• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  България е на трето място сред най-достъпните жилищни пазари в света

  Дата: 
  01.12.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  България е на трето място сред най-достъпните имотни пазари в света за купувачите на първо жилище, сочи класация на британския онлайн портал Investing Review.

  За да определи достъпността на жилищата в общо 50 изследвани страни, порталът е разгледал средното годишно възнаграждение, средната цена на квадратен метър, цената на жилището като процент от годишната заплата и цената на апартамент от 45 кв. м. Взети са предвид и фактори като комунални разходи и разходи за интернет. След това достъпността на жилищния пазар в отделните страни е оценена по скала от 1 до 10, като 10 означава най-достъпен пазар, а 1 – най-недостъпен.

  България получава оценка от 8,88 и е изпреварена само от Индия и Турция. По отделните показатели за достъпност на пазара за купувачи на първо жилище разходите за комунални услуги в страната ни са оценени на средно 109 долара на месец, средната цена на квадратен метър е определена на 1054 долара, а средната цена на жилище с площ от 45 кв. м – на 49 167 долара. Средната годишна заплата в страната ни е определена на 7698 долара, като цените на жилищата се равняват на средно 639% от годишната заплата.

  „България е добро място за бъдещи купувачи, които ще могат да се възползват от разумни цени на имотите и достъпност на разходите, въпреки че страната има ниска средна заплата“, отбелязват от Investing Review.

  В десетката на най-достъпните жилищни пазари в света за купувачи на първо жилище попадат още Мексико, Румъния, Бразилия, Русия, Колумбия, Литва и Унгария.

  На обратния полюс Люксембург е най-недостъпният жилищен пазар в света за купувачите на първо жилище с оценка от 2,84. Средната цена на квадратен метър в херцогството достига близо 10 765 долара.

  Следват Швейцария, Южна Корея, Япония, Израел, Норвегия, Германия, Австрия, Австралия и Великобритания.

  Като правило имотите в страните с по-ниски заплати са много по-достъпни за местните жители от имотите в страни с по-високи заплати, отбелязват от Investing Review.

  „Това показва, че макар цените на имотите да нарастват значително през последните няколко десетилетия в повечето развити страни, заплатите не успяват да ги догонят, което води до криза на достъпността за много млади хора и купувачи на първо жилище. От друга страна притежателите на жилищен имот в тези държави получават огромна подкрепа за личните си финанси, която щяха да пропуснат в много други части на света“, пишат авторите на проучването.

  И още няколко любопитни факта от него: Аржентина е страната с най-високи лихви по ипотечните кредити в света със средно 41,88%, над осем пъти повече от глобалното средно равнище от 5,02%.

  Германия има най-високите основни разходи в света със средно 262,48 долара на месец при глобално равнище от 149,21 долара.

  Средната цена на квадратен метър на глобално равнище е близо 3570 долара. В Южна Корея цената е най-висока – близо 12 хил. долара.

  Източник: 
  Investor.bg

  Други новини

  Предстоящи събития

  Новини

  Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2022?

  4 Януари, 2022
  Вижте коментарите на мениджъри от водещи компании за недвижими имоти в България

  ГРАФИК СЪБИТИЯ 2022

  23 Декември, 2021

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата