• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Какво се случи на пазара на имоти през 2017?

  Дата: 
  21.12.2017
  Категория: 
  Имотен пазар

  Изминаващата 2017 ще бъде запомнена като най-активната и най-успешната за недвижимите имоти от 10 години насам. За това са единодушни представители на водещи компании за недвижими имоти в България. Кои бяха най-активните купувачи и какви тенденции се наблюдаваха през годината? 

  Вижте как мениджъри от различни компании за недвижими имоти обобщиха годината пред Economy.bg 

  Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties: 

  От 2007-2008 не сме имали такъв позитивизъм на пазара

  Ще запомним 2017 г. като най-успешна за имотния пазар от 10 години насам. От 2007-2008 не сме имали такъв позитивизъм на пазара, който освен в София, беше налице и в другите големи градове и отчасти във ваканционния сегмент, а основен двигател на пазара в цялата страна бяха българските купувачи.

  Най-силен беше пазарът в София. Тук цените нараснаха между 10 и 15 процента и средната достигна 1000 евро за квадратен метър. Най-голяма активност и най-бърз ръст на цените бяха регистрирани от април до средата на юли, след което се забеляза известно забавяне на пазара, успокояване на темпа на нарастване на цените.

  Новото строителство беше хит на пазара и през тази година, като най-добрите проекти се разпродават още в начален етап на строителството.

  Добри новини дойдоха и от ваканционните пазари по морето и особено в ски курортите, където продажбите нарастваха с най-бърз темп от средата на годината и в Банско обемите се увеличиха с внушителните 30%. Много голямо търсене от страна на български купувачи има в Боровец и Пампорово, докато Банско остава най-интернационален сред трите курорта с пъстра картина от националности на купувачите.

  Това беше очаквана от нас тенденция – позитивните процеси от големите градове да се пренесат и във ваканционния сегмент поради наличните, готови за ползване имоти, предлагани на изкушаващо ниски цени, които буквално всеки може да си позволи.

  Невена Стоянова, управляващ директор на „Лукс Имоти“:

  2017 беше изключително успешна година във високия сегмент на недвижимите имоти

  2017 беше изключително успешна година във високия сегмент на недвижимите имоти за София и Варна. Новите проекти, които излязоха на пазара, отговориха на потребностите на най-взискателните клиенти. Те бяха изкупени още в начална фаза на строителство.

  Основни тенденции разграничиха 2017 от предходните години: търсене на имоти в райони с доказано по-чист въздух и осъзната грижа за опазване на околната среда от страна на купувачи и продавачи; търсене на все по-големи квадратури при апартаменти и къщи и наличие на достатъчно количество естествена светлина; търсене на имоти в подсигурена среда с добра поддръжка и подходящи съседи.

  Най-доброто, което се случи през изминалата година, беше завръщането на много заможни българи от чужбина, което именно брокерите на недвижими имоти регистрирахме първи. Увеличеният туристически интерес към София доведе до бърз темп на сделките с имоти в централните части на столицата. Този фактор, както и аутсорсингът на важни компании в София, благоприятстваха повишаването и на наемния пазар във високия сегмент.  

  Добромир Ганев, управител на „Форос - Национална компания недвижими имоти”:

  2017 бе една от най-успешните в последната декада от развитието на пазара

  2017 бе една от най-успешните в последната декада от развитието на пазара. Отчитайки официалните данни за осъществените сделки за Q1-Q3 2017г. може да потвърдим тази оценка. В повечето от големите градове продължава тенденцията на ръст на обемите от сделки. В някои се забелязва забавяне на този ръст, но все още пазарът остава изключително динамичен. Добрите данни за основните макропоказатели на страната, съчетани с доброто развитие на фирмите и предприятията, обуславят извода, че тази тенденция е логична. Платежоспособното търсене е на високи нива. Трябва да се отбележи и да се има предвид обаче високия темп на започнало строителство на нови сгради и планираното за започване още ново строителство в краткосрочен период. Неминуемо, този факт ще се отрази на пазара.

  Основните групи купувачи:

  - млади семейства, придобиващи първо жилище - намират момента за подходящ поради отличните оферти на банките за ипотечни кредити.

  - мигриращи към София, Варна, Пловдив, Бургас граждани на млада и средна възраст, стремящи се към по-високи доходи и кариерно развитие.

  - млади хора, работещи в София и Пловдив, с високи доходи (IT специалисти, инженери, разработчици).

  - собственици на успешен малък и среден бизнес, желаещи да инвестират своите печалби в недвижима собственост (инвестиционна или за собствени нужди) - магазини, заведения, офиси.

  - българи, живеещи и работещи в чужбина - все по-отчетлива тенденция на желание за придобиване на собственост и влагане на своите спестявания в България.

  - българи-физически лица (дребни инвеститори), които желаят да диверсифицират своите спестявания, включвайки се на пазара на имоти, особено след кризата с КТБ.

  - чуждестранни граждани, желаещи придобиването на втори дом по българското Черноморие, зимните курорти и други дестинации.

  - големи инвестиционни компании, желаещи да придобият парцели в големите градове-София, Варна, Пловдив, Бургас и да развият строителство на основно жилищни проекти, в по-малка степен офисни.

  - индустриално-производствени компании, компании от сектор логистика - придобиват парцели с цел строителство на необходимите им мощности за производство.

  Страхил Иванов, изпълнителен директор на „Явлена“:

  През 2017 купувачите в София търсеха по-големи площи

  През 2017 година купувачите в София търсеха по-големи площи, т.е. над 150 кв.м. Паркирането се превърна в един от решаващите фактори за избор на имот и обикновено купувачите избират този, при който има възможност и за придобиване на едно или две паркоместа. 

  Статистиката в „Явлена“ показва, че в София през 2016 и 2017 година най-търсени за покупка са 3-стайни апартаменти, следвани от 2-стайни и веднага след тях – 4-стайни. Това е ясно забележима разлика с пазара отпреди пет години, когато се търсеха основно 2-стайни жилища, следвани от 1-стайни и след това – 3-стайни. 

  В страната и най-вече в големите градове – Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, основното търсене е за задоволяване на реални жилищни нужди, докато в София немалка част от покупките на имоти имат инвестиционен характер. 

   

   

   

   

  Ралица Ценова, директор продажби в „Home2U Недвижими имоти“:

  Средното покачване на цените за годината е между 8% и 12%

  Предстои ни да изпратим една интензивна година на пазара на недвижимите имоти в България. Година, през която имотите запазиха общата тенденция на покачване на цените, но, както очаквахме, с по-бавни темпове, в сравнение с 2016 г. - средното покачване на цените за годината в общ план е между 8% и 12%.

  Като стабилно нарастващи пазари на фона на цялата страна извън столицата се утвърдиха Варна, Пловдив и Бургас, макар че там покачването на цените е по-плавно и крайните стойности на цена на м2 са по-ниски средно с около 200-250 Е/м2 в сравнение със столицата.

  Важно е да подчертаем факта, че нарастването на цените продължава да не е пропорционално по райони и типове строителство - районите с развита инфраструктура изпреварват по нарастване на цените на жилищата в по-необлагородените райони, като водещ фактор остава наличието на метростанция в близост за столицата. Също както и новото строителство изпреварва и измества значително по цена и предпочитаност панелното строителство.

  Отново най-купувани останаха жилищните имоти и в частност апартаментите. Процентното съотношение на покупките на жилища с цел дългосрочно ползване, спрямо тези за инвестиция е 65% към 35%. Като сделките, финансирани с ипотечен кредит, съставляват около 46%, спрямо 64% за сделките, финансирани с лични средства.

  Около 47% от купувачите, купуващи с цел инвестиция, планират инвестицията си с цел дългосрочно отдаване под наем, докато 25% купуват с цел краткосрочно отдаване, най-често чрез нашумелия напоследък портал Airbnb, а останалите 28% инвестират в недвижим имот със спекулативна цел.

  През 2017 г. продължи да нараства броят на сделките с къщи, като средната цена на продадените през годината варира в диапазона 220-320 000 евро, а средният срок за продажбата на една къща се съкрати с около 5 месеца.

  В сегмента на бизнес имотите също отчетохме забележително раздвижване, което се изразява в два показателя:

  - рекордното нарастване на броя отдадени офис площи - 131 000 кв.м, което върна пазара на нивата преди кризата. Голяма част от офис площите се заемаха още по време на строителството

  - повечето започнати бизнес сгради, с което фондът на офис площите в столицата за 2017 г. ще нарасне с общо 100 000 кв.м. Притеснителен е фактът, че 300 000 кв.м офис площи са в процес на изграждане или реконструкция, като експозицията им на пазара ще доведе до неминуемо понижение на средната наемна цена, която през 2017 г. беше 13,5 Е/м2 за офиси клас А и Б.

  Големи компании предпочетоха да построят свои сгради, в които да поместят бизнеса си, освобождавайки големи площи в сгради, които не кореспондират с последните тенденции и иновации, което ги направи по-бавно реализируеми и понижи наемната им цена драстично. Най-предпочитаните офиси остават тези в модерните бизнес сгради клас А и в близост до инфраструктура.

  Макар и спекулативните слухове за “балон” на пазара на имотите, фактите говорят за контролиран и устойчив растеж, обусловен от основни фактори като миграция на населението, глобализация, ръст на икономиката, повишаване на доходите и достъпно кредитиране, макар че страната ни все още е на 28-о място в Европа и региона по достъпност на кредитите.  

  Ясна Божинова, маркетинг мениджър на Arco Real Estate:

  2017 ще запомним като най-активната за недвижимите имоти година от 2008 насам

  Най-активни през 2017 бяха купувачите, които закупуваха основно жилище, като около 60% от всички ползваха ипотечен кредит. Това са хора в активна възраст от 25 до 48 години. Най-търсени бяха новите сгради с очаквано разрешение за ползване в началото на 2018 г.

  През следващата година се очаква тенденцията в търсенето да се запази, като най-атрактивни да останат районите с изградена инфраструктура и метро. 2017 ще запомним като най-активната и успешна за недвижимите имоти година от 2008 насам. 

  Източник: 
  Economy.bg

  Други новини

  Новини

  Експерти отчитат активен жилищен пазар във Варна

  25 Февруари, 2018
  Данни за пазара на недвижими имоти за 2017 г и тенденции за 2018 г представиха във Варна

  Имотите по морето: Руснаците си тръгват, идват западняците

  2 Февруари, 2018
  Стъпките на кабинета към приемане на еврото привлича французи, белгийци и др.

  Как да изберем агенция за имоти, на която да се доверим

  26 Януари, 2018
  Намирането на добра агенция за имоти също е толкова отговорно, колкото намирането на добър зъболекар

  Лекомислени ли са хората днес при покупки на имот с ипотека

  25 Януари, 2018
  Нагласите, и на продавачите, и на купувачите са изравнени по отношение на цените

  2017 г. за жилищния пазар: София води, но вече има успокоение

  24 Януари, 2018
  Ипотечният пазар продължава да се разширява заради все още ниските лихви

  Истински ли е ръстът на имотите у нас?

  15 Януари, 2018
  Коментар на заместник-председателя на НСНИ Добромир Ганев в ефира на Клуб Инвестор с Ивайло Лаков

  Недвижими имоти в Бургас и перспективи за развитието на града

  11 Януари, 2018
  Започнатото строителство на недвижими имоти в Бургас се развива положително и отбелязва 3% ръст

  Какви са прогнозите за сектора на недвижимите имоти в България през 2018г.?

  10 Януари, 2018
  Ръстът на цените на недвижимите имоти в България е над предупредителния праг

  Промени при вписване на имотни сделки

  9 Януари, 2018
  От 2 януари 2018 г всички сделки, които се входират в АВ в София, ще бъдат вписвани в рамките на същия ден

  И. Перфанова: Пазарът на недвижими имоти ще следва посоката на 2017г.

  4 Януари, 2018
  Идва краят на спадането на лихвите по кредитите и купувачите инвестират в имоти

  Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2018 г.?

  2 Януари, 2018
  Очаква се 2018 да затвърди тенденциите за възходящ пазар от миналата година, макар и с по-умерени темпове.

  Г. Максимова: Споменаването на понятието "балон" на имотния пазар е силно преувеличено

  28 Декември, 2017
  Брокерът следва да има икономически и маркетингови познания, за да определя правилно пазарната стойност

  Какво се случи на пазара на имоти през 2017?

  21 Декември, 2017
  2017 ще бъде запомнена като най-активната и най-успешната за недвижимите имоти от 10 години насам

  К.Вълчев, ИУ-Варна: Крайно време е да се въведе единен стандарт за размера на жилищата

  20 Декември, 2017
  Българското законодателство не регламентира какво е завършен апартамент

  Състояние на пазара на недвижими имоти за изминалите 9 месеца

  19 Декември, 2017
  За да се направи обективен анализ, трябва да се вземат под внимание показателите за изминалото 9-месечие

  "Сграда на годината" отличи най-качествените сградни проекти в България

  15 Декември, 2017
  Над 60 са участващите в конкурса новопостроени и реновирани сгради от цялата страна

  Катедра „Недвижима собственост” при УНСС връчи дипломи на абсолвентите си

  15 Декември, 2017
  От името на НСНИ абсолвентите приветства префседателят на НСНИ инж. Ирена Перфанова

  Недвижими имоти в България: резултати от годината и прогнози за 2018 г.

  13 Декември, 2017
  За какво говорят българските брокери и агенти на недвижими имоти когато се събират заедно?

  И.Перфанова: Ако цените на имотите продължат да растат, можем да повторим 2008 г.

  4 Декември, 2017
  Когато новото строителство дърпа цените нагоре, целият пазар се повлича по тях

  Четвърта годишна конференция на НСНИ - отзиви

  1 Декември, 2017
  Какви са отзивите от Четвъртата годишна конференция на НСНИ Inspire to Higher

  Официално връчване на дипломите на абсолвенти на ГФ при УАСГ - випуск 2017

  27 Ноември, 2017
  Отличниците ще участват в следващото издание на професионалната конференция Inspire to Higher

  Мария Белколева: Никога не определям среща на клиента си пред адреса

  24 Ноември, 2017
  Вижте какви успешни практики сподели един от най-добрите брокери в Онтарио на Празника на брокерите 2017

  10 години от създаването на Катедра „Недвижима собственост" на УНСС

  16 Ноември, 2017
  "Зад 10-годишния период стоят много работа и усилия, но и голямо удовлетворение от постигнатото"

  Има нова тенденция при бизнес сегмента на пазара на недвижими имоти

  15 Ноември, 2017
  Логистичният сектор ще става все по привлекателен за компаниите със свободни капитали

  А. Бочев: Бизнесът с недвижими имоти се гради от препоръки, базирани на спечелено доверие

  14 Ноември, 2017
  Покупката на имот изисква внимание и отговорност от страна на човека, който ви го предлага.

  България се присъедини към Женевската декларация за устойчиво градско развитие

  12 Ноември, 2017
  Близо 1,8 млрд. лв. се инвестират у нас в проекти за възстановяване на регионите

  Рекордна година за инвестиционния пазар в България

  10 Ноември, 2017
  С появата на нови брандирани хотели в София се очаква заетостта и средната цена на нощувка да се повишат

  Какво да се знае при оглед и покупка на жилище

  9 Ноември, 2017
  В случай на нужда съвет и насока можете да потърсите и от Национално сдружение недвижими имоти

  София - центърът на инвестиционната активност в България

  9 Ноември, 2017
  Пазарът на имоти е в бум, но този цикъл е много различен спрямо периода отпреди 2007 г.

  Брокерът на бъдещето ще има нужда само и единствено от мобилния си телефон

  8 Ноември, 2017
  Kолкото по-бързо и пазарът на недвижими имоти успее да се дигитализира, толкова по-добре за него

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  02/980 14 70
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата