• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Има ли признаци за криза на пазара на имоти у нас?

  Дата: 
  21.10.2019
  Категория: 
  Имотен пазар

  Въпреки прогнозите за задаваща се криза пазарът на имоти у нас в момента е относително спокоен и прогнозируем. В рамките на следващите шест месеца трудно можем да очакваме някаква промяна, коментира в интервю за Economy.bg Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“. По думите му основният фактор, който движи пазара, са ниските лихви, както и високата заетост на хората. Въпреки голямата активност на купувачите според Ганев рискът от наличието на много голям процент проблемни кредити след една или две години е нисък. Леко забавяне той отчита при новото строителство. Очевидно инвеститорите се вслушват в очакванията за низходящ тренд в Европа, счита Ганев.

  Повече за тенденциите на пазара на жилищни, офис и индустриални имоти – вижте какво сподели Добромир Ганев в интервю за Economy.bg в рамките на конференцията INSPIRE TO HIGHER.

  За шеста поредна година Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) организира конференция, посветена на актуалните тенденции на имотния пазар. Тазгодишният форум се проведе в София под надслов „Предизвикателствата на иновациите, технологиите и макроикономическите промени за недвижимите имоти.“ Събитието се организира по случай „Празника на брокерите и агентите за недвижими имоти 2019“.

  Г-н Ганев, какво се случва на имотния пазар в момента? Накъде вървят цените? Има ли забавяне на растежа?
  В края на миналата година очакванията бяха за спад или за липса на ръст. Вече две тримесечия обаче – преди няколко дни излязоха данните за второто тримесечие на НСИ, които показват, че цените продължават да растат в големите градове с между 2 до 4%. Същото се отнася за обема от сделки. Данните от преди дни за третото тримесечие сочат, че в повечето градове има ръст, като за София той е 6%. Беше спаднал до 1% през първото тримесечие, но за второто и третото – ръстът е доста голям. Има значителен спад за две поредни тримесечия в Пловдив от 11-12%, но в останалите градове всичко е постарому.
  Новото строителство като че ли намали своя ръст. Допреди година имахме значителни ръстове – от 40 до 60% в различните градове. В момента те са ограничени до 10-15%. Това означава, че инвеститорите все пак се вслушват в очакванията за низходящ тренд в Европа. Въпреки че данните за България продължават да са много добри. Те са такива и в повечето страни от ЦИЕ. Нашите икономики по-бавно влизат в този процес.
  Така че купувачите са спокойни. Банките предлагат изключително добри условия. Знаете, че ЕЦБ преди около месец отново намали основния лихвен процент. Това кара хората да не спестяват, което не е добра тенденция, но на пазара на имоти у нас, а и по света, това се отразява благотворно. Но дали ще бъде благотворно и в дългосрочен план, не е много сигурно.

  Прогнозите тогава са по-скоро да продължи ръстът или да се забави?
  Има прогнози, че следващата година ще имаме по-голям ръст на БВП на България. Има и коментари за забавяне, което се забелязва в промишленото производство в някои сектори у нас. Трудно може да се направи прогноза. От една страна, има фактори, които влияят негативно, от друга, явно позитивните влияят по-силно в момента. Вероятно следващата година няма да е много по-различна освен ако няма някакви драстични политико-икономически промени, които да окажат много бързо влияние на пазара на имоти в България.

  В момента кои са факторите, които движат основно пазара?
  Най-вече ниските лихви, които карат хората да бъдат активни на този пазар. Не трябва обаче да забравяме, че доходите в големите градове в страната растат с по-високи темпове от например ръста при цените на имотите – със среден темп от около 10-12%. Безработицата е на историческо дъно. Коефициентът на заетост е изключително висок.

  Все пак не се ли притесняват българите от прогнозите за задаваща се криза? Как се отразява това върху поведението им - бързат ли да купуват, или изчакват?
  Струва ми се, че това се отчита от семействата, т.е. те калкулират подобен риск. Вероятно на някои се отразява. Виждаме спад на договорените и законните ипотеки, т.е. по-малко на брой са вписаните такива – дали размерът е по-голям, това е друг въпрос. Като че ли хората са по-опитни и имат по-висока финансова култура. Малък е рискът от наличието на много голям от проблемни кредити след една или две години

  В кои градове има най-голям ръст на цените?
  В София е 6%, във Варна има лек спад с около 1%, в Пловдив има спад с около 12% вече второ тримесечие, Бургас отбелязва ръст. За цялата година имаме ръст от около 2-3%. Големият обем от сделки е в няколко града в страната, вкл. община Несебър, която е в топ 10 на България. Пазарът е относително спокоен и прогнозируем. В рамките на следващите 6 месеца трудно можем да очакваме някаква промяна.

  Кои са най-търсените имоти?
  Обичайно са апартаменти с една, две и максимум три спални. Двете спални, разбира се, са най-търсени.

  Жилища „на зелено” или завършени проекти се търсят по-често?
  В София изключително активно се развиват продажбите „на зелено“, което крие определени рискове за хората. Защото много от договорите, предлагани от инвеститорите, са с проблемни клаузи. Не че инвеститорите влизат в неизпълнение или поставят капани, просто се застраховат. Покупката „на зелено“ крие много рискове. Затова цените понякога са или би трябвало да са по-ниски.

  Какви са тенденциите при офис пазара?
  София е лидер от години. Пазарът се движи от ИТ и BPO индустрията. Пловдив също се развива добре, Варна и Бургас – като че ли по-слабо. Липсата на магистрала в северната част на страната възпрепятства доста инвестиции – и в офисните и в индустриалните площи.

  Има ли достатъчно свободни площи в София, за да се удовлетвори търсенето?
  Да, има около 7-10% свободни площи, които дават възможност на всяка една компания на пазара или тепърва навлизаща да може да избере пространство. Има и нови проекти.

  Кои са новите проекти?
  В кв. „Хладилника“ има 1-2 по-значими проекта. Следващата или по-следващата година ще започне да се отдава и сградата зад Capital Fort, която се строи. Последната седмица бяха обявени още 2-3 проекта по Цариградско шосе. Има достатъчно възможности и предлагането на този пазар ще бъде достатъчно.

  Каква е ситуацията при индустриалните площи?
  Индустриалните площи са по-непознати за голяма част от инвеститорите в България. По-специфични са. Правителството има намерение да създаде нов закон за индустриалните зони, което да даде възможност да се съкратят процедури.
  Факт е, че в момента, ако нов инвеститор пожелае да влезе и да наеме по-големи площи някъде из страната, няма да намери свободни, т.е. няма готови площи. Трябва тепърва да се строят. Това създава известни проблеми на този пазар. Иначе инвеститорите в този вид индустрия стават все по-смели.
  Пловдив може да се каже, че е лидер на частното предлагане – Тракия икономическа зона е с най-големи обеми, но София не изостава, като тук е най-големият обем наети площи. Има доста проекти в съществуващи и развиващи се зони в различни райони, вкл. в Кърджали, разширяване във Варна, Бургас е много активна зона. Северна България е един регион с невероятен потенциал въпреки липсата на много хора.
  Забелязваме, че там където има подобни инициативи и зони, в които работят чужди и български промишлени компании, много българи се връщат. Тъй като заплащането вече не е първи параметър, който движи интереса на инвеститорите, а по-скоро наличието на квалифицирана работна ръка. Там, където се стартира подобна зона, вероятно ще се привлича и нова работна ръка от българи от чужбина. Доходите в България като покупателна способност, са значително по-добри, отколкото в развитите европейски страни. Има тенденция и млади хора от Норвегия, Дания и др. да идват да работят у нас. Получавайки високи за българските стандарти заплати, те се чувстват по-добре тук, макар че възнагражденията са по-ниски, отколкото в техните страни. Разходите за живот са значително по-ниски в България.

   

   

  Източник: 
  Economy.bg

  Други новини

  Новини

  Среща с представители на търговските мисии в България

  28 Януари, 2020
  По инициатива на Съвета на браншовите организации при БТПП

  Ръст от 6% в сделките за недвижими имоти в София през 2019 г.

  24 Януари, 2020
  Няма особена промяна от последните няколко месеца от 2019 г. в сравнение с началото на тази

  Жилищният пазар в България през 2020 г.: Купувачите ще властват

  23 Януари, 2020
  Собствениците на стари жилища да са внимателни при оценяването на имота си заради повишеното предлагане

  Как да се защитим от инфлация и да реализираме доходност?

  22 Януари, 2020
  Имотите са една от малкото инвестиции днес, които могат да ни защитят от инфлация

  602 млн. лв. приходи от наеми за година у нас

  10 Януари, 2020
  Това показват данни на Националната агенция по приходите (НАП)

  Наемите на имоти - държавна собственост ще се определят на пазарен принцип

  2 Януари, 2020
  Това ще става на база оценка от независим оценител

  НСНИ в края на 2019 г. - бюлетин

  31 Декември, 2019
  Бюлетин на НСНИ за 2019 г.

  С луд купон бургаските брокери изпратиха поредна успешна година

  17 Декември, 2019
  За 27-и път бургаските брокери, членове на НСНИ, се събраха, за да отпразнуват края на годината

  Брокери с големи сърца отново дариха средства за повишаване на успеха на деца от институции

  9 Декември, 2019
  За втора поредна година РС на НСНИ в Бургас участва в проект „Шестица – жълтица“

  Очаква се спад на търсенето на имоти в София

  6 Декември, 2019
  Очаква се обаче до две-три години за първи път в историята на града населението да започне да спада

  Годишните награди на БТПП събраха видни представители на бизнеса, властта и дипломацията в България

  5 Декември, 2019
  „Национално сдружение Недвижими имоти“ бе отличено с първото място в категория „Браншови организации"

  Кои чужденци ще могат да купуват земеделска земя у нас

  25 Ноември, 2019
  От 2020 г. граждани на Европейския съюз (ЕС) ще могат да купуват българска земеделска земя

  България е сред държавите в ЕС с най-голям годишен ръст на строителната продукция през септември

  20 Ноември, 2019
  Лидер е Румъния с увеличение от почти 29%, следвана от Унгария с почти 18%.

  Ново иновативно онлайн приложение на Банка ДСК за всички потребители с оферта за ипотечен кредит

  18 Ноември, 2019
  Така процесът по получаване на ипотечен кредит става много по-бърз и удобен за клиентите

  100% от земеделските и горски територии с кадастър

  14 Ноември, 2019
  Това ще се случи до края на 2019 г., заяви заместник-министър Валентин Йовев

  Ръст в търсенето на по-големи имоти и повишен интерес към жилищното кредитиране

  13 Ноември, 2019
  Основно се търсят 3-стайни жилища над 90 кв. м., показва анализ на Пощенска банка

  Общината внася закон за презастрояването на София

  13 Ноември, 2019
  Прeдлoжeниe зa прoмeни в ЗУТ, Зaкoнa зa уcтрoйcтвo и зacтрoявaнe нa Cтoличнa oбщинa и някoи нaрeдби

  Кристофор Павлов: На пазара в София има значителен дял надценени жилища

  12 Ноември, 2019
  Tези нива са далеч от третото тримесечие на 2008 г.

  Ръст от 60% при готовите жилищни сгради

  11 Ноември, 2019
  Строят се най-много двустайни жилища

  Бъдещата индустриална зона край Варна е възможност за развитие

  5 Ноември, 2019
  Проектът за новата индустриална зона на Варна в момента се разглежда в МОСВ

  Скиците за имоти вече са безсрочни

  4 Ноември, 2019
  С 30% по-евтини са кадастралните електронни услуги

  Добромир Ганев: Имотният пазар е стабилен, добър и прогнозируем

  31 Октомври, 2019
  Благодаря на екипа на в. „Строител“, че дава трибуна за изявите на НСНИ

  Обръщение на инж. Александър Лазаров, Laris MLS

  30 Октомври, 2019
  По случай Професионалния празник на брокерите и агентите на недвижими имоти

  Обръщение на Добромир Ганев, председател на НСНИ

  30 Октомври, 2019
  По случай Професионалния празник на брокерите и агентите на недвижими имоти

  Инвестиции и пари - какво става на пазара на недвижими имоти?

  25 Октомври, 2019
  За ипотечните кредити, падането на лихвите, какви са спекулациите по темата инвестиции и пари

  Обзор на КОНФЕРЕНЦИЯ INSPIRE TO HIGHER

  25 Октомври, 2019
  С усещане за приятелско отношение, колегиалност, уют, сигурност в бъдещите партньорства

  Купувачите на недвижими имоти са в златен период

  25 Октомври, 2019
  През 2020 г. пазарът ще бъде стабилен без осезаема промяна в цените на жилищата

  Подходящ ли е моментът да си купим жилище?

  24 Октомври, 2019
  Вижте коментарите и прогнозите на експерти за състоянието на пазара на имоти у нас

  Добромир Ганев: Ситуацията на имотния пазар е стабилна

  22 Октомври, 2019
  Интервю на Диана Дончева с Добромир Ганев за предаването „Преди всички“

  Имотният пазар запазва стабилност въпреки опасенията за рецесия

  22 Октомври, 2019
  "Няма притеснение, което да окаже драматична промяна на пазара във всички градове в България"

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата