане.

  Любa Aтaнacoвa, изпълнитeлeн диpeĸтop нa „Имoтeĸa“:

  Успокоение на цените

  2022 според мен ще бъде спокойна година. Може би ще се запазят темповете от 2021. Вероятно ще има и успокоение на цените. И отново добра година за имотния пазар.

  Изабела Клисарска, изпълнителен директор на „Явлена“:

  „Нездравословно“ положение на пазара, ако еуфорията продължи

  Не сме прекалени оптимисти, че настоящата пазарна среда ще продължи дълго. Цялата тази еуфория, особено ако тя продължи да ескалира, ще доведе пазара до едно „нездравословно“ положение. И макар да отчитаме възможността следващата година да задържи нивата на цените на имотите от настоящата, то това няма да е задълго. Ако всички участници на пазара на недвижими имоти коригират малко поведението си -ако купувачите престанат да купуват „сега и на всяка цена“, ако продавачите поотпуснат „хватката“ си и омекотят позициите си, ако банките променят лихвените си политики, ако престане печатането на пари в световен мащаб, то всичко това би довело до едно бавно, постепенно и най-вече естествено успокояване на пазара и не би се стигнало до нова криза. Но всички ние знаем добре от последните кризи – не само през 2007-2008, а и от пандемията, че зад кризите невинаги стои ясна статистика, трендове и икономически анализирани показатели, но и „внезапност“.

  Иван Козаров, управляващ директор на ARCO REAL ESTATE:

  Очакваме задържането на цените да е временно

  Очакванията ни са трендът да се запази и за една също толкова силна 2022. За последното триемесечие на 2021 в сравнение с предходното, забелязваме задържане на ценовите нива на жилищата, но с оглед на повишеното търсене, прогресивното поскъпване на материалите и тока и разговорите в посока влизане в евро зоната очакваме това задържане да е временно. ЕЦБ започна да говори за повишаване на лихвения процент, който е достигнал исторически ниски нива, но предстои да видим какво ще предприеме и как това ще се отрази на купувачите, които към момента са много активни и мотивирани.

  Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

  Цените ще продължат да нарастват с около 10%

  Протеклите през 2021 процеси и това, че една голяма част от търсенето остава неудовлетворена, очакванията за продължаваща инфлация, поскъпването на основни материали и суровини и продължаващите ниски лихви по кредитите обещават една също толкова динамична година за имотния пазар през 2022. Очакванията ми са да усетим една вълна на ново предлагане на пазара - забавени проекти да излязат в продажба, а цените да продължат да нарастват с около 10%.

  Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton:

  Ако силното търсене се запази при трайно ниски лихвени нива, това ще продължи да подкрепя ръста на продажните цени

  Голямото предизвикателство пред имотния пазар беше и остава наличието на много свободни пари при ограничено предлагане на качествен продукт. Ако силното търсене се запази при трайно ниски лихвени нива, това ще продължи да подкрепя ръста на продажните цени и да поставя под натиск доходността на пазара.
  Общото ми очакване за 2022 е пазарът на имоти да остане активен, особено в жилищния сегмент и в този на индустриалните площи. България ще остане предпочитана за рисковите играчи, които вече са в региона и за местния капитал. По-добър баланс между търсене и предлагане очаквам единствено при леко повишение на лихвите, което ще намали натиска на евтините пари върху пазара на имоти. До голяма степен нагласите в нашия сектор ще зависят от темповете на възстановяване на икономиките в глобален и в регионален план. Като цяло очакванията ми са за по-добра година, но несигурността остава с всички последици върху пазарите.

  Източник: 
  Economy.bg

  Други новини

  Предстоящи събития

  Новини

  Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2022?

  4 Януари, 2022
  Вижте коментарите на мениджъри от водещи компании за недвижими имоти в България

  ГРАФИК СЪБИТИЯ 2022

  23 Декември, 2021

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата