• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Добромир Ганев: Увеличава се процентът на хората, които искат да запазят своите спестявания

  Дата: 
  12.11.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  - Господин Ганев, какви са покупките на имоти, колко са за живеене и колко са за инвестиция?

  Няма официална статистика за вида на кокупките, като желание на гражданите и потребителите, в това дали да живеят или пък да реализират доход от наем или капиталова печалба. Виждането на нашето съсловие от бранша в София и страната е, че в момента малко се е увеличил процентът на хората, които искат да защитят своите спестявания. В момента са налице най-много, като брой, факторите влияещи за последните 30 години позитивно за динамиката на пазара за жилища. Логично се развиват нещата. Очакванията са следващата година са, ЕЦБ да не вземе решение за увеличаване на лихвите, но пък ФЕД веротно ще го направи. В тази ситуация, в която хората се притесняват от инфлацията, на която сме свидетели през последните месеци, не само в България, разбира се, тяхната активност на пазара на жилища е абсолютно обективна. Всички фактори, които споменах допълнително нажежават пазара на жилища. Хората дори знаейки, че не могат да очакват кой знае каква доходност в момента от наемния пазар, въпреки това решават да вложат част от спестяванията си в покупка на жилища.

  - Какви са рисковете? Тези хора, освен че влагат налични средства, те теглят и кредити и много от покупките са на зелено.

  Предупреждението на ЕЦБ,според мен, е насочено с цел превантивност към потребителите и по-малко към бизнеса и още по-малко към банките. ЕЦБ  коментира възможни рискове по отношение, например на семейните бюджети при изплащането на ипотечни кредити. Във връзка с вероятността от някакво следващо влошаване на икономическата ситуация в Европа и в частност в България на база на Ковид кризата. Икономическите показатели на България в момента са много добри. Имаме ръст на доходите през второто тримесечие на 2021г. на гражданите и на СРЗ с 14%, което дори превишава ръста на индекса на цените на жилищата. Ако трябва да кажем, дали това е нажежаване, или някакъв балон, отговорът е - не. Обективни фактори влияят на желанието на хората да придобиват нови жилища.

  Тези обективни фактори с колко качиха цените на жилищния пазар средно за София и за страната?

  В София цените за второто тримесечие на 2021г. се увеличиха с около 11% на годишна база, спрямо същото тримесечие на миналата година. За страната процентът е по-нисък, средно с около 8-9%. По отношение на обема от сделки, ние преживяваме най- силната година през последните 10-12 години. От 2008г. досега, това е най- силното шестмесечие по обем на сделки. Обективно обстоятелство е при такова търсене да има ръст на цените, но те са в рамките на поносимото.

  - Отричате ли, че има балон на имотния пазар?

  Не отричам, фактите го показват. Икономическата наука следва и трябва да следва официалните данни на институциите. А ние следим ръстовете на основните макроикономически показатели и ги съпоставяме с индекса на цените на жилищата и виждаме, че няма нелогичност на пазара на имоти. Това, което е важно е, че семейставата, коиото желаят да придобият имот с ипотечен кредит трябва да бъдат изключително "хладни" в преценките си и да не подхождат емоционално. Да направят добре своя баланс по отношение на самоучастието и по отношение на получаването на ипотечно кредитиране. Да предвидят своите буфери, за да могат в по-тежка ситуация да продължат да изплащат своите кредити. В София желанието за получаване на ипотечен кредит е на всеки две сделки, докато  в страната е едно към пет. Хората в София имат по-добри възможности, като съотношение на своите доходи към месечните вноски.

  - Какви са Вашите прогнози за следващата година? Ще останат ли такива цените и как ще се развие пазарът?

  Данните, които касаят започнатото ново строителство в София за първата половина на годината, бележат ръст с над 50%. Тази тенденция се наблюдава и в гр. Пловдив. Но, във Варна и Бургас, започнатото строоителство е с 5-8% повече спрямо предходното шестмесечие. Различни са ситуациите в различните градове. Разрешенията за строеж са нараснали с двуцифрени числа в проценти и това е добра новина. Още един фактор, който влияе на пазара е слабото предлагане. Много от инвеститорите, които имат възможност и финансово обезпечение от банките, спряха продажбите на зелено. От една страна трудно остойностяват себестойност в бъдещ период, а от друга страна, защото има леко покачване на цените и това създава един дисбаланс между търсене и предлагане. Това също влияе върху покачването на цените.

  - 2022 година за Вас?

  Годината вероятно ще започне подобно на 2021г. Ще трябва да следим решенията на ЕЦБ. Мисля, че банките, консултантите и потребителите се държат изключително адекватно. С целия опит, който имаме натрупан през последните 15-20 години, струва ми се, че паралелите между сегашната ситуация и онази през 2008 година са доста различни. Очакванията са позитивни и вероятно ще има спад на ръстовете.

   

   

  Източник: 
  БНР

  Други новини

  Новини

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата