• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Жилищата в София поскъпнаха с 66%

  Дата: 
  31.08.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Жилищата в София поскъпнаха с близо 66% за период от пет години и три месеца. Това нарежда столицата на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите. Цените на апартаментите ново строителство в София през първото тримесечие на годината са с над 60% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт.

  При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е малко по-голямо - с 67,8%. Така столицата държи и първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти, а цените стабилно вървят нагоре.На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с повишение на цените на имотите с 54% за период от малко повече от пет години. В повечето големи градове в страната поскъпването на старите жилища е по-голямо от това на новото строителство. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 54,4% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 55,8%.

  Челната четворка на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 42-47%. На трето място в общата класация е Стара Загора (+47%), следвана от Русе (+42,2%). Но за всеки от двата града има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища. В Стара Загора значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с 61,3%, като в този сегмент от пазара градът изпреварва дори София и се нарежда на първо място в класацията.

  При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да са поскъпнали повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно - с 42,4%, показват данните на националната статистика.

  В Русе ситуацията е различна - апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с 46% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с 20%. Русе е градът в класацията с най-голяма разлика между поскъпването на новите и старите жилища.

  Варна остава на пето място с поскъпване на жилищата с 34% за пет години и три месеца. Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с близо 25% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с 40%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

  Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 26,8% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 18%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 35%.

  Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 45,7% като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 48,7%, а ръстът на цените на новото строителство е с 40,7%.

  Най-високи са наемите в Женева

  Искат 30 евро за кв. м

  В Лондон е най-скъпо

  Средният наем на жилищата в Европа е 15,46 евро за кв. м, показва анализ на консултантска компания, в който влизат данни за 61 града в 19 държави. България обаче не е включена в данните.

  Най-ниски са наемите на жилища в белгийския град Лиеж (9,30 евро на кв. м), следван от испанския град Малага със среден наем от 9,40 евро на кв. м и Бърно в Чехия с 9,50 евро на кв. м. Най-скъпият пазар на жилища под наем е Женева, Швейцария, с 30,10 евро на кв. м. В Люксембург наемите са нараснали с 16% за година до 29 евро на кв. м, а търсени европейски градове като Париж и Дъблин също продължават да поддържат високи нива на наемите.

  Високите наеми на жилищата привличат инвеститори, които насочват капитали в покупката на апартаменти. Средната доходност в Европа от първокласни жилищни сгради е намаляла до 3,19%. Най-ниска е доходността от жилищни имоти в Стокхолм, където за съществуващи апартаменти достига едва 1,30%, следван от Цюрих с 1,40%. Най-привлекателна доходност от първокласни жилища сред анализираните 61 пазара осигуряват балтийските градове Рига и Вилнюс - 5,35%, следвани от Вроцлав в Полша с 5,3%.

  Средната цена за покупка на апартамент в Европа в момента е 5017 евро на кв. м. Цените варират от 1700 евро на кв. м в Рига до 15 430 евро на кв. м в Лондон. Британската столица продължава да е най-скъпият пазар за апартаменти в Европа. Женева е на второ място със средна цена от 13 760 евро на кв. м.

   

  Източник: 
  в-к Труд

  Други новини

  Предстоящи събития

  Новини

  Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2022?

  4 Януари, 2022
  Вижте коментарите на мениджъри от водещи компании за недвижими имоти в България

  ГРАФИК СЪБИТИЯ 2022

  23 Декември, 2021

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата