• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Рекордна година за инвестиционния пазар в България

  Дата: 
  10.11.2017
  Категория: 
  Имотен пазар

  Обемът на инвестиционните сделки в България от началото на 2017 г. е рекорден - над 850 млн. евро, като очакванията са сумата да достигне 1 млрд. евро до края на годината. Това стана ясно по време на годишната конференция BalRec. Тя бе открита от столичния кмет Йорданка Фандъкова. А специална презентация направи Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017).

  Участниците на първия панел, посветен на инвестиционната среда, изразиха мнение, че интересът от чуждестранни инвестиционни фондове от Великобритания и САЩ ще нараства. 2017 е годината на моловете, въпросът е накъде ще бъде насочен инвестиционният интерес догодина: към офис сгради, големи хотели, build-to-suit проекти или други активи.

  На дискусията бе отбелязано, че икономиката на страната ни се развива успешно и е сред най-бързо растящите в ЕС. Чуждестранните инвеститори са привлечени и от ниските данъци, държавната подкрепа за големите проекти, членството в ЕС, отговарящото на европейските стандарти законодателство, качествената работна ръка, достъпните строителни терени, балансираните нива на задлъжнялост.

  Други изводи от панел 1 са, че банките са по-предпазливи при финансиране на нови проекти в настоящия икономически цикъл. Строителните предприемачи в София са привлечени от районите с наличие на метро, а основни трудности пред тях са липсата на инфраструктура и бюрокрацията.

  „Оптимист съм. България стои много добре от гледна точка на всички макропараметри. Държавата управлява финансите си консервативно и не раздава благосъстояние по списък на един или друг политически субект. Имаме много здрави фундаменти, а вие разбирате от строителство. За да расте една къща, да стане висока и красива, трябват здрави фундаменти. Такива са нашите фундаменти - време е да строим”, каза Плевнелиев. Той изрази надежда инвестициите в България да се увеличат, тъй като потенциалът на страната ни е много голям.

  Йорданка Фандъкова заяви, че Столична община е готова да подкрепи всеки бизнес, който работи за своя град, който е с отношение към хората, които живеят и работят тук. За съжаление, все още в София има проекти, които са насочени само и единствено към продажба на определени площи. Мисля, че времето на тези проекти постепенно отминава и е дошло времето на проектите, насочени към хората и към града”. По думите й най-важно сега е да се създаде законовата рамка, която да не допуска продължаване на безконтролното застрояване на града. Затова са разработени промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които вече са в Народното събрание. "Важно е да се съобразим с новите условия, с темпото на развитие на града", допълни Фандъкова.

  Жилища

  Жилищният пазар в София и в най-големите градове е много активен през 2017 г. по отношение на брой сделки и отпуснати жилищни кредити. Очакванията са пазарът да запази високата си скорост и през 2018 г., но съществени изменения в цените не се предвиждат. Това прогнозираха участниците в панел 2: Жилищен пазар на BalREc. Там се разгоря и интересна дискусия за настоящето и бъдещето на затворените комплекси. Повечето участници изразиха мнение, че клиентите ще продължат да търсят този тип имоти, привлечени от сигурността, средата на живот и други удобства. Консултанти отчетоха, че предлагането на луксозни имоти в България не отговаря на изискванията на новото поколение успели хора - т. нар. милениум клиенти.

  На форума бе представен проекта "Резиденшъл парк Лозен", който ще се реализира между селата Лозен и Герман. Управителят на "Резиденшъл парк София" Георги Ранчев съобщи, че вече са завършени идейният проект и мастърпланът. Комплексът ще бъде разположен върху 522 декара и ще включва луксозни жилищни сгради, административни и офис сгради, училище, детска градина, парк и търговски обекти. Участниците на жилищния панел се обединиха, че има ниша за проекти в периферията на града.

  Търговски площи

  Стабилно развитие се отчита и на пазара на търговски площи в България и той се доказва от доказва от огромния обем на инвестиционните сделки през 2017 г. Усвояването на площи във всички сегменти се развива положително. Увеличението на наемните нива в търговските центрове е маргинално - средно 8% за София и около 4% за Пловдив, Варна и Бургас. Свидетели сме на активна, но здравословна експанзия на успешните търговци. Веригите за бързооборотни стоки са сред най-агресивните на пазара по отношение на откриване на нови обекти. Това споделиха участници на панел 3: Пазар на търговски площи.

  Експертите са на мнение, че електронната търговия има своето място на пазара, но тя няма да доведе до залеза на класическия ритейл. На конференцията беше представен и единственият мол в София, който е в етап на строеж - като част от многофункционалния проект Grand Kanyon.

  Офис площи

  Положителни са трендовете и при офис сегмента като повечето нови сгради в София се отдават под наем още преди завършването им. Като тенденция се очертава търсенето на големи площи /7000-12 000 кв. м/ от компании, чиито офиси сега са разпръснати на няколко места и които искат консолидация.

  В следващите 4-5 години се очаква да бъдат завършени близо 500 000 кв. м нови офис площи в столицата. Участниците обаче не са притеснени от това предлагане, тъй като сградите ще излизат на пазара постепенно, а не накуп. Икономическото оживление и бързо растящи сектори като IT и BPO ще доведат до наемане на новите офис площи. Прогнозите са, че Пловдив, Варна и Бургас ще продължат да се оформят като добри локации за бизнеса и оттам за офис предприемачите. Това стана ясно на панел 4: Офиси.

  Хотели

  Основните локации за развитие на хотелиерския пазар са София и Черноморието и там ще бъде концентрирано изграждането на нови туристически обекти. Навлизането на международни хотелски вериги в България вдига нивото на обслужването и положителния образ на страната като туристическа дестинация за бизнес пътувания и почивка. С появата на нови брандирани хотели, особено в София, се очаква заетостта и средната цена на нощувка да се повишат. Около това се обединиха участниците на панел 5: Хотели - градски и ваканционни.

  Очакванията за хотелския пазар през 2018 г. са положителни с оглед на благоприятната геополитическа конюнктура за България. Събитията в Северна Африка, несигурната ситуация в Турция спомагат индиректно за възходящия тренд на страната ни като туристическа дестинация. Сериозен проблем в сектора остава липсата на квалифицирани кадри, особено при ваканционните хотели.

  Източник: 
  economic.bg

  Други новини

  Новини

  Имотите по морето: Руснаците си тръгват, идват западняците

  2 Февруари, 2018
  Стъпките на кабинета към приемане на еврото привлича французи, белгийци и др.

  Как да изберем агенция за имоти, на която да се доверим

  26 Януари, 2018
  Намирането на добра агенция за имоти също е толкова отговорно, колкото намирането на добър зъболекар

  Лекомислени ли са хората днес при покупки на имот с ипотека

  25 Януари, 2018
  Нагласите, и на продавачите, и на купувачите са изравнени по отношение на цените

  2017 г. за жилищния пазар: София води, но вече има успокоение

  24 Януари, 2018
  Ипотечният пазар продължава да се разширява заради все още ниските лихви

  Истински ли е ръстът на имотите у нас?

  15 Януари, 2018
  Коментар на заместник-председателя на НСНИ Добромир Ганев в ефира на Клуб Инвестор с Ивайло Лаков

  Недвижими имоти в Бургас и перспективи за развитието на града

  11 Януари, 2018
  Започнатото строителство на недвижими имоти в Бургас се развива положително и отбелязва 3% ръст

  Какви са прогнозите за сектора на недвижимите имоти в България през 2018г.?

  10 Януари, 2018
  Ръстът на цените на недвижимите имоти в България е над предупредителния праг

  Промени при вписване на имотни сделки

  9 Януари, 2018
  От 2 януари 2018 г всички сделки, които се входират в АВ в София, ще бъдат вписвани в рамките на същия ден

  И. Перфанова: Пазарът на недвижими имоти ще следва посоката на 2017г.

  4 Януари, 2018
  Идва краят на спадането на лихвите по кредитите и купувачите инвестират в имоти

  Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2018 г.?

  2 Януари, 2018
  Очаква се 2018 да затвърди тенденциите за възходящ пазар от миналата година, макар и с по-умерени темпове.

  Г. Максимова: Споменаването на понятието "балон" на имотния пазар е силно преувеличено

  28 Декември, 2017
  Брокерът следва да има икономически и маркетингови познания, за да определя правилно пазарната стойност

  Какво се случи на пазара на имоти през 2017?

  21 Декември, 2017
  2017 ще бъде запомнена като най-активната и най-успешната за недвижимите имоти от 10 години насам

  К.Вълчев, ИУ-Варна: Крайно време е да се въведе единен стандарт за размера на жилищата

  20 Декември, 2017
  Българското законодателство не регламентира какво е завършен апартамент

  Състояние на пазара на недвижими имоти за изминалите 9 месеца

  19 Декември, 2017
  За да се направи обективен анализ, трябва да се вземат под внимание показателите за изминалото 9-месечие

  "Сграда на годината" отличи най-качествените сградни проекти в България

  15 Декември, 2017
  Над 60 са участващите в конкурса новопостроени и реновирани сгради от цялата страна

  Катедра „Недвижима собственост” при УНСС връчи дипломи на абсолвентите си

  15 Декември, 2017
  От името на НСНИ абсолвентите приветства префседателят на НСНИ инж. Ирена Перфанова

  Недвижими имоти в България: резултати от годината и прогнози за 2018 г.

  13 Декември, 2017
  За какво говорят българските брокери и агенти на недвижими имоти когато се събират заедно?

  И.Перфанова: Ако цените на имотите продължат да растат, можем да повторим 2008 г.

  4 Декември, 2017
  Когато новото строителство дърпа цените нагоре, целият пазар се повлича по тях

  Четвърта годишна конференция на НСНИ - отзиви

  1 Декември, 2017
  Какви са отзивите от Четвъртата годишна конференция на НСНИ Inspire to Higher

  Официално връчване на дипломите на абсолвенти на ГФ при УАСГ - випуск 2017

  27 Ноември, 2017
  Отличниците ще участват в следващото издание на професионалната конференция Inspire to Higher

  Мария Белколева: Никога не определям среща на клиента си пред адреса

  24 Ноември, 2017
  Вижте какви успешни практики сподели един от най-добрите брокери в Онтарио на Празника на брокерите 2017

  10 години от създаването на Катедра „Недвижима собственост" на УНСС

  16 Ноември, 2017
  "Зад 10-годишния период стоят много работа и усилия, но и голямо удовлетворение от постигнатото"

  Има нова тенденция при бизнес сегмента на пазара на недвижими имоти

  15 Ноември, 2017
  Логистичният сектор ще става все по привлекателен за компаниите със свободни капитали

  А. Бочев: Бизнесът с недвижими имоти се гради от препоръки, базирани на спечелено доверие

  14 Ноември, 2017
  Покупката на имот изисква внимание и отговорност от страна на човека, който ви го предлага.

  България се присъедини към Женевската декларация за устойчиво градско развитие

  12 Ноември, 2017
  Близо 1,8 млрд. лв. се инвестират у нас в проекти за възстановяване на регионите

  Рекордна година за инвестиционния пазар в България

  10 Ноември, 2017
  С появата на нови брандирани хотели в София се очаква заетостта и средната цена на нощувка да се повишат

  Какво да се знае при оглед и покупка на жилище

  9 Ноември, 2017
  В случай на нужда съвет и насока можете да потърсите и от Национално сдружение недвижими имоти

  София - центърът на инвестиционната активност в България

  9 Ноември, 2017
  Пазарът на имоти е в бум, но този цикъл е много различен спрямо периода отпреди 2007 г.

  Брокерът на бъдещето ще има нужда само и единствено от мобилния си телефон

  8 Ноември, 2017
  Kолкото по-бързо и пазарът на недвижими имоти успее да се дигитализира, толкова по-добре за него

  Как ще се отрази покачването на лихвите върху пазара на недвижими имоти

  7 Ноември, 2017
  2018г. ще бъде динамична за пазара на недвижими имоти, но не толкова, колкото са били предходните три

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  02/980 14 70
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата