• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Един от три имота се купува с готови пари

  Дата: 
  19.05.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  При една от три имотни сделки купувачите плащат цялата цена, без да теглят кредит, казват брокери от посредническите агенции.

  Според Тихомир Цаков от столична фирма за недвижими имоти около една трета от покупките на жилища са изцяло със заделени пари.

  „Останалите са с пълна или частична ипотека. Сякаш обаче падна числото на хората с пари в брой, решили да ги вложат в имот. Причината е в ръста на цените на имотите. Отделно вече се търсят повече по-големи жилища, които струват по-скъпо. Това се отнася, разбира се, за големите градове. В селата, където се купува къща за десетина хиляди лева, никой не тръгва да тегли ипотека“, пояснява брокерът.

  Александър Бочев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), припомни, че няма обобщена статистика, но неговите наблюдения сочат, че около 70% от покупките на имоти се реализират с теглене на ипотечен кредит за част от цената или за цялата сума, а в останалите случаи купувачът плаща със собствени заделени средства.

  По думите на Тихомир Тошев, шеф на кредитна консултантска кантора, между 60% и 70% от сделките се финансират изцяло или частично с ипотечен кредит.

  „Останалите са кеш плащания. Има доста свободни пари у хората и въпреки пандемията интересът към покупката на имоти продължава да расте и най-вероятно през 2020-а активността ще е по висока от рекордната 2008 г. и по изтеглени ипотечни кредити, и по покупки на недвижимости“, прогнозира експертът.

  Данните на Агенцията по вписванията показват силно раздвижване на пазара през първото тримесечие на годината, най-вече в големите градове на страната. В столицата между януари и март са били вписани близо 6700 сделки, което е с 26% повече спрямо същия период на 2020 г. и с 18,5% нагоре спрямо първите три месеца на 2019 г.

  Още по-голям е ръстът в Пловдив – повече от една трета над нивото спрямо 2020 г. и 21% повече спрямо първото тримесечие на 2019 г. Увеличаване на броя на сделките има и във Варна и Бургас, въпреки че особено в морската столица темпът на покачване е значително по-бавен в сравнение със София и Пловдив.

  Коментирайки състоянието на пазара на имоти и предпочитанията на купувачите от началото на годината Наско Атанасов, от друга имотна агенция, споделя, че при него едва един от 10 клиенти плаща избраното жилището, без да му се налага да тегли какъвто и да е кредит.

  Официалната статистика сочи още ръст на ипотечното кредитиране през първото тримесечие с по 7% на годишна база във Варна и София, с 16% в Пловдив и с 1% в Бургас. БНБ също регистрира за периода 10% увеличение на сумите на ипотечните заеми.

  Източник: 
  Конкурент Нюз

  Други новини

  Новини

  Какво е професионалният брокер според НСНИ

  16 July, 2021
  Позиция опровержение по статия във вестник „Капитал“

  Регистърът на брокерите защитава потребителите при сделки с недвижими имоти

  9 June, 2021
  Справка в платформата дава възможност за информиран избор на агенция и професионалист

  ЕС се сблъсква с криза в сферата на социалните жилища

  8 June, 2021
  Достъпните жилища намаляват, докато търсенето се увеличава, а инвестициите остават неясни при наличие на възмо

  Жилищният пазар набира скорост след пандемията

  7 June, 2021
  Евтини ипотечни кредити, сигурност за спестяванията и миграцията водят до ръст в сделките с жилищата

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата