• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Десислава Здравкова, „АЛДЕС ИМОТИ”.Създаването на Професионален регистър е крачка по пътя за урегулиране на имотния пазар

  Дата: 
  24.06.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Визитка на компанията

  „Консултантско дружество „АЛДЕС ИМОТИ” ЕООД се занимава приоритетно с покупко– продажби и наеми на недвижими имоти, както и посредничество в тази област, консултантски и други услуги, обхващащи търсенето, предлагането и наемането.

  Кои са основните предизвикателства и проблеми в сектора с услуги при сделки с недвижими имоти?

  Основните проблеми, свързани с дейността на агенциите за недвижими имоти в България са свързани със факта, че нашата работа не е законово регламентирана. Няма орган, който да контролира дейността на посредниците, няма изисквания за ценз или образование на брокерите. В резултат на това, впечатленията, които често пъти представители на нашия бизнес оставят у клиентите, са негативни. Това допълнително затруднява нашата работа и всеки ден ни се налага да убеждаваме клиента, че е попаднал на коректна фирма, която ще се справи с работата си професионално.

  Как тези проблеми могат да бъдат преодолени, според Вас?

  Друг голям проблем в нашата работа са „фирмите“, които работят в „сивия сектор“. Често пъти това дори не са и лица, регистрирани в Търговския регистър, а свободно работещи „брокери“, обединени в мними организации, които не спазват никакви етични, законови или данъчни норми и изисквания. За съжаление те се намесват активно в пазара на имоти, подбиват цените на нашите услуги, обявяват несъществуващи имоти, заблуждават собственици и клиенти, излагат на юридически риск страните при сключването на сделки.

  Какви са ползите от съществуване на Професионален регистър на агенциите, брокерите и агентите на недвижими имоти за потребителите и компаниите?

  „АЛДЕС ИМОТИ“ ЕООД силно приветства стремежа на НСНИ да наложи правила и норми в нашия бранш. Ние с радост се включваме в него. Убедени сме, че по този начин, клиентът проучвайки брокерските фирми по-лесно ще избере към кого да се обърне и с кого да работи. Професионалният регистър е източник, който помага на клиента да направи своя информиран избор.

  Какви проблеми може да реши той?

  Пътят за решаване на тези дълбоко вкоренени през годините проблеми, които сериозно увреждат правата на крайния потребител на нашата услуга, както и на легално и официално работещите агенции, които я предоставят е:

  -          Закон за регламентиране дейността на агенциите за недвижими имоти;

  -          Изисквания за опит и образование на брокерите и агентите;

  -          Браншова организация, която да налага рамките и етичните норми;

  -          Публичен регистър;

  -          Контрол от страна на държавата; “

   

   

   

   

  Източник: 
  НСНИ

  Други новини

  Новини

  Какво е професионалният брокер според НСНИ

  16 July, 2021
  Позиция опровержение по статия във вестник „Капитал“

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата