• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Ангел Иванов, "Андромеда имоти": Кризата даде тласък на отдавна планирани промени

  Дата: 
  12.03.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Г-н Иванов, Плевен беше един от първите градове в страната, силно ударени от пандемията от Ковид-19. Как това се отрази на пазара на недвижими имоти в региона?

  Плевен и Габрово бяха първите градове засегнати от кризата с Ковид-19. Чисто човешки мога да споделя, че първо беше притеснението за здравето – собственото, на близки, на служители, на всеки, който може да бъде засегнат. Много бързо се стигна и до затварянето на държавата. Никой не знаеше какво и кога ще се случва, получи се ступор и нямаше какво да се мисли – просто изпълнявахме забраните и получавахме информация накъде отиват нещата.

  След първоначалния шок и осъзнаването на ситуацията разбрахме, че от притеснения няма смисъл и започнахме да мислим за близкото бъдеще и какво бихме могли да променим и да се нагодим в новата реалност. Така и стана - офисите затвориха за два месеца, но нещата бързо се подредиха и поне в нашата сфера се възстановиха доста бързо и неочаквано положително. За щастие всички мрачни прогнози за пазара и нашата професия се оказаха несъстоятелни. Напротив – имотът се оказа спасителен пояс и добра инвестиция в трудни времена за доста хора със свободни средства.

  Появи се и нуждата от дом, който все повече прилича на работно място. Това доведе до бързо възстановяване на работния процес и дори на леко претоварване поради новата реалност, новите методи, новите мерки и желанието въпреки обстоятелствата пазарът да се развива, дори и при проекти на зелено - най-отричаните по онова време. Факт е, че има нужда от имоти и дори и сега търсенето не стихва.

  Според мен най-вероятната причина за това е, че кризата е здравна и все още не е икономическа. Обстоятелствата не са влошени дотолкова, че да се отразят на пазара на имоти. По-скоро някои сектори имат забавяне и доста проблеми, но други доста спечелиха. И икономиката, не без държавна помощ, върви с темпове, които са задоволителни в условията на световна пандемия. Времето ще покаже докъде ще стигнат нещата, но засега съм оптимист.

  Как се отрази пандемията на Вашата фирма? Какво се промени в работата и практиките Ви? Как екипът Ви посрещна предизвикателството?

  Това не е първата криза. Предишната беше доста по-страшна и опитът от нея се оказа от полза при предприемане на мерки в сегашната. Приехме спокойно събитията, подготвихме план за справяне с тях и поставихме здравето и живота на първо място. Забързаният живот спря, дори за миг си помислих, че най-после ще има повече време за дом и семейство, които винаги са ощетени от работата. Наистина беше така, но само за двата месеца локдаун и докато се въведат нови процедури и начини на работа.

  Тази здравна криза даде тласък на промени, които се планираха от години. Развихме умения на база на новите технологии и ефектът беше положителен. В момента предлагаме много по добра услуга, отколкото преди Ковид-19 и сме в крак с новостите. Новата реалност ускори дигитализацията във всички сфери и вече можем да се похвалим с много пестящи време и ресурси начини на работа, като това не означава, че ще изоставим традиционните си принципи, на база на които сме изградили бизнеса си. Те са фундамент, на който стъпваме и можем да развиваме безкрайно. Това е хубавото на тази професия - няма ограничения, освен ако сам не си наложиш такива.

  Какви са плановете Ви за 2021 г.?

  През 2021 г. смятаме да увеличим екипа си. Имаме нужда от хора в някои области на нашата професия, малко повече да се специализираме в отделните дейности – да доразвием дигиталните си умения и услуги и да продължим да предлагаме това, което винаги сме предлагали - качествена услуга в полза на клиентите и спокойствието в имотна сделка от което те имат нужда.

  Какви са прогнозите Ви за развитие на пазара на недвижими имоти през тази година?

  Пазарът все още има всички предпоставки да се развива и върви добре – ниски лихви по банкови кредити; търсене и предлагане на имоти, което върви към равновесна точка с умерени темпове; все по-качествени проекти на пазара; все повече желание от клиентите да получат качество на добра цена, като под добра имам предвид и за инвеститорите, и за купувачите. Очаквам възстановяване на наемните отношения и нормализиране на пазарните цени на наемите, след настъпилото отрезвяване на наемодателите и може би завръщане на краткосрочните наеми в по големи обеми. Там се забелязваше насищане и преливане към дългосрочни отношения и тази година ще е интересно да се види кои наемодатели коя услуга ще предпочетат.

  Все повече ще се чувства и ефектът на хоумофиса. Вероятно нуждата от офис площи ще намалее в някои професии, но се надявам да има развитие в търсенето на офис и складови площи, които имат предпоставки за развитие през тази година с нарастването на онлайн търговията. Цените вече са постигнали баланс и смятам, че няма да има сътресения и резки отклонения от нивата през 2020 г. – нито надолу, нито нагоре. Както винаги, водещи ще са качествените проекти на добра цена, като на нашия локален пазар това се доказа през изминалата година. Добре обмислени и оценени обекти се реализират краткосрочно, а надценените чакат своя момент - или покачване на цените, или намаляване на търсената цена.

  Откога фирмата Ви е член на НСНИ и какви са ползите от членството Ви в НСНИ? Как се развива структурата на НСНИ в Плевен и региона?

  Фирмата е член на НСНИ от 1997 г. Част е от учредителите на регионалната структура на Сдружението в Плевен и е участник в почти всички събития, организирани от него. Фирмата никога не е прекъсвала членството си и винаги е била на водещо място в регионален план, като организационно и информационно е подпомагала работата на НСНИ. Членството в НСНИ ни е донесло множество ползи и контакти, винаги сме били в крак с новостите по света и у нас и можем да обобщим, че сме получили само позитиви.

  За съжаление имаше периоди в които бизнеса беше труден и доста колеги на регионално ниво се отказаха от това си членство – кой поради неразбиране на ползите от това, кой по други причини, и към днешна дата членовете на НСНИ са доста по малко и дори няма регионална структура по същество. Това никога не ни е пречило да се опитваме да привличаме членове, но трябват друг подход и аргументи. Може би съществуващият отскоро Професионален регистър и предвиденият Проект на Закон за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти (ЗПУСНИ), както и нови норми за работа, ще бъдат този мотив, който би убедил повече компании в ползите от членството.

  Други новини

  Новини

  Ирена Перфанова: Много участници влизат спекулативно на имотния пазар

  17 May, 2021
  Взето и невърнато капаро, изчезнали брокери без офиси, непроверени документи са част от рисковете за клиента

  НСНИ: Ще предложим на новата власт проектозакон за брокерите на имоти

  17 May, 2021
  С приемането на закона за дейността на брокерите, Професионалният регистър може да стане задължителен

  Ипотечното кредитиране и имиграцията дават тласък на имотния пазар у нас

  14 May, 2021
  Завръщащи се от Турция българи се оформят като нова група купувачи на жилища в Пловдив

  Милен Денев, "Сандрамакс": Нужно е премахване на практиката "обяви за частни лица"

  13 May, 2021
  Блиц-интервю с Милен Денев, "Сандрамакс", София

  Професионалният регистър улеснява потребителите в избора на консултант

  10 May, 2021
  Професионален регистър събира брокерите и агенциите на имоти на едно място

  Разходите за строителство в София - по-високи от тези в Барселона и Мадрид

  28 April, 2021
  Разходите за строителство в София са по-високи от тези в големи европейски градове

  Бизнесът и НПО-та искат промени в проекта за енергийна ефективност на сградите

  23 April, 2021
  Според проекта 1,5 млрд. лв. ще бъдат насочени към саниране на жилищни сгради

  Злати Димитров, "СитиБул": Оптимизмът се завръща на пазара на имоти

  22 April, 2021
  Блиц-интервю със Злати Димитров, "СитиБул", София

  България подкрепя европейската стратегия за обновяване на сградите

  21 April, 2021
  Страната ни остава на позицията, че трябва да се взимат предвид националните специфики при определянето на еко

  Добромир Ганев: Наемите падат, жилища и търговски площи остават празни

  20 April, 2021
  Има преориентиране от големите градове към селата и по-спокойни населени места

  Компании реализират печалби на гърба на собствениците на имоти

  19 April, 2021
  Порочните практики на имотния пазар са проблем, с който и браншът, и обществото се борят от години

  Петко Петков, "Алба Имоти": Индустрията определя имотния пазар в Стара Загора

  15 April, 2021
  Блиц-интервю с Петко Петков, "Алба имоти", Стара Загора

  Компаниите продават свои имоти с най-бърз темп в историята

  14 April, 2021
  Фирми от Европа, Близкия изток и Африка са продали корпоративни имоти на стойност 27 млрд. евро през 2020 г.

  Карибите – предпочитано място за инвестиции в недвижими имоти по време на пандемията

  12 April, 2021
  Карибите – предпочитано място за инвестиции в недвижими имоти по време на пандемията

  Жилищата в България са поскъпнали с над 30% от 2010 г. насам

  9 April, 2021
  Жилищата в България са поскъпнали с над 30% от 2010 г. насам

  Галина Максимова, "Софконсулт": Инвеститорите очакват инфлация

  8 April, 2021
  Блиц интервю с Галина Максимова, "Софконсулт"

  Ще промени ли 3D-принт технологията пазара на имоти?

  7 April, 2021
  В началото на тази година на пазара в САЩ се появи първата изцяло 3D принтирана къща с разрешение за обитаване

  Рим се превръща в "умен град"

  5 April, 2021
  Рим ще намали разходите и ще създаде по-добра среда за жителите си

  София се изкачи с 50 места в глобална класация за поскъпване на жилищата

  2 April, 2021
  Столицата заема 40-о място в индекса на Knight Frank за четвъртото тримесечие

  Павлина Тодорова, "Престиж-П": Българи в чужбина вдигат цените на имотите в Добрич

  29 March, 2021
  В района на областния град най-много сделки се извършват със земеделска земя

  Фалшиви обяви за имоти в интернет

  29 March, 2021
  Най-малко 20% са неистински или зарибяващи

  COVID-19 обърна търсенето на жилища у нас

  29 March, 2021
  Все по-желани стават апартаменти край парк и метро

  Цените на световните пазари на недвижими имоти отбелязват рекордни нива

  23 March, 2021
  Недвижимите имоти в международен план са поскъпнали средно с 5,6% през миналата година

  Особености на ипотечното кредитиране и жилищния пазар през 2021 г.

  18 March, 2021
  Средният ипотечен лихвен процент е спаднал до 2.6%

  Необвързаните жени подминаха необвързаните мъже в покупката на жилища

  15 March, 2021
  Дамите притежават с 44% повече имоти от силния пол в 50-те най-големи метрополиина САЩ

  Какви са цените на недвижими имоти в Занзибар?

  9 March, 2021
  Танзанийският остров се превърна в една от най-търсените дестинации за почивка през зимата

  Ходът на епидемията очертава 2 сценария пред пазара на жилища във високия сегмент

  5 March, 2021
  През изминалата година, въпреки трудностите и ограниченията заради пандемията, броят на сключените сделки през

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата