• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Динко Тодоров, „Консулт 23“:Професионалният регистър е единственият начин за прозрачно информиране на клиентите

  Дата: 
  10.06.2021
  Категория: 
  НСНИ

  Срещаме се с Динко Тодоров, управител на  „Консулт 23“ ЕООД, за да поговорим за ползите от съществуването на Професионален регистър на агенциите, брокерите и агентите на недвижими имоти за потребителите и компаниите

  Визитка на компанията – „Консулт 23“ ЕООД е фирма, специализирана в сделките с недвижими имоти, инвестиционни консултации и изготвянето на оценки на недвижими имоти, търговски предприятия и финансови вземания (от 1997 г.). По отношение на недвижимите имоти, Консулт 23 ЕООД е една от водещите софийски агенции, специализирана в сделките с ново строителство и строителни парцели.

  Г-н Тодоров, кои са основните предизвикателства и проблеми в сектора с услуги при сделки с недвижими имоти?

  Почти няма дейност в сферата на услугите у нас, която да не може да се „похвали“ през последните години с множество проблеми. Кризата, породена от пандемията от COVID-19, само добави още един проблем. Посредническата дейност при сделките с недвижими имоти не е изключение в това отношение. Проблемите, които бих откроил  са липсата на достатъчно дълга традиция и добри бизнес практики, нелоялната конкуренция, липсата на пазарни и честни правила за всички участници в тази специфична посредническа дейност, в това число ясна и справедлива правна рамка.

   Как тези проблеми могат да бъдат преодолени, според Вас?

  С общите усилия на всички колеги, имащи желание да работят професионално и коректно, спазващи писаните или неписани етични правила в бизнеса и, сътрудничещи си в усилието да бъде справедливо регламентирана дейността ни. Без привилегии и дискриминация за който и да е участник на пазара на този вид услуги, в прилагането на добри бизнес практики и взаимоотношения, както и в стремежа за ограничаване на нелоялната конкуренция.

   Какви са ползите от съществуване на Професионален регистър на агенциите, брокерите и агентите на недвижими имоти за потребителите и компаниите?

  Както всеки един публичен регистър, така и Професионалният регистър на агенциите, брокерите и агентите на недвижими имоти има за основна цел да информира коректно обществото и потенциалните ни клиенти за професионалистите в дадената сфера – за тяхната квалификация, постижения, техния опит и др. Това е единственият начин за прозрачно и безпристрастно информиране на всеки един клиент, решил да ползва услугите ни, за да може сам лесно да направи своя информиран избор.

  Какви проблеми може да реши той?

  Натоварването на един публичен регистър с очакването „да реши“ някакви конкретни проблеми, констатирани в дадена сфера, според мен би било прекомерно. Достатъчно ще бъде да изпълни основната си цел – да информира обективно и коректно потенциалните ни клиенти за професионалистите в нашата сфера на дейност, спазващи етични правила и добри бизнес стандарти на работа.

  Какви са ползите от членство в Регистъра за Вашата компания?

  Полза за всеки един от нас – вписаните в Регистъра агенции, би била възможността да бъдем избрани от даден клиент, на база одобрените от него наши предимства – опит, квалификации и др., за които клиентът е имал възможността обективно да се информира от Регистъра. Полза, която не е необходимо да се остойностява, за мен и моята агенция, е и удовлетворението и честта да бъдем част от една общност от наистина етични и добри професионалисти, каквато се явява нашето сдружение НСНИ и в частност коментирания Регистър.

   

  Източник: 
  НСНИ

  Други новини

  Новини

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата