• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Ето с колко поскъпнаха жилищата в България за последните 12 месеца

  Дата: 
  13.12.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Цените на имотите в световен мащаб продължават да се повишават.

  Средното поскъпване за последните 12 месеца до 30 септември е 9.4 на сто спрямо 9.2 на сто в края на второто тримесечие на годината, става ясно от доклад на Knight Frank.

  Ръст в цените се наблюдава в 54 от разглежданите 56 държави и територии спрямо година по-рано, единствено Малайзия и Мароко не последваха този тренд.

  Нещо повече, констатират от Knight Frank, процентът на пазарите, на които се отчита ръст от над 10%, вече е 48% спрямо едва 13% за преди началото на пандемията.

  Достигнаха ли цените своя пик?

  Въпреки бума на пазара на имоти, вече има сигнали, че ръстът може би е достигнал върховата си точка при част от тях. Нулев или минимален ръст в цените на имотите се отчита при цели 18 държави в периода от юни до септември, като сред тях са Нова Зеландия, САЩ и Великобритания.

  Сред основните причини за забавянето на отделните пазари са ръст на лихвите, промяна в данъчните ставки върху имотните сделки, както и притесненията за достъпността на жилищата. Голяма е вероятността обаче поскъпванията да продължат при част от пазарите и през 2022 г., смятат още от Knight Frank.

  Кои са шампионите по ръст на цените на имотите?

  Турция продължава да е над всички, като през последните 12 месеца там се отчита ръст в цените от 35.5 на сто. Следват още три пазара, на които се наблюдава повишение от над 20 на сто – Южна Корея (+26.4%), Нова Зеландия (+21.9%) и Швеция (+20.3%).

  В топ 10 попадат още Австралия, САЩ, където се отчита най-силното поскъпване на имотите за последните 45 години, остров Джърси (владение на Великобритания, част от така наречените Нормандски острови), Нидерландия, Словакия и Канада.

  Общо на 27 пазара имотите поскъпват с повече от 10 процента.

  Цените на имотите у нас

  Ръстът в България е от 9.1 на сто, което ни отрежда 31-а позиция. Припомняме, че на годишна база към 30 юни у нас се отчиташе повишение от 7.5 на сто.

  Инфлацията

  От Knight Frank са изготвили класация за изменението на цените на имотите с отчитане на инфлацията. Както е известно, тя „изяжда“ доходността, като по този начин се вижда какво „остава“ след изваждането ѝ.

  Челната позиция се заема от Южна Корея, където - след приспадане на инфлацията, имотите биха отчели ръст от 23.9 на сто. Следват Швеция и Нова Зеландия с поскъпване от над 17 на сто, както и Турция, Австралия и Нидерландия с по над 15%.

  След изваждането на инфлацията у нас доходността при имотите би била 4.3 на сто, сочат още изнесените данни.

  Общо 11 пазара обаче биха били на червено, ако се вземе предвид инфлацията.

  Източник: 
  Профит.бг

  Други новини

  Предстоящи събития

  Новини

  Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2022?

  4 Януари, 2022
  Вижте коментарите на мениджъри от водещи компании за недвижими имоти в България

  ГРАФИК СЪБИТИЯ 2022

  23 Декември, 2021

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата