• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Добромир Ганев: 30% от офертите в сайтовете са подвеждащи

  Дата: 
  23.11.2018
  Категория: 
  Имотен пазар

  Brexit ще подмине имотния пазар у нас, казва в интервю пред "Монитор" председателят на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ).

  - Г-н Ганев, как бихте определили състоянието на посредничеството в търговията с недвижими имоти у нас?
  - Бизнесът с посредничеството в България изглежда хаотичен и не особено справедлив, с много дефицити. 90-95% от компаниите и служителите полагат постоянни усилия да бъдат по-добри, да бъдат етични, да подобряват своите умения, компетенции, да надграждат знанията си, а всъщност само 5-10%, много малко на брой играчи във всеки един град, където има пазар, използват неетични практики, целенасочена нелоялност, свързани с потъпкване интереса на клиенти, собственици или купувачи. Този незначителен брой компании нанасят сериозен удар върху имиджа на професията.
  В нашия сектор има много общ бизнес помежду ни. Добра практика е да се работи между две компании, които защитават интереса на съответния клиент и осъществяването на общи сделки. Много често в тези взаимоотношения има много проблеми.
  Трябва да отбележим, че потребителите също носят отговорност за функционирането на този пазар, за неустойчивото му развитие. Във последните 25 години те свикнаха да избират оферта само по цената. Добрата световна практика е да се избира партньор, който да представлява клиента в този сложен и дълъг процес по продажба или покупка на имот. Избирайки оферта, а не брокер, те помагат точно на прилагащите заблуждаваща реклама, използващите с фалшиви снимки и невярна информация за имота. Това функциониране по този начин на пазара не е по-различно от много други пазари в страната - на хранителни продукти, облекла, електроника и т.н.. Има много неетични практики в търговията, но невинаги, да не кажем никога ниската цена не предполага високо качество.

  - Какъв е броят на подобни оферти?
  - Делът им е страшно голям. 20-30% от заблуждаващите офертите са в големите портали. Когато правим срещи по места с нашите регионални структури, разбираме, че за средно големите градове броят на нелоялните играчи е между 5 и 10. Не само фалшивите оферти и заблуждаващата реклама руши имиджа на бранша. Липсата на регламентация в нашия бизнес позволява на всякакви хора, които нямат никаква квалификация да навлизат в този сектор. Държавата трябва да се погрижи най-после и да създаде правила. Една регулация, за която ние говорим през годините.

  - В кой сегмент от имотния пазар се прилагат най-много лоши практики? Как могат да бъдат намалени те?
  - Най-често неетичните практики се използват в жилищния сектор по простата причина, че потребителите обичайно са физически лица, с недостатъчен опит и информация за пазара. Потребителите трябва да си задават въпроса: когато позвънят на една оферта и се окаже, че тя е заблуждаваща (т.нар. набирателни оферти), некоректна, трябва ли да продължат да работят с тази компания, с този брокер. Щом стартираш с лъжа своята работа с потребителя, с клиента, който ти дава бизнес - това означава ниско или никакво ниво на етичност.

  - В тази връзка, нужни ли са конкретни регулации на този бизнес?
  - Няма институция, която през годините да не е изразила своето положително отношение към една либерална регулация на нашия сектор – посредническия сектор в сферата на недвижимите имоти. Още през 2013-а, когато бяхме почти готови, да не кажа абсолютно готови за гласуване на подобна регулация в Народното събрание, но тогавашното правителство подаде оставка.

  - Какви законодателни промени предлагате?
  - Изготвен е проект на закон, който е предполага създаване на професионална камара. Трябва да кажем, че всички сродни нам бизнеси са регулирани по този начин - нотариусите, строителите, архитектите, оценителите, геодезистите. По един и същи начин - създава се камара, камарата – регистър, и в него се вписват всички правоспособни лица. Предвижда се контрол на входа, за да имате право да изпълнявате практикувате тази професия ще трябва да се докаже определено количество знания, умения и компетенции. Това е либерална регулация, гарантираща осветляването на всички лица, занимаващи се с тази отговорна професия, и второ – гарантират на потребителите, на държавата едно ниво на компетентност за всички лица и трето приемат за свой дълг спазването на правилата на етичния кодекс на камарата.

  - Това ли е една от основните цели за следващите години?
  - Преди 26 години сдружението е създадено с основната цел и първа точка в целите му е регулацията в бизнеса с недвижими имоти. В момента това, което правим и през годините, поради липса на регламентация от държавата, винаги сме се стремили да създаваме различни начини да се саморегулираме. Единствени на пазара, членовете на НСНИ доброволно се подлагаме на контрол. Останалите компании не са подложени на никакъв контрол.

  - Какво е новото в актуализирания етичен кодекс на НСНИ?
  - Има много нови неща. Едно от тях е, че ние като членове на Международната етична коалиция (IESC), имам предвид НСНИ, записахме 10-те основни правила на тази международна коалиция в началото на своя кодекс, а по-надолу се опитахме да посочим обхвата на етичните правила, свързани с новостите в развитието на пазара. Попълнихме много клаузи, свързани с взаимоотношенията между компаниите, брокерите, агенциите с потребителите, от една страна, и от втора страна, подобрихме правилата по отношение работата между компаниите. Много често в работата между компаниите има изключително лоши практики, които водят до потъпкване интереса не на някой друг, а на собствениците и на клиентите. Етичният кодекс е публикуван на сайта на сдружението, може да се види какво включва, но изключително разширихме неговия обхват по отношение на много практики. Много сме взаимствали от етичните правила на националната асоциация в САЩ, те са наши партньори от дълго време.

  - За времето от основаването на НСНИ колко членове на сдружението са били санкционирани?
  - За тази година имаме около 40-50 жалби и сигнали, а само 1-2 са за наши членове. Всичко останало са сигнали за фирми извън сдружението и там не можем да направим нищо. В тези случаи насочваме клиентите към медиаторите ни и те помагат за решаване проблемите с брокерите, които не са част сдружението ни. Даваме препоръки на двете страни за по-нататъшната им добра работа. Добре е да търсят съвета на професионалисти.

  - Как се отразяват на дейността ви новите изисквания за личните данни?
  - Направихме десетина семинара в страната, на които поканихме не само членове, а и всички професионалисти в нашия сектор да разберат какво трябва да подготвят, какви промени трябва да направят, какви са техните ангажименти. Няма проблеми по прилагането на тази директива.

  - Излизането на Великобритания от ЕС ще се отрази ли на нашия имотен пазар?
  - Няма да е значимо отразяването на пазара нито в положителен, нито в отрицателен аспект. Ще видим какви ще са последствията за икономиката, най вече на ЕС и по какъв начин това би се отразило на България, но считам, че няма да е нещо значимо като тенденция.
  - Във връзка с покачването на лихвите, каква е прогнозата ви за имотния пазар догодина?
  - Очаква се в края на годината плавно покачване с 0,25% на 6 месеца, за разлика от САЩ, където бе 0,25% на три месеца. Вдигането на лихвите ще се отрази на пазара. Има пряка връзка между покачването им при ипотечните кредити и цените на имотите. Обаче подобен пазар, който се влияе от страшно много макроикономически параметри, не може да бъде разглеждан само през призмата на един от тях. Инфлацията сега например е най-високата за последните 5-6 години. Когато тя се повишава, най-естественият начин да запазите парите си е именно с инвестиция в имот. По време на хиперинфлацията преди 20 години много хора успяха да запазят парите си точно чрез покупката на имот.

  ВИЗИТКА:

  Добромир Ганев е роден в гр. Бургас, на 17 март 1972 г.
  Магистър на Икономически университет - Варна
  Специализира Международна търговия и бизнес развитие към Института за специализации към Land O Lakes-Mineapolis-St.Paul-USA.
  Сертификати:
  CIPS сертификат на National Association of REALTORS-USA, международен специалист в сферата на недвижимите имоти;
  SRS сертификат на Real Estate Business Institute за представителство на интересите на продавачи на имоти
  През 1993 г. година основава агенция за недвижими имоти
  От юли 2018 г. е председател на УС на НСНИ
  Член на Българската макроикономическа асоциация
  Учредител и член на УС на Асоциацията на франчайзите в България
  Учредител на Национална асоциация за защита на потребителите
  Създател на „Лайънс клуб” Варна, част от Lions International

   

  Източник: 
  в. Монитор

  Други новини

  Новини

  Нова услуга за потребителите с фирмени профили в Imoti.net

  7 Февруари, 2019
  Брокерите вече могат да отбелязват в обявата си, ако предлагат имот С ЕКСКЛУЗИВЕН ДОГОВОР.

  Добромир Ганев: Рискът при покупката на имот на зелено

  28 Януари, 2019
  Купувачите трябва да бъдат особено внимателни, особено към компанията-инвеститор

  Добромир Ганев за новото строителство във Варна през 2018 година

  28 Януари, 2019
  63% е ръстът на започнатото ново строителство във Варна през деветмесечието на 2018 година

  Добромир Ганев за борбата с лошите практики в бизнеса с имоти

  16 Януари, 2019
  Потребителите могат да помогнат за изчистването на някои не съвсем лоялни играчи

  Разширено събрание на агенциите за недвижими имоти в Стара Загора

  11 Януари, 2019
  45 участника откликнаха на поканата на новоизбраното ръководство на РС-Стара Загора на НСНИ

  Ще продължи ли поскъпването на имотите?

  9 Януари, 2019
  Вижте прогнозите на мениджъри от различни компании в бизнеса с недвижими имоти

  Новите данъци за недвижими имоти

  4 Януари, 2019
  Засегнати са собствениците на вили и къщи в провинцията, които имат и други жилища

  НСНИ на прага на 2019 г. - бюлетин

  2 Януари, 2019
  2018г беше интензивна и пълна с инициативи, положителните резултати от които предстои да се увеличават

  Новият квартал на София ще бъде дом на 12 000 души

  20 Декември, 2018
  Toй щe ce нaмиpa в бившaтa нayчнo-пpoизвoдcтвeнa зoнa "Xлaдилниĸa" в paйoнa cpeщy мoл "Πapaдaйc

  "Сграда на годината" отличи най-добрите проекти за 2018 г.

  18 Декември, 2018
  Haгpaдитe в Haциoнaлeн ĸoнĸypc „Cгpaдa нa гoдинaтa 2018“ oт пoвeчe oт 60 yчacтвaщи пpoeĸтa в 16 ĸaтeгopии

  През 2019 г. ще започне работата по нов Закон за кадастъра

  17 Декември, 2018
  Документите ще се изработват автоматично от информационната система

  Брокери на недвижими имоти в Бургас с голям жест към сираци

  17 Декември, 2018
  РС на НСНИ събра 1060 лв. за повишаване успеха на деца без родители по проект "Шестица-жълтица"

  Д. Ганев: Потребителите също носят отговорност при участие на пазара на недвижими имоти

  14 Декември, 2018
  Знанията на специалистите по недвижими имоти са от 15 области в науката

  Посредници заробват клиенти с договори до сделка

  13 Декември, 2018
  Четири са основните неща, които трябва да се спазват при договор с изключителни права

  Дипломиране - Геодезически факултет при УАСГ

  11 Декември, 2018
  Анастасия Велева приветства абсолвентите от името на Председателя и УС на НСНИ

  Международен уъркшоп за брокери: Отрицанието привлича

  27 Ноември, 2018
  Не винаги думата НЕ съдържа негативен заряд, напротив – отрицанието привлича.

  Анкета: Очаква ли се спад на цените на имотите?

  26 Ноември, 2018
  Коментари на експерти от различни компании за недвижими имоти в страната

  Дипломиране - катедра „Недвижима собственост“ при УНСС

  26 Ноември, 2018
  Ирена Перфанова приветства абсолвентите от името на Председателя и УС на НСНИ

  Добромир Ганев: 30% от офертите в сайтовете са подвеждащи

  23 Ноември, 2018
  Най-добре е да се избира доверен брокер, а не цена

  Добромир Ганев: Инвеститорите трябва да бъдат гъвкави, а купувачите - внимателни

  22 Ноември, 2018
  За покупката на имоти „на зелено“ вижте какво сподели председателят на НСНИ пред Economy.bg

  Пазарът на наемите в България трябва да се регламентира, смятат експерти

  21 Ноември, 2018
  Пазарът на наемите в България трябва да се регулира чрез специфично законодателство, за да се развива

  Правят портал за наличните жилища в България

  21 Ноември, 2018
  Портал за наличния жилищен фонд в страната, където ще може да се сравняват характеристиките на имотите и да им

  Анкета: Каквo се търси на пазара на имоти?

  21 Ноември, 2018
  Коментари на експерти от различни компании за недвижими имоти в страната

  Брокерът е посланик и мениджър на процесите, свързани с недвижими имоти

  21 Ноември, 2018
  Интервю с Ирена Перфанова е доскороешен Председател, а в момента Зам председател на НСНИ

  Все повече българи купуват имот за отдаване под наем в Airbnb

  21 Ноември, 2018
  Наемен пазар в страната има в най-големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и С Загора

  Жилищните политики - основен акцент днес на форума „Моят град, моят дом, моят бизнес“

  15 Ноември, 2018
  Събитието се организира от Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ),съвместна инициатива с ООН

  До 5 години ще имаме пълна информация за всеки имот

  21 Ноември, 2018
  Предстои завършването на имотния регистър

  Първите дарители във Фонда на НСНИ получиха своите сертификати за дарение

  20 Ноември, 2018
  За един по-справедлив пазар, за честен бизнес и налагането на високи етични стандарти и добри практики

  Мерки за млади семейства и висококвалифицирани кадри са заложени в НЖС

  20 Ноември, 2018
  Облекчаване на процедурите за строителство на еднофамилни жилища и застраховка срещу некоректни наематели

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата