• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Завърналите се от чужбина българи раздвижиха имотния пазар

  Published date: 
  15.06.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Сериозен ръст на обема от сделки на имотния пазар у нас показват данните за първото тримесечие на 2021 година. Общо за цялата страна увеличението е със 17%. Във Варна ръстът е 1%.

  Според председателя на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев, една от основните причини за тази положителна тенденция е големият брой на завърнали се от чужбина българи.

  "Около 37 хиляди наши сънародници са се завърнали от чужбина и са се регистрирали с постоянен адрес в България. Те се връщат у нас с идеята да си купят имот и да живеят и работят тук. Около 25% са българите, завърнали се от Турция", коментира Добромир Ганев.

  Ганев допълни, че има още няколко причини за добрите показатели на имотния пазар у нас за първите три месеца на тази година. Сред тях са изгодните оферти на банките и ниските лихви на жилищните кредити, както и несигурната политическа обстановка.

  Положителни тендценции се забелязват при търговските площи след отпадането на строгите противоепидемични мерки. Той очаква раздвижване и на пазара на наемите, особено след връщането на студентите към присъственото обучение.

  Данните за жилищното строителство показват, че Варна и Бургас изостават от другите големи градове по отношение на започнато ново строителство, но бележат ръст при издадените разрешения за строеж.

  Добромир Ганев коментира и тенденцията за по-малка чиста жилищна площ при новото строителство. Например, купуваш апартамент 70 квадратни метра, от които обаче чистата жилищна площ е 60, а останалите 10 квадратни метра са общи части.

  Според експерта това разминаване се дължи на различните наредби за площообразуване, но беше категоричен, че купувачите не са ощетени.

  Чуйте цялото интервю тук:

  https://bnr.bg/post/101482033/zavarnalite-se-ot-chujbina-balgari-razdvij...

   

  Author: 
  БНР

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата