• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  В Манхатън предлагат имоти без наем до края на годината

  Дата: 
  05.10.2020
  Категория: 
  Имотен пазар

  „Не плащайте наем до 2021“ е посланието на уеб страница с обяви за апартаменти в Ню Йорк на компанията Related Cos. Компанията Stonehenge, която е собственик на имоти в Манхатън, казва, че човек може да „живее безплатно за три месеца“ в някои от жилищата й. Това се прибавя към членска карта за Citi Bike и карти за подарък на American Express, които фирмата предлага на студенти и наскоро завършили университет, подписващи наемни договори.

  Собствениците на имоти стават все по-отчаяни в опитите си да запълнят апартаментите на фона на бягството от града. И вече не се колебаят да правят щедри жестове, които преди няколко месеца се предлагаха тихомълком, а сега са рекламирани смело за всеки, който сърфира в интернет.

  „Вече не могат да го крият“, казва Гари Малин, главен оперативен директор на компанията  Corcoran Group, която представлява собствениците на имоти. „Собствениците си казват: по-добре да сме честни от самото начало, отколкото да играем игрички и да загубим наемател“.

  Много хора продължават да работят от вкъщи, повечето ресторанти са затворени, а училищата са предимно на онлайн режим и жителите на Ню Йорк нямат много основания да остават в най-скъпия квартал на града. Обявите за жилища под наем в Манхатън нараснаха рязко миналия месец, като наличностите бяха над два пъти повече спрямо година по-рано, сочат данни на компаниите Miller Samuel и Douglas Elliman Real Estate. Свободните площи са скочили до рекорден връх от 5,1% спрямо по-малко от 2% миналия август.

  Това дава власт на наемателите и те ще изберат апартамент с „най-добрата възможна сделка“ пред имота, който са харесали най-много, според Малин.

  „Наемателите попълват четири-пет заявления едновременно и преговарят по няколко оферти. Собствениците искат да предложат възможно най-доброто. Ако опитват да запазят и последното пени, последния долар, наемателите просто ще отидат другаде“, смята Малин.

  „Подсладители“ като месец без наем, членска карта за фитнес или плащане на комисионата за брокера отдавна са стандарт в Ню Йорк, когато собствениците на имоти искат да запълнят апартаменти на забавящ се пазар. Тези дни не е необичайно да се видят предложения за три месеца без наем, особено в сгради, които имат добри обществени удобства.

  Brookfield Properties предлага три месеца без наем в небостъргач в центъра на Ню Йорк. Equity Residential пуска същото предложение за избрани апартаменти в някои от най-скъпите й сгради, включително Prism на Park Avenue South, където сред придобивките са голф симулатор и вътрешен басейн.

  В сградите на Stonehenge, само една от които не се намира в Манхатън, заетостта беше близо 99% преди блокадата, казва главният изпълнителен директор Офер Ярдени. Равнището й е намаляло до 85%, тъй като наематели са се върнали при родителите си, установили са се в предградията или са избрали да прекарат лятото на на плажа, работейки от разстояние.

  Сега, когато температурите намаляват, а повече компании отварят отново врати, хората започват да обмислят завръщане и Ярдени използва изкушаващи оферти, за да привлече вниманието. Stonehenge предлага безплатни месеци, защото и конкурентите правят това, казва той. А зад кулисите настоящите наематели получават 4000 долара, ако намерят обитатели на празни жилища в сградите на компанията.

  „В бизнеса съм от над 30 години и никога не съм виждал такъв пазар“, отбелязва Ярдени.

  Related дава на наемателите до три безплатни месеца по нови наемни договори в сгради като One Union Square South и Tribeca Tower, потвърди говорител на строителната компанията. За известно време тя също така предлагала на брокерите комисиона, равна на два месеца наем, която е по-голяма от традиционните комисиони.

  Стимулите се отнасят само за нови наематели, създавайки „хлъзгав склон“ за собствениците на имоти, които имат нужда да задържат и съществуващи наематели, коментира Ярдени. Той допълва, че компанията му предлага промени по договори за възобновяване на наема, като те зависят от всеки отделен случай.

  Наемният пазар се насочва към обичайно най-бавния си сезон и собствениците на имоти знаят, че ако не запълнят апартаментите сега, задачата им ще стане още по-трудна през идните месеци.

  „Повечето собственици на имоти, особено по-малките, не могат да си позволят да оставят имотите си празни“, казва Майкъл П. Фелдман, главен изпълнителен директор на Choice New York, един от най-големите мениджъри на апартаменти в Ню Йорк. „През зимата ще виждаме често четири до пет безплатни месеца“, допълва той.

  Макар че предлагането на толкова големи наемни ваканции може да изглежда като предаване, в действителност това е умен ход, смята Малин.

  „Каквото и да дадете, привличате наематели по-бързо, получавате наем по-бързо. Започвате да намалявате загубите си и ще излезете напред“, допълва той.

  Източник: 
  Investor.bg

  Други новини

  Новини

  Регистърът на брокерите защитава потребителите при сделки с недвижими имоти

  9 June, 2021
  Справка в платформата дава възможност за информиран избор на агенция и професионалист

  ЕС се сблъсква с криза в сферата на социалните жилища

  8 June, 2021
  Достъпните жилища намаляват, докато търсенето се увеличава, а инвестициите остават неясни при наличие на възмо

  Жилищният пазар набира скорост след пандемията

  7 June, 2021
  Евтини ипотечни кредити, сигурност за спестяванията и миграцията водят до ръст в сделките с жилищата

  Добромир Ганев: Изберете брокер, а не обява

  20 May, 2021
  Добромир Ганев, НСНИ: Искаме да обърнем модела от избор на обява към информиран избор на брокер за партньор

  Един от три имота се купува с готови пари

  19 May, 2021
  Около 70% от покупките на имоти се реализират с теглене на ипотечен кредит за част от цената или за цялата сум

  Ирена Перфанова: Много участници влизат спекулативно на имотния пазар

  17 May, 2021
  Взето и невърнато капаро, изчезнали брокери без офиси, непроверени документи са част от рисковете за клиента

  НСНИ: Ще предложим на новата власт проектозакон за брокерите на имоти

  17 May, 2021
  С приемането на закона за дейността на брокерите, Професионалният регистър може да стане задължителен

  Ипотечното кредитиране и имиграцията дават тласък на имотния пазар у нас

  14 May, 2021
  Завръщащи се от Турция българи се оформят като нова група купувачи на жилища в Пловдив

  Милен Денев, "Сандрамакс": Нужно е премахване на практиката "обяви за частни лица"

  13 May, 2021
  Блиц-интервю с Милен Денев, "Сандрамакс", София

  Професионалният регистър улеснява потребителите в избора на консултант

  10 May, 2021
  Професионален регистър събира брокерите и агенциите на имоти на едно място

  Разходите за строителство в София - по-високи от тези в Барселона и Мадрид

  28 April, 2021
  Разходите за строителство в София са по-високи от тези в големи европейски градове

  Бизнесът и НПО-та искат промени в проекта за енергийна ефективност на сградите

  23 April, 2021
  Според проекта 1,5 млрд. лв. ще бъдат насочени към саниране на жилищни сгради

  Злати Димитров, "СитиБул": Оптимизмът се завръща на пазара на имоти

  22 April, 2021
  Блиц-интервю със Злати Димитров, "СитиБул", София

  България подкрепя европейската стратегия за обновяване на сградите

  21 April, 2021
  Страната ни остава на позицията, че трябва да се взимат предвид националните специфики при определянето на еко

  Добромир Ганев: Наемите падат, жилища и търговски площи остават празни

  20 April, 2021
  Има преориентиране от големите градове към селата и по-спокойни населени места

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата