• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Земеделската земя – една от най-добрите инвестиции в последните 10 години

  Дата: 
  20.08.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Само преди дни ви информирахме, че през 2020 г. средната цена на сделките с ниви в България достига 1 042 лв. за един декар, което е с 1% по-малко спрямо година по-рано. Понижението идва вследствие на пандемията от COVID-19, когато заради несигурността, част от инвеститорите в сектора спряха покупките си, а други намалиха цените, на които придобиват земи. Въпреки този спад обаче е ясно, че земеделската земя е една от най-добрите инвестиции в последните 10 години. Или поне това става ясно от справка в данните на Националния статистически институт. За последните 5 години при нивите, т.е. обработваемите земи, се отчита поскъпване от 36.9%, докато в периода 2010 – 2020 г. повишението е от средните 273% за страната. Разбира се, ръстовете са различни за отделните области, като същото може да се каже и за цената на земята. За никого не е тайна, че цените на земята в Добрич са най-високите у нас. В края на 2020 г. цената е 2001 лева за декар, или близо двойно по-скъпо от средната за страната. Общо в 11 от областите на страната цената на нивите е над 1000 лева за декар. Това е с 4 повече спрямо година по-рано.

  След Добрич най-скъпа земя можем да купим в Силистра (1452 лева/дка). Следват Разград и Русе, където цените са на средни нива от 1168 и 1153 лева/дка, както и Варна (1105 лева/дка). Средни цени от над 1000 лева за декар се наблюдават и в Монтана, Видин, София, Плевен, Сливен и Шумен.

  Да купуваме земя или да инвестираме във фонд?

  Двете опции имат своите предимства и недостатъци. При положение, че се ориентирате към земята, следва да имат предвид, че земята у нас е категоризирана в 10 категории. Земите от I и II категория са най-добри, а най-тези от 9-а и 10-а категория са с най-ниски качества. Ако обаче не разбирате от земи, пък и покупко-продажбата ви се струва сложен процес, то може да се ориентирате към родния, или чуждестранни капиталови пазари, където се търгуват достатъчно дружества, които инвестират, както в имоти, така и в земеделска земя. Добре ще е да проверите портфейлите на тези дружества, дивидентната им политика, както и да имате предвид, че вложенията в подобен вид дружества не бива да се правят за кратък период от време, т.е. спекулативно.

  Източник: 
  Профит.бг

  Други новини

  Новини

  Какво е професионалният брокер според НСНИ

  16 July, 2021
  Позиция опровержение по статия във вестник „Капитал“

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата