• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Субурбанизацията качи къщите до 50 000 лв.

  Published date: 
  14.02.2022
  Категория: 
  Имотен пазар

  Субурбанизацията (преместването от града на село) качи цените на къщите в селата около столицата и останалите големите градове до 50 000 лв., научи „Монитор“.„Общо взето селата на 40-50 км около София цените на къщите скочиха двойно. От 20 000 - 23 000 лв. отидоха на по 50 000 лв. В някои населени места, които са и по-близо до града, поскъпването е дори по-голямо. Освен миграцията, другият фактор бе пандемията, които затвори много хора да работят от къщи. Всичко това ги накара да търсят имот, където да бъдат самостоятелни, да има двор и децата да могат да играят навън, без да се притесняват, че ще се заразят“, каза Наско Атанасов от „Виктория инвест“.

  „Предпочитани са и селища не многопо по-далеч от 50 км, но условието е да има хубав път, за да може да се стига бързо с кола. Много хора остават там да живеят за постоянно през пролетта и лятото,а през останалите сезони ги ползват като вили. Търсят се основно къщи, дори и да са за ремонт. По този начин има гаранция, че имотът има партиди за ток и вода. Основно купувачи на такива имоти са млади хора, между 25 и 40 години, като почти всички от тях имат и жилище в големия град. Сделките в сегмента на практика са основно за втори дом. Много рядко някой ги взема за постоянно обитаване през цялата година, като в повечето случаи това са вече възрастни, решили да избягат от града. Те са обикновено пенсионери и не им се налага много да пътуват“, поясни Атанасов.

  Според брокера, обратната миграция към селата и малките градчета, не може да компенсира наплива на жители към големите градове.

  „Нарастването на хората, променили адреса на постоянното си жителство в малък град или село се отразява отлично на пазара на извънградски парцели и къщи в близост до големите градове. Вътрешната миграция е един от факторите, довел до увеличаване на броя сделките, което е най-високо след 2012 г.“, казва председателят на Национално сдружение „недвижими имоти“ (НСНИ) Добромир Ганев. „Най-голямо търсенето и сделките са в близките около София общини и малки населени места, а също и край Пловдив и Варна. Също и в някои отделни райони на област Велико Търново, като Еленския Балкан например или пък в отделни части от Родопите. За първи път забелязваме българи така усилено да си купуват такава недвижимост. Те живеят в някакъв период от време в новите си къщи и то не само през лятото. В районите с по-мек климат и по-дълго. Трудно може да се каже какъв е възрастовият профил на такива купувачи. Те обаче в повечето случаи са хора с по-висок социален статус, което е логично, защото става дума за втори дом. Понякога, разбира се, хората си купуват къща в малкото селище близо до големия град за свое основно жилище. Няма обаче статистика кои сделки преобладават“, поясни Добромир Ганев.

   

  Author: 
  в.Монитор

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата