• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Пазарът остава стабилен, но какви са тенденциите

  Published date: 
  21.02.2022
  Категория: 
  Имотен пазар

  Александър Бочев и Тихомир Тошев се обединиха около тезата, че все още не можем да говорим за имотен балон. Според тях цените вече започват да достигат пиковите си нива и вероятно ще се задържат като плато през следващите години, тъй като търсенето на пазара е много по-голямо от предлагането.

  В момента, в който купувачите намалеят обаче, ще започне и спад в цените. За изминалата година имотите у нас са поскъпнали средно с 10%, в София - с 15%. Увеличеното търсене се обяснява с факта, че депозитите в банките са с нулеви лихви и хората предпочитат да инвестират, опасявайки се от обезценяване на спестяванията им.

  Ниските лихви по кредитите също спомагат процеса, като очакванията са те да се задържат на това ниво и тази година, след което да започнат да се покачват.

  Хората, които в момента теглят кредит, са защитени от рязко нарастване на лихвата им, защото след спукването на имотния балон през 2008 г. всички държави в ЕС са ограничили инициативата на банките сами да вдигат лихвите на вече изтеглените кредити.

  Всички се образуват от прозрачен пазарен индекс плюс твърда надбавка, което значи, че покачването би било плавно и това не трябва да тревожи хората, заяви кредитният консултант Тихомир Тошев.

  Според него е разумно да инвестираме в имот сега, ако разполагаме със спестени минимум 10 - 15% от стойността на имота и можем да разчитаме на стабилни доходи, които да покрият дългосрочна кредитна вноска.

  - Господин Бочев, кога се очаква да има своебразен пик на цените на имотите?

  Аз смятам, че пикът на цените вече е достигнат и през тази година ще има задържане и плато. Лично аз очаквах тенденцията да се обърне по- отдавна, но като че ли пандемията оказа влияние в обратна посока. Има една много съществена разлика между това , което наричаме балон през 2009 г. и сега. Тогава цените стартираха от много ниски нива, имайки предвид, че имотния пазар в България има много краткосрочна история от 90 -те години до сега. Ситуацията не е същата. Ще има известно отрезвяване в купувачите и продавачите, имайки предвид, че техните виждания за цените ще започнат да се разминават и това ще доведе до задържане на цените и след известен период от време и до спад на цените.

  - Как е възможно апартамент в Люлин да струва, колкото във Виена?

  Аз не мисля, че това сравнение е много точно и зависи в кои части на Виена. Но така или иначе купувачите в момента купуват. Има интерес към покупката на имот, най-вече от опасенията от инфлация и загубването на стойността на техните спестявания, също така ниските лихвени проценти, както и по депозитите, така и по ипотечните кредити води до желанието хората да купуват имоти. Факт е, че новото строителство на реномираните строители в момента се продава на зелено. Докато това нещо не започне да се успокоява, мисля, че хората ще продължават да купуват.

  - Какво търсат в момента хората, какви жилища?

  В момента повечето платежоспособни купувачи купуват ново строителство. Естествено в новите сгради условията са много по-добри и модерни и носят престиж на купувачите си. В момента, ако излезе нещо на пазара в хубава сграда, добре направено и качествено строителство, то за един или два дни си намира купувач. Повечето купувачи вече са наясно с тенденцията и не смятат, че това е брокерски трик. Тези, които си мислят така изпускат по един или два апартамента и  преди да си намерят мечтаното жилище, а и често купуват нещо, което не е било толкова добро, колкото предишното.

  - В момента търсят ли се жилища за инвестиции , или са по-скоро за ползване?

  Трябва да се разглеждат нещата в два аспекта. Има хора, които търсят жилища за инвестиция и дългосрочно да ги отдават под наем и да получават по-висока доходност от депозитите на банките, защото от наемите може да получите една доходност в размер 4-4,5% годишно. Имайки предвид, че през последните две, три години цените вървяха в посока нагоре има и много хора, които купуваха имоти със спекулативна цел. Купуват на зелено от строителите и след акт 14, или разрешаване за ползване на сградата препродаваха апартаменти на доста по-високи цени. Има интерес към такива имоти. Ако се разходите вечер из София ще видите, колко много неосветени и празни жилища има. Това са именно жилища, които са купуване с цел препродажба в един момент, в който инвеститорите са очаквали, че цените ще достигнат своя пик.

   

  Author: 
  БНТ 1

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата